Een-gratis-operatie-voor-barthelimy-patient-aan-boord-van-het-ziekenhuisschip-Afrika-03

Een vurige wens voor Barthélimy

In Porto-Novo, op een uur rijden van de havenstad Cotonou, Benin, kom je in een heel andere wereld terecht. De 38-jarige mechanicien Barthélimy woont er aan de rand van de stad en baat er een garage uit. Hij vertelt: “Het was nacht en ik kon de slaap niet vatten omdat mijn oor teveel pijn deed. Ik voelde een klein knobbeltje achter mijn oor, dat na verloop van tijd groter en groter werd. Ik was ongerust en ik ging naar een hospitaal waar zij mij opereerden en ik voelde me daarna een stuk beter.”

Maar de opluchting van Barthélimy was echter van korte duur. De tumor kwam terug en was op een gegeven ogenblik bijna verdubbeld in omvang. Dit had een zeer negatieve invloed op zijn relatie en ook op zijn bedrijf. “Sommige mensen vroegen zelfs aan mijn vrouw waarom ze niet van me wou scheiden. De klanten bleven weg, ze wilden niet meer dat ik hun auto zou repareren.” En hij had maar één vurige wens meer over: Om er zo normaal als de andere mensen uit te zien.

Barthélimy wordt vervolgens onderzocht door Dr. Ed Sheffield, een patholoog en vrijwilliger bij Mercy Ships, die daarna een biopsie nam van het gezwel. Indien de tumor kwaadaardig blijkt, zal er geen hulp voor Barthélimy mogelijk zijn, omdat er geen aansluitende therapie beschikbaar is in Benin. Maar gelukkig brengt elke nieuwe test hem dichter bij een nieuwe rooskleurige toekomst.

Barthélimy blijft dan ook optimistisch. Aan de muren van het hospitaal hangen immers talrijke foto’s van vorige patiënten, die reeds met succes geopereerd werden door onze chirurgen. “Na wat ik hier heb gezien, hoef ik me geen zorgen meer te maken” zegt hij.Het eindresultaat van al de testen is dat tumor goedaardig is en het gezwel kan verwijderd worden.

Wanneer hij aankomt aan boord van de Africa Mercy voor zijn operatie is Barthélimy erg gespannen. Assistent chirurg Kylie Wood wijst hem op de risico’s van de operatie, hoe klein deze ook zijn. Maar Barthélimy is vastbesloten om verder te gaan.

Tijdens de operatie worden dr. Gary en dr. Kylie geconfronteerd met twee grote problemen. Ten eerste brokkelt de tumor af in kleine stukjes en er mag geen stukje achter blijven, want dan bestaat het risico dat de tumor terug aangroeit. Het tweede probleem is nog veel groter, een deel van zijn gezichtszenuwen is verweven met de tumor. Elke beschadiging aan een van deze zenuwen kan het gezicht Barthélimy geheel of gedeeltelijk verlammen.

Na meer dan zes uur is de operatie eindelijk afgelopen en niet alle zenuwen konden worden gevrijwaard. Er zal een lichte lokale verlamming over blijven, maar dr. Gary is tevreden met het globale resultaat. Barthélimy zal zeker tevreden zijn met het resultaat, vooral omdat de tumor is verwijderd. Na een maand van herstel is Barthélimy weer thuis en heeft hij al flink wat van zijn zelfvertrouwen herwonnen. “Als je me nu zou kunnen zien, ik ben een erg knappe man geworden. Mensen kunnen maar niet geloven dat ik het ben.” Zijn kinderen kunnen nu ook voor het eerst hun vader zonder tumor zien en ze vinden dan ook dat hij er fantastisch uitziet.