• Maxillofaciale chirurgie Mercy Ships

Maxillofaciale chirurgie

Door gebrek aan goede medische zorg en door ondervoeding kunnen eenvoudig behandelbare aandoeningen grote afmetingen aannemen wanneer er niets aan wordt gedaan. Daarom voert Mercy Ships mond-, kaak- en aangezichtschirurgie of maxillofaciale chirurgie uit.

Ons doel is het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten die lijden aan misvormingen aan hun gezicht en kaak door het uitvoeren van levensreddende operaties.

Zonder medische hulp worden ‘onschuldige’ aandoeningen snel levensbedreigend

Wanneer wij in het Westen naar de dokter gaan omdat wij een knobbeltje in onze nek, onze borst of waar dan ook hebben gevoeld, willen we horen: ‘Maak je geen zorgen, het is niet kwaadaardig’. Dit betekent dat het niet naar andere delen van ons lichaam zal uitzaaien.

Maar zelfs een goedaardig gezwel zal blijven groeien als het niet verwijderd wordt. Dan kan een gelaatstumor zo groot worden dat je niet meer kunt ademen en dat je langzaam stikt. De tumoren die wij aan boord van de Global Mercy of Africa Mercy zien, zijn vaak enorm doordat ze jarenlang onbehandeld bleven. Ze vergen gespecialiseerde chirurgie.

Sociale uitsluiting bestrijden

Aandoeningen in het gelaat zijn altijd zeer stigmatiserend. Zelfs op een zeer jonge leeftijd zijn patiëntjes met een open lip zich er goed van bewust dat zij er anders uitzien, omdat mensen voortdurend naar hen staren. Hierdoor worden zij vaak zeer eenzame en teruggetrokken personen.

Bij volwassenen kunnen zelfs goedaardige tumoren in het gezicht woekeren tot grote misvormende gezwellen. Dan wordt het voor de patiënt onmogelijk om normaal te functioneren binnen de gemeenschap. Velen worden verstoten en sterven uiteindelijk door de verstikkende tumor. Met jouw steun geeft Mercy Ships deze patiënten hun leven én hun waardigheid terug.

Natou’s levensbedreigende tumor werd verwijderd

Toen de vader van de 10-jarige Natou uit Guinee over Mercy Ships hoorde, wist hij dat dit haar enige kans was. Dus trok hij met zijn kleine meid naar ons ziekenhuisschip. “Red haar leven”, smeekte hij onze vrijwilligers. “Ze droomt ervan om op een dag zelf arts te worden en mensen te kunnen redden.” Onze vrijwillige chirurgen en verpleegkundigen konden Natou’s tumor operatief verwijderen.

Waarom zien we in Afrika zulke grote tumoren en in ons land niet?

Dit heeft meerdere oorzaken. Het ontbreken van gespecialiseerde medische zorg in de lokale ziekenhuizen in Afrika is het grootste probleem. Vaak zijn de voorzieningen niet toereikend om patiënten met grote tumoren adequaat te kunnen behandelen met een operatie of andere aanvullende therapie.

Geldgebrek

Het ontbreken van de nodige financiën, zowel in de ziekenhuizen als bij de patiënt, is ook een oorzaak. Een ziektekostenverzekering is er niet. Velen kunnen het zelf niet opbrengen, ook al verkopen ze een deel van hun bezittingen. Veel patiënten hebben bij dit alles géén keuze en proberen leven met hun afwijking, die na verloop van tijd steeds groter wordt.

Levensbedreigend

De patiënten met grote hoofd- of halstumoren die wij zien hebben vaak goedaardige tumoren, omdat die niet meteen levensbedreigend zijn. Maar op de lange termijn kunnen ze door de voortgaande (langzame) groei wel degelijk levensbedreigend worden.

Dit komt omdat ze andere vitale structuren in het gezicht verdrukken (bijvoorbeeld de luchtpijp) of omdat ze het ademen, eten en drinken vrijwel onmogelijk maken.

