Juvencia kan zelfstandig naar school

Het kleine 6-jarige meisje Juvencia is aangekomen op het screeningcentrum van Mercy Ships. Ze heeft een mooie lange jurk aan die haar kromme benen verbergt. Haar beentjes zijn zo vervormd, dat het voor Juvencia heel moeilijk is om te lopen.

Dr. Frank Haydon is ervan overtuigd dat het bij Juvencia het gevolg is van ondervoeding. Haar gebeente is te zacht geworden door een tekort aan vitaminen en mineralen. Bij Juvencia is het zo erg geworden dat haar knieschijven van hun plaats worden geduwd. Dokter Frank raadt aan dat Juvencia een voedingskuur moet volgen om de opname van vitaminen op peil te brengen, vooral calcium en vitamine D.

Door de armoede in Benin vertoont één op de drie kinderen onder de 5 jaar tekenen van ondervoeding. Aangezien er slechts één chirurg is per 100.000 mensen, zijn de mogelijkheden op herstel van deze aandoening beperkt, zelfs als zou de familie van de patiëntjes zich een medische ingreep kunnen veroorloven.

Zonder de gepaste behandeling zullen de vervormingen van Juvencia alleen maar erger worden. Aangezien er voor gehandicapten geen voorzieningen zijn in Benin, zoals we die in het westen wel hebben, ziet de toekomst van Juvencia er dan ook heel slecht uit.
Maar Juvencia zal nu gratis geopereerd worden om haar beide beentjes recht te zetten. Het kleine meisje komt van een afgelegen dorp op het platteland en het ziekenhuisschip met al die vreemde mensen maakt haar wel een beetje bang.

Na de operatie waren er 5 mensen nodig om de beentjes van Juvencia in te plaasteren, aangezien het absoluut noodzakelijk is dat dit secuur uitgevoerd wordt. In het westen had men de beentjes van Juvencia met metalen staven, bouten en beugels gefixeerd. Maar omdat de infrastructuur en de materialen om deze techniek toe te passen niet in Benin ter beschikking zijn, is een traditionele en betrouwbare manier nog steeds het beste alternatief.

Voor dokter Frank is het enkel het resultaat dat telt. “De aandoeningen die we hier in Afrika zien, zien we ook thuis. Wat we thuis echter niet zien, is de erge graad van deze problemen, omdat ze in het westen in een veel vroeger stadium kunnen behandeld worden. Hier worden we geconfronteerd met armoede en een te kort aan de juiste en betaalbare medische zorg.”

Terwijl Juvencia nog herstelt van haar operatie, droomt haar moeder al van een betere toekomst voor haar kleine meisje. Ze wil zo graag dat Juvencia naar school gaat en met haar rechte beentjes zal ze daar nu alleen naartoe kunnen lopen.

Bekijk ook dit verhaal

Bekijk meer verhalen

Als sportliefhebber en medicus geloof ik sterk in de helende kracht van gepassioneerde mensen. Het ziekenhuisschip de Africa Mercy is een uniek platform voor daadwerkelijke en efficiënte medische hulpverlening. Daarom wil ik iedereen aanbevelen om Mercy Ships te steunen.

Erevoorzitter Internationaal Olympisch Comité (I.O.C)

Jacques Rogge