Elie-gratis-operatie-plastische-chirurgie-03

Elie wordt niet langer nagestaard

De tien jaar oude Elie is altijd een beetje teruggetrokken om voluit mee te doen met het kerkkoor waarin hij zingt. “Maar waarom toch?“ vroeg zijn vader eens. “Het komt door de manier waarop ze altijd naar me kijken” zegt Elie dan.

Elie lijdt aan reuzengroei (acromegalie) van zijn linkervoet en onderbeen. Zijn ouders begonnen te merken dat er iets mis was met hem toen hij geen enkele schoen meer aan kon doen. Elie voelde zich niet meer op zijn gemak en schaamde zich erg voor heel die toestand. Wanneer de andere familieleden nieuwe schoenen kochten, werden ze weggestopt voor hem, want het maakte Elie iedere keer zo triestig.

Maar nu is er eindelijk hulp op komst. Na zijn eerste röntgenopnamen, heeft Elie een afspraak bij Dr. Tertius Venter, plastisch chirurg en vrijwilliger aan boord van de Africa Mercy, het ziekenhuisschip van Mercy Ships. De dokter vertelt hem dat ze de omvang van zijn voet kunnen verminderen, maar niet zonder meer. Ze zullen niet in staat zijn om al de tenen van Elie’s voet te redden. Maar hij zal wel schoenen kunnen dragen en normaal kunnen lopen. En dat is nu juist alles wat Elie wil: schoenen dragen en dat zijn voet er uit zal zien als die van zijn vriendjes.

Het nieuws dat Elie geopereerd zal worden, heeft zijn familie voor de eerste keer sinds jaren weer enige hoop gegeven. Elie’s misvorming heeft niet alleen een enorme impact gehad op zijn eigen leven, maar ook op dat van zijn ouders. Zijn moeder zegt dat ze sinds de geboorte van Elie geen enkele gelukkige dag meer heeft gekend.

Elie toont zich erg dapper wanneer hij alleen zijn operatie tegemoet gaat. Geen van beide ouders konden hem vergezellen bij zijn reis naar het schip. Na een geslaagde operatie volgden er nog een aantal weken van slopende kinesitherapie. En dan was Elie eindelijk klaar om zijn eerste schoenen te passen. Ze zijn dan wel speciaal aangepast voor hem, maar hij is er reuzeblij mee! Wanneer hij nog eens op stap gaat met zijn broers, zal hij zoals iedereen schoenen kunnen dragen.