fbpx

Mansare voetbalt weer

Mansare is een energiek jongetje van 4 jaar. Met zijn ouders en 6 broers en zussen woont hij in Tomboleya, een buitenwijk van Conakry, de hoofdstad van Guinee. Zijn vader is taxichauffeur en zijn moeder zorgt thuis voor de kinderen. Mansare houdt van voetbal en trapt graag een balletje met zijn oudere broer Sekouba.

Gebogen benen

Maar meestal is hij na tien minuten al weer thuis. Dan kruipt hij weg bij zijn moeder Simone. Voetballen kost hem niet alleen teveel moeite, maar hij wordt ook gepest door kinderen uit de buurt. Die wijzen hem na en lachen hem uit vanwege zijn gebogen benen. Mansare zegt er niet veel over maar moeder Simone voelt zijn pijn. Het maakt haar verdrietig om haar zoon zo te zien. Ze zou zo graag willen dat hij naar school kan en mee kan voetballen met de andere kinderen zonder uitgelachen te worden.

Hekserij

Als ze terugdenkt aan hoe het zover heeft kunnen komen voelt ze alleen maar spijt en verdriet. Toen Mansare nog maar 1 jaar was werd het langzaam duidelijk dat zijn benen niet recht, maar gebogen waren. Simone wilde hem direct mee naar de dokter nemen, maar Mansare’s vader hield haar tegen. Volgens hem was hekserij de oorzaak van Mansare’s aandoening. Mansare was vervloekt en moest zoveel mogelijk verborgen gehouden worden. Op deze manier zou niemand in de gaten hebben dat er een vloek op hem lag, en zou de vloek ook geen invloed op het gezin kunnen hebben.

Operatie onbereikbaar

Zo werd de kleine Mansare 2 jaar lang verstopt voor de buitenwereld. Toen hij 3 jaar was werd het duidelijk dat zijn benen steeds meer gebogen werden, en niet rechter, zoals zijn vader had gehoopt. Simone bracht Mansare alsnog naar het ziekenhuis. Maar daar werd duidelijk dat het gezin nooit een operatie voor Mansare zou kunnen betalen. Compleet verslagen en zonder hoop kwam Simone weer thuis met haar kleine Mansare.

“Mijn wens is dat Mansare naar school kan en hij later voetballer kan worden”  – Simone, mama van Mansare

Simone ziet geen oplossing meer voor haar kind, waar ze zoveel van houdt. Mansare is inmiddels 4 jaar. Naar school gaan kan hij niet. Hij komt nauwelijks het huis uit omdat anderen dan naar hem wijzen en hem uitlachen. Dat maakt hem verdrietig. Vertrouwen in zichzelf heeft hij nauwelijks, hij voelt teveel schaamte om zichzelf te laten zien.

Mohamed Mercy Ships

Een onverwachte wending

Gelukkig komt Simone in contact met Mercy Ships. De verpleegkundigen van het screeningteam onderzoeken Mansare’s benen en zij hebben goed nieuws: Mansare kan geopereerd worden.

Mohamed Mercy Ships

Alles anders

Sinds de operatie aan Mansare’s gebogen benen is volgens zijn moeder alles anders geworden. “De operatie heeft ons leven veranderd. Mansare heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Hij kan nu écht spelen. Voorheen werd hij snel moe en kwam hij na tien minuten alweer naar huis omdat andere kinderen hem uitlachten. Nu moet ik hem aan het eind van de dag zoeken en mee naar huis nemen omdat hij zo graag buiten speelt.”

Mohamed Mercy Ships

Help ons helpen

Wil je Mercy Ships graag steunen? Bekijk snel hoe je mee het verschil kan maken met een gift, via je testament of met je bedrijf.

LEES OOK: