Patient-prunel-mercyships-verhalen-ziekenhuisschip-open-lip-operatie-benin-afrika

Baby Prunel ziet eruit zoals ieder ander

Baby Prunel is een 4 maanden oude baby die geboren werd met een gespleten bovenlip en een gespleten gehemelte. Mama Emilienne: “Ik verborg Prunel voor iedereen omdat ik zo beschaamd was voor hem.” Als gevolg van het Voodoo, het algemeen aanvaarde geloof in West-Afrika, wordt elke vorm van afwijking gezien als een vloek die zowel de persoon als de gemeenschap treft. “Wanneer mensen zeiden dat ik bevallen was van een kwade geest of een duivel, was dat verschrikkelijk voor mij. Ik huilde dan ook veel en kon bijna niet meer eten.”
Ondanks de vele inspanningen van moeder Emilienne, was baby Prunel sterk ondervoed toen hij werd onderzocht door diëtiste Lee-Ann Borrow van Mercy Ships. Hij werd daarom opgenomen in het voedingsprogramma voor zuigelingen en moest eerst flink op krachten komen om sterk genoeg te zijn voor de operatie.

Maar hij was nu goed op weg om zijn operatie te kunnen ondergaan. Mama Emilienne was uitzinnig van vreugde: “Ik wil dat mijn baby er gaat uit zien als elke normale andere jongen!”. Emilienne tegelijk wel erg bang omdat ze dacht iets verkeerd te hebben gedaan. Ze heeft namelijk nooit verteld aan de vader van Prunel dat ze hetzelfde gebrek had toen ze werd geboren. Het is altijd een groot geheim gebleven tussen hen.

Baby Prunel was de derde opeenvolgende baby in zijn familie die geboren werd met een gespleten lip en gehemelte. Normaal is de kans dat kinderen geboren met deze afwijking dit doorgeven aan hun kinderen slechts 5%. Mama Emilienne had haar lip en gehemelte 20 jaar geleden laten herstellen op een ander schip van Mercy Ships. Dr. Gary Parker zou nu dezelfde ingreep doen bij haar baby zoals hij die lang geleden bij de moeder had gedaan. Het was dan ook een toevallig maar tevens zeer prettig weerzien. Dr. Gary was erg blij om Emilienne terug te ontmoeten en te zien hoe goed zij nu was. Hij beloofde haar dat hij even goed voor haar baby zou zorgen.

Aangezien baby Prunel nog steeds erg tenger is, wordt er beslist om nu alleen de gespleten lip te herstellen en het gehemelte voorlopig zo te laten. De operatie is verder goed verlopen, maar was veel ingewikkelder dan verwacht en ze duurde ook langer.Moeder Emilienne kon daarna haar baby te bezoeken in de verkoeverkamer. Hoe zou ze zich voelen? Heeft ze nu hetzelfde gevoel dat haar moeder had 20 jaar geleden?

De operatie is nu zes dagen geleden. Prunel geneest goed en is gereed om terug naar huis te gaan. Als zijn herstel zo goed blijft evolueren, kan hij binnen vijf maanden terug komen naar het schip en wordt zijn gehemelte hersteld. Emilienne is ondertussen niet meer bang om haar baby aan iedereen te laten zien.