Ruth en Marina vriendinnen voor het leven

Het is de eerste dag van een patiënten screening voor de afdeling plastische chirurgie en de mensen wachten angstvallig af om te worden onderzocht door dr. Tertius Venter en zijn team. Zij zullen nu de zware beslissingen moeten nemen over wie behandeld kan worden op het schip en wie niet, want de plaatsen zijn beperkt.

De 5-jarige Ruth was ongeveer een jaar oud toen ze een ketel hete soep over haar lichaam kreeg. Haar ouders wisten zich geen raad en ze hadden bovendien het geld niet om de noodzakelijke verzorging te betalen. Bij zware brandwonden ontstaan er ernstige misvormende littekens, door samentrekking en verharding van de huid. (contracturen) Als gevolg daarvan kon Ruth haar arm niet meer tot over haar hoofd tillen. De moeder van Ruth: “De mensen hebben medelijden met haar ! Ze lacht en eet niet meer en ze zit altijd in een hoekje heel verdrietig te kijken.”

Marina, ook 5 jaar oud, kreeg dan weer een ketel met vers gekookt fruitsap over haar heen toen ze een jaar oud was. Haar moeder had haast en liet de hete ketel even onbeheerd achter. Maria was verbrand over het hele lichaam en haar vader dacht toen dat hij zijn kleine meisje die dag voor altijd kwijt zou zijn.

De meisjes Ruth en Marina zijn beiden voor een operatie aanvaard aan boord van de Africa Mercy. Als de behandeling een succes wordt, zal dit hun leven drastisch veranderen. Niet alleen het leven van de beide meisjes, maar ook dat van hun familie.

Marina en Ruth kwamen alle twee samen aan in de haven met hun moeders … en hun favoriete pop. Ze zijn zich nog niet helemaal bewust wat er juist met hen ging gebeuren: een operatie, een aantal weken gespalkt, gevolgd door maanden van fysiotherapie. Beiden beginnen aan een lange en pijnlijke onderneming … maar ze beginnen er aan als twee nieuwe beste vriendinnen.

Ruth werd als eerste geopereerd en Marina volgde er snel achter. Zelfs al zijn hun letsels enigszins van dezelfde aard, geen enkele patiënt is dezelfde. Terwijl de operatie van Ruth probleemloos verloopt, wordt Marina volledig gedesoriënteerd en verward wakker, uitzinnig huilend voor haar vader. Na lange tijd en wat medicijnen komt Marina eindelijk tot rust.

Ruth en Marina worden ingepakt met grote spalken om hun bewegingen zoveel mogelijk te beperken en het genezingsproces te versnellen. Daarna beginnen de vriendinnetjes samen aan een lang en moeilijk revalidatieproces, maar het fysiotherapie team probeert daar uiteraard een prettig spelletje van te maken met zang en dans.

Na vier weken, zijn Ruth en Marina zo ver genezen dat ze naar huis kunnen gaan. Maar ze staan helemaal niet te trappelen van ongeduld om het schip te verlaten. Zullen ze elkaar nog wel zien? Zullen ze vrienden kunnen blijven? Maak je maar geen zorgen, wij van Mercy Ships zijn er zeker van dat ze beste vriendinnen zullen blijven voor het leven!!!