Mercy Ships en Koetjesreep: hoe chocolade en solidariteit ‘versmelten’ in een mooie samenwerking

Maar liefst 75 procent van de wereldoogst van cacao komt uit West-Afrika. En laat dit nu net ook een regio zijn die schreeuwt om medische zorg. De solidariteitssamenwerking tussen Koetjesreep en Mercy Ships, dat met het grootste private ziekenhuisschip ter wereld aanstuurt, is dan ook niet meer dan logisch.

Als CEO van The Belgian Chocolate Group, met productievestigingen in Olen en Herentals en dat Koetjesreep in zijn assortiment heeft, bezocht Marc Pauwels al heel wat cacaoplantages, onder meer in West-Afrika. Hij stelde er vast dat de meeste mensen die er werkten amper rondkomen en nauwelijks toegang hebben tot medische zorg. “Wat het inkomen betreft, werken we bijvoorbeeld samen met Fair Trade om betere prijzen voor de cacao te bedingen”, licht Marc Pauwels toe. “Maar dan nog blijft het probleem van de medische zorg: hoe konden we dat concreet aanpakken? Op een charity dinner drie jaar geleden leerde ik Mercy Ships kennen, Deze liefdadigheidsorganisatie is vooral actief in Afrika en nodigde mij uit om hun ziekenhuisschip de Africa Mercy te bezoeken.

Dat hebben mijn echtgenote Ilse en ik gedaan. Het was een overweldigende ervaring die een diepe indruk op ons heeft nagelaten. De manier waarop de organisatie antwoord geeft op de grote nood aan gezondheidszorg in de regio is werkelijk buitengewoon.”

Marc Pauwels op de Africa MercyMarc Pauwels op de Africa Mercy

Leren vissen

Terecht, als we er de cijfers bijhalen: de Africa Mercy is 152 meter lang en 24 meter breed. Het schip heeft vijf operatiekamers, 82 patiëntenbedden en telt zo’n 450 professionele vrijwilligers uit veertig landen die volledig gratis werken en zélf hun reis en verblijfskosten betalen. “Onze ambitie luidt bondig en helder: medische zorg beschikbaar maken voor iedereen, dus ook de allerarmsten”, aldus Bert van Dijk, vrijwillig voorzitter van Mercy Ships. “Op het schip worden zware, levensreddende operaties uitgevoerd (o.a. voor cataract, vergroeide benen, tumoren, gespleten lippen en brandwonden). Bovendien helpt Mercy Ships om plaatselijke klinieken in te richten en lokale gezondheidswerkers op te leiden zodat er na het vertrek van het schip naar een ander land – doorgaans na tien maanden – structurele en duurzame zorg blijft.”

Kortom, een schoolvoorbeeld van hoe je mensen niet alleen helpt door hen een vis te geven, maar vooral door hen zelf te leren vissen. Momenteel is een tweede schip – de Global Mercy – in aanbouw.

Samen sterker

“Heel concreet draagt The Belgian Chocolate Group bij door haar bekende merk Koetjesreep in te zetten om de vereniging meer naamsbekendheid te geven”, gaat Bert van Dijk verder. “Zo wordt op de verpakking het logo van Mercy Ships aangebracht met bijkomende uitleg over de werking van onze organisatie.”

“Mercy Ships helpt veel jonge kinderen en volwassenen die geen enkel perspectief hebben”

“Daarnaast gaat per verkochte Koetjesreep een bedrag naar de vzw. Als je weet dat er in Nederland en Vlaanderen jaarlijks ruim 15 miljoen van die lekkernijen verkocht worden, tikt dat aardig aan. Het unieke is dat het hier niet om een eenmalige actie of een vorm van tijdelijke sponsoring gaat, maar om een permanent partnerschap. Het is een schoolvoorbeeld van hoe een merk als Koetjesreep en een vereniging als Mercy Ships constructief en structureel kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken. We vertrekken hierbij vanuit de gemeenschappelijke missie om te investeren in Afrika, door er niet alleen de nood te helpen lenigen, maar ook de vele mogelijkheden te benutten.

En er zijn nog andere raakvlakken: Koetjesreep werd in de jaren 30 van de vorige eeuw geïntroduceerd om kinderen aan hun dagelijkse behoefte calcium te helpen. Het is bij jongeren nog altijd heel populair. En op ons schip worden elk jaar veel kinderen geholpen. Dus die focus komt in deze samenwerking mooi samen.”

KoetjesreepOp de verpakking van de Koetjesrepen staat het logo van Mercy Ships met een woordje uitleg over de werking van onze organisatie

Hechte gemeenschap

“Mercy Ships helpt veel jonge kinderen en volwassenen die geen enkel perspectief hebben.”, aldus nog Bert van Dijk. We laten de hoop voor de allerarmsten dus letterlijk varen met het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. “We hopen dat door deze samenwerking meer mensen Mercy Ships leren kennen en hun steentje bijdragen. Niet alleen door Koetjesrepen te kopen en giften te schenken maar ook door effectief de handen uit de mouwen te steken. We zijn namelijk altijd op zoek naar vrijwilligers die mee willen werken: er zijn in totaal 150 beroepen aan boord, dus we kunnen altijd vers bloed gebruiken. Niet alleen artsen, verpleegkundigen en chirurgen, maar o.a. ook technici en keukenpersoneel. Vergeet niet dat de Africa Mercy een drijvend dorp en een hechte gemeenschap is.”

Lees ook:

Psst… Ken je Mercy Ships al? 👉 Dit goede doel zorgt samen met 450 vrijwilligers voor de allerarmsten op onze planeet….

Geplaatst door Koetjesreep op Dinsdag 24 maart 2020