Fifalina, klein maar dapper

De piepkleine negenjarige strompelde de opnametent van Mercy Ships binnen. Fifalina’s beentjes leken zich langzaam onder haar op te vouwen. Deze konden haar niet meer rechtop houden. Haar moeder, Luvine, vertelt dat Fifalina’s beentjes normaal waren bij haar geboorte. Maar toen zij begon te lopen, viel ze vaak en Ludvine merkte dat haar beentjes steeds krommer werden.

Fifalina’s vader moest iedere dag werk zoeken om voor zijn gezin te zorgen. Toch slaagde hij erin om genoeg geld bij elkaar te schrapen voor een doktersbezoek. De dokter zei hun dat de kleine meid kalk nodig had en dat hij verder niets voor haar kon doen. De wanhopige ouders riepen daarna de hulp in van een traditionele gezener die Fifalina’s beentjes masseerde. Maar niets hielp en haar benen verzwakten steeds meer.

Dit pientere meisje wilde heel graag naar school ondanks haar fysieke uitdagingen. In het begin kon Fifalina de 30 minuten lopen naar school nog wel aan. “Haar beentjes werden krommer en krommer,” herinnert Ludvine zich. “Op een gegeven moment viel ze op school. Daarna waren haar beentjes echt te krom en haar knieën konden haar niet meer dragen.” Dus droeg Ludvine haar iedere dag naar school.

Maar school was niet altijd even fijn. Fifalina fluistert: “Op school ben ik altijd de laatste. Ik kan niet met de andere kinderen spelen. Ik ga met de andere kinderen spelen als ik genezen ben.”

Toen hoorde Ludvine over Mercy Ships. “Ze zeiden dat Mercy Ships genezing betekent,” legt ze uit. “In het begin wisten we niet dat ze ook benen konden genezen. Ik wist alleen dat ze tumoren verwijderden. Ik wilde ook voor mijn dochter genezing zoeken.”

Ze hoorden over een patiënten screening in de buurt. “Ik geloofde dat ze mijn beentjes heel konden maken!” roept Fifalina uit. “Ik zei tegen mezelf : “Laten we gewoon daar naartoe gaan en dan zien we wel.“ Ze werd onderzocht en kreeg een afspraak.

Chirurg Dokter Frank Hayden (VS) van Mercy Ships voerde de complexe orthopedische operatie uit. Hij corrigeerde Fifalina’s verbogen boven- en onderbenen door haar botten meer dan 200 graden te draaien. Een serie pennen houden nu haar knieën en heupen recht. Na de operatie werden Fifalina’s benen volledig gewikkeld in gipsverband dat bijna net zoveel woog als zij zelf.

Met haar negen jaar is Fifalina net zo groot (volgens de normen van de WHO) als een vierjarige.
De enorme schattigheid van dit kind, dat zich uit in haar aanstekelijke gegiechel en brede grijns, verbergt het dappere hart van een piepkleine vechter. Tijdens alle procedures bleef Fifalina glimlachen, op haar lip bijten en door een pijngrens heen duwen die een volwassen vrouw zou hebben laten huilen.
Toen het gips voor de eerste keer werd verwijderd, verklaarde Fifalina : “Ik ga weer leren lopen!” Ludvine liet de tranen vloeien toen ze voor het eerst haar dochter’s rechte beentjes zag.

Maanden van spalken en fysiotherapie volgden terwijl Fifalina dapper weer leerde lopen. Haar spieren waren zwak door jarenlange onbruik en werden opnieuw getraind door een team van vrijwillige fysiotherapeuten. Dagelijkse routines werden schaterlachend en met leuke activiteiten uitgevoerd.

Ludvine had veel tijd om na te denken terwijl ze het zes-maandenlange proces doorliepen van operatie en rehabilitatie. “Als ze haar beentjes niet konden repareren, zou ze erg lijden. Als ze haar beentjes zouden laten zoals ze waren, dan denk ik dat ze uiteindelijk op haar knieën zou lopen. Als ik naar de foto kijk van voor de operatie, kan ik zien hoe krom haar beentjes waren. Dus als dat niet hersteld kon worden, zou ons probleem groter en groter worden. Ik zou niet meer in staat zijn haar te dragen. Maar nu kan ze lopen en gewoon alleen mijn hand vasthouden!”

Uiteindelijk brak DE dag aan waarop Fifalina haar doel zou bereiken : zonder hulp balanceren op één been, al lopend de éne voet voor de andere plaatsen en op haar tenen staan. Deze simpele speelse activiteiten waren buitengewone en betoverende nieuwe ervaringen voor deze niet zo gewone negenjarige.
Ludvine denkt dat Fifalina een geweldige lerares wordt later, maar de bemanning van Mercy Ships zullen u vertellen dat Fifalina allang een grote inspiratie is.