fbpx

Afrika-steunfonds van 225.000 euro

7 april 2020

> Stop samen met ons corona in Afrika en doe een gift!

Beste sympathisanten,

Je mag er nu niet aan denken dat het coronavirus in volle omvang uitbreekt in Afrika. Stuk voor stuk kwetsbare landen met grote armoede en waar miljoenen mensen sterven door gebrek aan medische zorg. Maar we moeten er wel aan denken, want preventie is levensbelangrijk.

De afgelopen 8 maanden hebben we vanaf ons ziekenhuisschip – de Africa Mercy – duizenden medische behandelingen succesvol uitgevoerd in Senegal. Tot ook daar het coronavirus de kop opstak. Vrijwel meteen werden beschermende maatregelen genomen met een avondklok en preventieve maatregelen zoals bij ons: geen bijeenkomsten, sluiting van scholen, geen cruiseschepen, scherpe controles aan de grenzen en geen internationaal vliegverkeer. Ook wij moesten noodgedwongen stoppen met onze activiteiten om de veiligheid van onze patiënten en vrijwilligers te garanderen.

Lancering van ons Afrika-steunfonds

We ervaren hier en nu hoe belangrijk en levensnoodzakelijk een goed functionerende gezondheidszorg is. In Afrika zijn er te weinig ziekenhuizen, bedden, zorgverleners, opvang, geld en medische materialen. Te weinig… van alles. 

Het voorbeeld van Senegal spreekt voor zich. In dit land heeft 93% van de bevolking geen toegang tot veilige en betaalbare medische hulp. Een groot deel van de ca. 15 miljoen inwoners heeft te maken met malaria, armoede en een hoge kindersterfte. Er zijn 7 dokters per 100.000 inwoners (in België 300); 22 ziekenhuizen (in België ca. 200) en 30 ziekenhuisbedden per 10.000 inwoners (in België zijn dat er 650).

Mercy Ships België wil daarom de lokale overheden en zorginstellingen helpen met een Afrika-steunfonds van 225.000 euro. Dit steunfonds zal aangewend worden voor medisch materiaal, preventie, online medische trainingen en directe zorgverlening aan COVID-19-patiënten in de landen Senegal, Guinee, Liberia, Benin en Kameroen.
> Lees hier meer over ons Afrika-steunfonds

Samen levens blijven redden

We weten dat woorden van troost en hoop in deze tijd heel belangrijk zijn. Maar het is cruciaal om deze woorden te combineren met daden. We weten dat we met liefde afstanden kunnen overbruggen. Dat samenhorigheid levens redt. 

Met dankbare groeten,


Bert van Dijk
Vrijwilliger en voorzitter