fbpx

Fisteloperaties (OBF)

De geboorte van een kind hoort een prachtig moment te zijn, maar voor veel vrouwen in ontwikkelingslanden is juist het tegenovergestelde waar. Door gebrek aan goede medische zorg en expertise moeten veel vrouwen in Afrika vaak een lang en moeilijke bevalling ondergaan. In veel gevallen overleeft het kindje de bevalling niet en blijft de moeder met een fistelprobleem achter. Mercy Ships biedt gratis fisteloperaties aan voor deze vrouwen.

De fistel is in veel gevallen niet het enige probleem. Door het constant lekken van urine worden deze vrouwen vaak verstoten uit hun dorpen en de maatschappij. Ze worden gedwongen om jarenlang in isolatie en eenzaamheid te leven. Sommigen leven jarenlang zonder één keer aangeraakt te worden door een andere persoon – geen knuffel, geen kus, zelfs geen hand…

Door de fisteloperaties van Mercy Ships krijgen deze vrouwen een kans op een nieuw leven. Ze kunnen weer terug naar huis, naar hun families en kunnen ook werk zoeken. Na jaren ellende kunnen ze zich weer als een vrouw voelen – schoon en droog. Mercy Ships viert samen met deze vrouwen hun terugkeer naar de maatschappij met een ceremonie waarbij alle vrouwen een mooie jurk krijgen als symbool van hun schoonheid.

 

Resultaat Benin

In Benin, waar we verbleven van augustus 2016 – mei 2017, streefden we ernaar om 85 tot 113 operaties uit te voeren bij 61 tot 81 vrouwen. Het resultaat: 52 operaties bij 50 vrouwen.

 

Resultaat Kameroen

De Africa Mercy verbleef van augustus 2017 – mei 2018 in Douala, Kameroen. We streefden ernaar om 380-507 operaties uit te voeren bij 288-384 vrouwen, in de periode september-mei. In de loop van de werkperiode is gebleken dat het heel lastig is om in Kameroen, waar we voor het eerst zijn, vrouwen te vinden die een fisteloperatie nodig hebben. Het aantal is daarom bijgesteld naar maximaal 338 operaties. Het aantal algemene operaties zal hierdoor stijgen, van 139 naar 310 operaties. Het resultaat: 278 operaties bij 246 vrouwen.

 

Planning Guinee

De Africa Mercy verblijft van augustus 2018 tot mei 2019 in Conakry, Guinee. We streven ernaar om 59 – 78 operaties uit te voeren bij 44 – 59 vrouwen, in de periode maart – mei 2019.