Achttien uur onderweg voor een operatie

Door haar stralende glimlach en haar grote, verblindende ogen was de open lip van Fadimatou niet het eerste wat je zou opvallen. Maar er dertien jaar anders uitzien dan alle andere kinderen eiste zijn tol. Zeker wat betreft zelfvertrouwen en zelfrespect.

Fadimatou voor haar operatie van haar gespleten lip.

Fadimatou, dikwijls omhuld met kralen en kleurrijke stoffen, vond het altijd fijn om zich te verkleden en ‘mooi te zijn’ zoals andere meisjes. Maar elke glimp van een glimlach werd snel weer weggevaagd door de herinneringen aan de vele pesterijen en spot. Een herinnering aan de leugens die haar al te vaak waren verteld : dat ze lelijk was en dat ze zeker niet mocht lachen. Haar plaats in de maatschappij, de band met haar 14 broers en zussen, zelfs de band met haar tweelingbroer, werd op de proef gesteld door haar open lip.

Uit pure wanhoop vertrok ze met haar vader naar het ziekenhuisschip van Mercy Ships en maakte ze de achttien uur durende trip van haar dorp naar de kust van Kameroen. Voor haar was dit de enige kans op een beter leven.

Haar vader probeerde al dertien jaar lang om hulp te vinden voor zijn kleine meisje. Nadat Fadimatou geselecteerd werd voor een gratis operatie, liep hij mee met Fadimatou trots de loopbrug van de Africa Mercy op. Een operatie die slechts één uur in beslag nam, veranderde zo voor altijd haar leven.

Fadimatou op de afdeling aan boord van het ziekenhuisschip.

Meteen na de operatie veranderede Fadimatou ook emotioneel heel sterk. Fadimatou, die vroeger nauwelijks oogcontact zocht, snakte nu naar menselijke contacten. Dag na dag genazen haar fysieke littekens, en daarmee ook haar mentale wonden.

Vroeger deed Fadimatou er alles aan om onopgemerkt te blijven, nu houdt ze haar kin fier opgeheven. Weg met de schaamte! Vanaf nu gaat ze vol trots en hoop de toekomst tegemoet. Ze straalt weer vertrouwen uit, iets dat ze voordien nooit heeft gekend.

Fadimatou na de operatie.