Zelfs niet-kwaadaardige tumoren kunnen zo groot worden dat ze de persoon kunnen verhinderen om normaal te functioneren. Andere tumoren, bijvoorbeeld aan de nek, kunnen doorgroeien en uiteindelijk de luchtpijp dichtknijpen. Onze chirurgen hebben jarenlange ervaring met zulke gevallen, zelfs extreme gevallen die in het westen niet voorkomen, en kunnen deze tumoren succesvol verwijderen.

Vaker in Afrika

Van sommige soorten tumoren is bekend dat ze meer op het Afrikaanse continent voorkomen dan in andere delen van de wereld. De reden hiervoor is onduidelijk. Voorbeelden zijn: ameloblastomen (meestal goedaardige bottumor, vaak uitgaande van de onderkaak) en keloïd (overmatige groei van littekenweefsel na een verwonding en 15 keer vaker voorkomend in Afrika dan in andere delen van de wereld).

Fita kreeg een gratis operatie en een nieuwe toekomst

Fita (5 jaar) had een grote, woekerende tumor in zijn aangezicht. Hij werd overal aangestaard en uitgesloten. Medische hulp was onbereikbaar en onbetaalbaar. Zonder operatie zou Fita sterven.

Gelukkig bracht Mercy Ships redding. Fita werd geopereerd op ons ziekenhuisschip. Onze chirurgen verwijderden zijn tumor, helemaal gratis. Ze gaven Fita zijn glimlach en zijn leven terug. Meer nog: ze gaven hem een nieuw leven, zonder schaamte, angst en pijn.

Infant Feeding Programma voor baby’s met gespleten lip

Een correctie aan een gespleten lip en/of verhemelte zorgt ervoor dat kinderen en baby’s weer normaal kunnen eten en drinken. Baby’s met deze aandoeningen komen vaak zwaar ondervoed bij ons aan en zijn te zwak voor een operatie. Deze baby’s worden eerst geholpen bij onze Infant Feeding-programma waar ze met behulp van een speciaal dieet op gewicht komen, zodat ze sterk genoeg zijn voor de operatie.

Sambany werd verlost van een enorme tumor dankzij een operatie op ons ziekenhuisschip

30 lange jaren had de vreselijke tumor op het gezicht van Sambany gewoekerd. Dag na dag had het tumorweefsel zich dieper in zijn kaak, hals en nek vastgebeten. Zijn leven was in gevaar en we moesten dringend ingrijpen.

Onze vrijwillige chirurgen stonden voor een enorme uitdaging. Dit was de grootste tumor die ze ooit gezien hadden: een monster van 7,5 kg zwaar. Die verwijderen vergde een moeizame en lange operatie. Maar Sambany leeft, heeft eindelijk een volwaardige plaats in de maatschappij, werkt en zorgt voor zijn familie!

Cath Luyten, ambassadrice van Mercy Ships, bezocht ons ziekenhuisschip en getuigt:

“Het is confronterend om te zien hoe mensen met tumoren, gespleten lippen en misvormingen zitten te wachten op hulp. Hulp die zonder Mercy Ships onbestaande is. Zo leerde ik de verlegen Aminata kennen met een gespleten lip. Ze kon nog amper praten, lachen of eten. Nu lacht het leven haar toe. Dankzij de steun van Mercy Ships. Hopelijk helpt u ook.”

Een verhaal bij elke patiënt

Sekouba, maxillofacial patient, before his surgery.

Het was een gewone ochtend toen Sekouba ontdekte dat er een klein bultje in zijn mond zat.

Koumba Mercy Ships

Vijf jaar geleden kwam Koumba’s leven plots op losse schroeven te staan.

Aminata, cleft lip patient, at home before surgery.

De schaamte over haar gespleten lip verhinderde Aminata om een normaal leven te lijden.