fbpx

Maatschappelijk verantwoord ondernemen met Mercy Ships

Vele bedrijven zetten zich naast hun commerciële activiteiten ook in om de wereld een betere plek te maken. Of ze voelen zich verantwoordelijk voor het welvaren van de regio’s waarin ze werkzaam zijn. Als u dat als bedrijf wil doen, dan kan u samenwerken met een goed doel. Dat heet dan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.  Overweegt u als bedrijf samen te werken met een goed doel? Dan bent u bij Mercy Ships aan het juiste adres.

Waarom Mercy Ships de beste keuze is voor uw bedrijf

Maatschappelijk verantwoord ondernemen met Mercy Ships heeft voor uw onderneming verschillende voordelen:

  • U krijgt toegang tot een nieuwe doelgroep
  • U geeft blijk van maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid (corporate social responsibility),
  • Het levert u nieuwe PR mogelijkheden op
  • Het motiveert uw werknemers

Door in zee te gaan met Mercy Ships kan u als bedrijf een reëel verschil betekenen in de levens van de allerarmsten. Bovendien oefenen we een blijvende en duurzame impact uit op de gezondheidszorg van een land. Hiermee tackelen we de nood van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling  3 (SDG 3) van de Verenigde Naties voor goede gezondheid en welzijn. 

Transparant, verantwoord, professioneel

Mercy Ships is een internationale liefdadigheidsorganisatie die al 40 jaar bestaat. De Belgische tak is erkend als vzw en giften zijn aftrekbaar van de belastingen. Mercy Ships houdt nauwgezet statistieken bij van alles wat we doen en die zijn ook beschikbaar voor onze partners (link naar partnerpg).

Giften kunnen worden toegeschreven aan een bepaald project; we garanderen dan dat de middelen exclusief voor het bestemde doel worden aangewend.

We cultiveren een wederzijdse verantwoordelijkheid naar onze partners. Partners krijgen regelmatig updates van wat er leeft op het ziekenhuisschip, informatie over onze werkwijze of gedetailleerde voorstellen voor steun aan een bepaald project. Partners kunnen het ziekenhuisschip bezoeken en deelnemen aan bepaalde events.

Hoe verloopt een partnerschap?

Een goed doel steunen als onderneming is geen vast gegeven en is voor iedereen anders. Om ethisch te ondernemen vallen er drie methodes te onderscheiden:

  1. Financiële steun
  2. Materiële steun
  3. Diensten verlenen

Financiële steun

Money makes the world go round. Van scalpels en verdoving over benzine voor het schip, een jeep om mensen in het binnenland te bereiken of om een lokale schrijnwerker te betalen voor een renovatie: om goed te kunnen draaien is geld nodig.

Misschien is er een project dat nauw aansluit bij uw branche? Dan kan u dat op u nemen en dan wordt uw geld enkel daaraan besteed. Verkoopt u generatoren, kan u bijvoorbeeld de kost van de revisie van die generatoren op de conto van uw bedrijf schrijven en weet u exact waar uw centen naartoe gaan.

Mercy Ships krijgt van DEME group financiële steun, omdat Mercy Ships een lokale impact maakt. DEME zet zich zo naast hun economische activiteiten in Afrika ook in voor de lokale gemeenschap via Mercy Ships. CEO Alain Bernard licht hier zijn commitment toe over ethisch ondernemen.

Materiële steun

Sommige bedrijven geven liever materiaal dan centen. Mogelijk produceert of levert uw bedrijf materialen die we op vaste basis nodig hebben op het ziekenhuisschip. Dan is er de mogelijkheid om als bedrijf uw producten te doneren aan Mercy Ships.

Zo leverde een partner onlangs een jaarvoorraad servetten voor de eetzaal aan boord het schip en krijgen we jaarlijks grote hoeveelheden aan medicijnen gratis geleverd. Daarnaast doneerde Philips een CT scanner aan Mercy Ships.

Om te zien of uw bedrijf hiervoor in aanmerking komt, gaat u best een gesprek aan met ons om te zien wat er mogelijks is. Er is heel wat materiaal nodig om een ziekenhuisschip als de Africa Mercy draaiende te houden. Als u dus geen medische producten hebt, betekent dat niet meteen uitsluiting.

Diensten verlenen

Een minder bekende, maar wel zeer handige vorm van samenwerken. Als uw bedrijf diensten aanbied is samenwerken ook mogelijk. U kan korting geven aan Mercy Ships voor bepaalde diensten, of samen een samenwerkingsmogelijkheid bespreken.

Er zijn bijvoorbeeld logistieke partners die helpen met het transport voor Mercy Ships en zijn er adviesbureaus die ons helpen met technische uitdagingen aan boord. Zo tonen ze aan maatschappelijk verantwoorde ondernemers te zijn.

Mercy Ships Cargo Day

Mercy Ships organiseert sinds 2 jaar 'Cargo Day'. Een fantastische samenwerking met de scheepsindustrie waarbij meerdere bedrijven zich gezamenlijk inzetten voor Mercy Ships.

Meer videos

Een duurzame impact

Mercy Ships is dagelijks bezig om doormiddel van een innovatieve aanpak de duurzaamheid te optimaliseren. Hierbij werken we samen met partners en corporaties vanwege hun expertise.

Meer videos

Transparant zijn is belangrijk

78 cent van elke euro die Mercy Ships ontvangt, gaat direct naar de werking van het schip en de programma’s die we aan land opzetten om operaties en eersteklas gezondheidszorg te bieden aan de allerarmsten. Slechts 22 cent gaat naar algemene kosten, administratie en fondsenwervingsactiviteiten. We mogen ook regelmatig rekenen op de vrijgevigheid van privépersonen of bedrijven die ingezamelde bedragen verdubbelen.

Andere manieren om te geven

Wordt vandaag nog partner van Mercy Ships

Meest recente verhaal

Bekijk meer patiëntenverhalen

Het is een heel mooi project. En als je de gezondheidszorg van een land verbetert, verhoog je ook de politieke stabiliteit en economie. Hierdoor wordt dat land een interessante handelspartner voor onze bedrijven.

Voorzitter Havenbedrijf Antwerpen en Schepen voor Haven, Industrie & Werk

Marc Van Peel

Brussels Airlines - Bike for Africa

Brussels Airlines helpt mee

In 2018 besloot Brussels Airlines om Bike for Africa te organiseren in Kameroen. Een fantastische samenwerking was het gevolg en een groep enthousiaste Belgen aan boord van het ziekenhuisschip.

Onze partners