gratis-operatie-voor-tweeling-met-gebogen-benen-aan-boord-van-het-ziekenhuisschip-van-mercyships

Dubbele vreugde bij Nanjyra en Nadira

Toen Nanjyra en Nadira werden geboren, was deze tweeling een grote verrassing voor hun moeder Kadidja. Aangezien ze niet in de mogelijkheid was geweest om een echografie te laten nemen, had ze geen idee dat ze zwanger was van een tweeling. Er worden veel meer tweelingen geboren in Benin, dan in enig ander land ter wereld. Hoe dat komt weet niemand.

Bij de geboorte was de tweeling volgens hun trotse moeder heel mooi en een voorbeeld van perfectie. Later begonnen ze in eerste instantie goed te stappen. Maar toen ze bijna twee jaar oud waren, kregen hun kleine beentjes een onnatuurlijk buiging. Beetje bij beetje hadden ze te kampen met hetzelfde gebrek en hun beentjes bleven verder naar buiten buigen.

Kadidja heeft alles geprobeerd, zelfs de traditionele geneeskunde. Ze kreeg het advies om de tweeling rechtstaande in te graven in de grond, met ijzeren staven als spalken aan hun benen. Maar dit werkte ook niet en Kadidja werd steeds wanhopiger. Ze wist dat haar dochters geen toekomst zouden hebben als ze niet konden geholpen worden.

Mercy Ships is nu terug in Benin, waardoor Kadidja de mogelijkheid had haar dochters te laten deelnemen aan een screening en zij werden opgenomen voor een orthopedische ingreep. Dr. Frank Haydon gaat de operatie uitvoeren na een grondig onderzoek van de tweeling. Het is de eerste keer dat hij een tweeling gaat opereren die dezelfde afwijking hebben, de ziekte van Blount. Het typische aan deze ziekte is dat zij het onderste deel van het been aantast. Zonder behandeling zou de ziekte en de bijhorende misvorming steeds erger worden met het opgroeien van de tweeling.

De technieken die beschikbaar zijn in de westerse wereld kunnen niet zonder meer toegepast worden op de niet tijdig behandelde en ernstige vervormingen die voorkomen in de ontwikkelingslanden. Dr. Frank was genoodzaakt om hiervoor zijn eigen speciale technieken te ontwikkelen, die toegepast kunnen worden in West-Afrika. Hierdoor heeft hij slechts 30 minuten nodig om een been te rechten.

Zes dagen na de operatie zijn Nanjyra en Nadira al zo ver dat ze een eerste wandeling rond de ziekenzaal kunnen maken. De fysiotherapeut wil deze eerste stappen zo leuk mogelijk maken voor de meisjes en maakt er een wedstrijdje van. Maar na een paar stappen geeft Nadira het al op. Haar zusje Nanjyra is wel klaar voor een uitdaging. Zal ze de deur van de zaal kunnen bereiken? Terwijl moeder Kadidja haar de hele weg toejuicht wordt Nanjyra de grote kampioen. Haar zusje Nadira zal morgen nog wel eens een poging doen.

Zowel Nadira en Nanjyra zijn nu op goede weg om een mooie toekomst op te bouwen, dank zij hun rechte benen.
De grootste wens van hun moeder Kadidja is eindelijk uitgekomen.