fbpx

Chirurgen van Mercy Ships verwijderden de tumor van Victoria

Op het schip viel Victoria helemaal niet op. Wie goed keek, zag dat er een uitstulping was onder de blauwe doek rond haar hoofd. Van dichterbij kon je zien dat de doek ook een natte plek had. Nat van het speeksel dat uit de mond van Victoria druipt. Dat was het duidelijkste spoor van de enorme tumor die op haar gezicht aan het groeien was.

Victoria wilde overleven

Victoria was een krak in haar tumor verbergen. Ze moest wel, wilde ze overleven. Ze werd op jonge leeftijd wees en leefde daarna op straat. Dag na dag bedelde ze of ging ze naar geestelijken van de kerk voor een aalmoes.

Alsof dat niet erg genoeg was, ontdekte ze op haar achttiende een knobbel in haar hals. Het was het begin van een tumor die zou blijven groeien zonder behandeling. Maar dat wist Victoria toen nog niet, ze had geen geld voor een doktersbezoek.

De tumor groeide en groeide, en Victoria moest hem verbergen. Want bedelen lukte steeds slechter omdat mensen zich meteen afwendden van haar. De mensen riepen haar na, noemden haar monster. Ze kon bovendien amper nog praten en als ze dan toch eten kon kopen kon ze het enkel met zeer veel moeite opeten. Dat moest ze in het geheim doen, om haar tumor verborgen te houden.

Monster

Victoria leed zo niet enkel fysiek aan haar aandoening. Ze was eenzaam, ze werd gehaat en ze kon met niemand praten. Toen ze te horen kreeg dat Mercy Ships haar gezwel kon wegnemen voelde ze voor het eerst in jaren een sprankeltje hoop. Eindelijk kreeg ze eens positief nieuws. Dat gaf haar de kracht om de tocht van drie dagen naar het schip te ondernemen. Toch was ze tegen de vrijwilligers erg verlegen voor haar operatie. Ze kon het amper geloven dat ze haar gezwel kwijt zou raken, zo gewend was ze er aan geraakt.

Victoria-tumor-aan-kin
Victoria voor haar operatie.

 

Na haar operatie moest Victoria nog enkele dagen een verband dragen. Ze verjaarde aan boord van het schip en de verlegen vrouw begon opnieuw open te bloeien. De vrijwilligers van Mercy Ships vroegen haar wat ze wilde voor haar verjaardag. Victoria antwoordde dat ze wilde dansen in de gangen samen met andere mensen. Na jaren eenzaamheid was dit groepsgebeuren een echte opkikker voor haar.

Altijd al mooi

Daarna brak het moment aan waarop haar verband van haar gezicht mocht. Victoria was blij, maar bleef erg kalm. Ze bedankte de vrijwillige chirurgen “om haar terug mooi te maken”. De vrijwilligers zeiden haar dat ze dat altijd al geweest was.

Wil u ook mensen hun eigenwaarde terug geven, hen de hoop geven op een menswaardige toekomst? Bekijk dan bovenaan hoe u Mercy Ships kan steunen om levensreddende operaties uit te voeren! Bedankt voor uw hartverwarmende steun.

Bekijk ook dit verhaal

Bekijk meer verhalen

Mercy Ships brengt hoop en genezing aan de allerarmsten in een Afrika dat vandaag door velen ten onrechte wordt opgegeven. Hun dokters en verpleegkundigen genezen elk jaar duizenden zieken. Dat doen ze gratis en belangeloos. Daarom sta ik 100% achter Mercy Ships en hoop dat ook u hun werking zult steunen.

Minister van Staat, België

Marc Eyskens