fbpx

Medische vrijwilligers

Aan boord als arts, verpleegkundige of chirurg

De operaties gebeuren in de vijf operatiekamers op het schip. Op de ziekenzalen aan boord staan ruim tachtig bedden waar patiënten kunnen herstellen. Op de kade staan tenten waarin de vooronderzoeken en ambulante hulp plaatsvinden. De hulpverlening richt zich vooral op behandeling van tumoren, orthopedie, reconstructieve plastische chirurgie, cataract, fisteloperaties en tandheelkundige hulp.

De tandheelkundige zorg vindt plaats in de tandkliniek in de stad waar het schip verblijft, alsook de oogkliniek (oogmetingen). De oogoperaties zelf gebeuren aan boord.

Daarnaast is er aan land het HOPE Center, Hospital Outreach Patient Extension, een kliniek waar patiënten kunnen verblijven om vooraf aan te sterken of verder te herstellen voordat ze de (lange) reis naar huis maken. Als medische vrijwilliger werkt u aan boord, op de kade of aan land, afhankelijk van uw functie.

Het ziekenhuisschip is uitermate modern en professioneel ingericht en uitgerust. Vrijwilligers geven aan dat het werk gelijkt op dat van thuis en dat de apparatuur modern is. Het schip is bovendien een veilige en hygiënische omgeving om te werken.

>> Meer informatie nodig? Mail naar vrijwilliger@mercyships.be

>> Benieuwd naar de beschikbare posities aan boord? Neem een kijkje op http://apply.mercyships.org

>> Verder lezen over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships? Dat kan hier

Veel gestelde vragen

Het is niet mogelijk om stage te lopen tijdens uw vrijwilligerswerk in een medische functie. Voor de meeste functies is bovendien 2 jaar praktijkervaring vereist. Voor sommige functies wordt een minimumperiode aan engagement verwacht.Die is voor Verpleegkundigen: 4 weken tot 2 maanden Chirurgen: 2 weken Tandarts/ tandartsassistenten: 2 weken Anesthesist/ assistent anesthesist: 2 wekenAls u voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt u gevraagd het on-boarding programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord. Het on-boarding programma leert u allerlei zaken over leven aan boord van een schip, wat te doen in noodsituaties, de technieken die gebruikt worden voor uw functie.
Het schema hangt af van de afdeling waar je werkt.> Het OK-personeel werkt op werkdagen overdag en draait diensten: gemiddeld een avond + nacht in de week en gemiddeld twee halve weekeinden (zaterdag of zondag) per maand. Je dient dan op het schip te blijven en bent bereikbaar via een pieper.> Het personeel van de tandarts- en oogkliniek, de trainers van het lokale medische personeel, de geestelijke verzorgers en de palliatieve zorgverleners werken van maandag tot en met vrijdag. Dit betekent dat ze meestal in een warme (en tijdens het regenseizoen natte) omgeving werken.> De verpleegkundigen op de afdeling en de Intensive Care werken in roterende diensten, ook in de nachten en weekenden. Verpleegkundigen werken gemiddeld tien shifts in een tijdsbestek van twee weken. Meestal krijg je om de twee weken een weekend vrij. Alle shifts duren acht uur, inclusief de weekenddiensten. Je werkt een mix van dag- en avonddiensten, met vier tot vijf nachtdiensten in een periode van vier weken. Van elke afdelingsverpleegkundige worden nachtdiensten verwacht. De werktijden zijn als volgt:Dag: 7.00-15.00 uur Avond: 14.00-21.30 uur Nacht: 21.00-07.30 uur
Op de afdeling en de Intensive Care werken in roterende diensten, ook in de nachten en weekends. Verpleegkundigen werken gemiddeld tien shiften in een tijdsbestek van twee weken. Meestal krijgt u om de twee weken een weekend vrij. Alle shiften duren acht uur, inclusief de weekenddiensten. U werkt een mix van dag- en avonddiensten, met vier tot vijf nachtdiensten in een periode van vier weken. Van elke afdelingsverpleegkundige worden nachtdiensten verwacht. De werktijden zijn als volgt:Dag: 7.00-15.00 uur Avond: 14.00-21.30 uur Nacht: 21.00-07.30 uurUw vrije tijd kan u zelf invullen. Aan boord is er een bibliotheek en fitnessruimte, maar u kan ook het land verkennen, alleen of in groep.
Het personeel van de tand- en oogkliniek, trainers van het lokale medische personeel en palliatieve zorgverleners werken van maandag tot en met vrijdag, aan wal. Dit betekent dat ze meestal in een warme (en tijdens het regenseizoen natte) omgeving werken. Niet dat het binnen regent, maar de afwatering rondom een gebouw is vaak niet toereikend voor de heftige regenval zoals we die in Afrika kennen. De lunch wordt door het team voorbereid. In de kliniek is vaak wel air-conditioning aanwezig, maar buiten kan het erg warm zijn en terugkeren naar het schip kan door drukte in het verkeer soms lang duren.
Het OK-personeel werkt op werkdagen overdag en draait diensten: gemiddeld één avond + nacht in de week en gemiddeld twee halve weekends (zaterdag of zondag) per maand. U dient dan op het schip te blijven en bent bereikbaar via een pieper.
Als medische vrijwilliger werk je aan boord, op de kade of in de tandartskliniek.De operaties gebeuren in de vier operatiekamers op het schip. Op de ziekenzalen aan boord staan ruim tachtig bedden waar patiënten kunnen herstellen. Op de kade staan tenten waarin de vooronderzoeken en ambulante hulp plaatsvinden. De tandheelkundige zorg vindt plaats in de tandartskliniek in de stad waar het schip verblijft.Daarnaast is er aan land het HOPE Center. Dit is een kliniek waar patiënten kunnen verblijven om vooraf aan te sterken of verder te herstellen voordat ze de (lange) reis naar huis maken.
Deze vraag krijgen we regelmatig, maar helaas is dit niet mogelijk. De meeste van de posities aan boord vereisen een licentie en we beschikken niet over slaapplekken en personeel om studenten/stagiairs te begeleiden. Er zijn posities aan boord waarvoor je geen diploma nodig hebt (bijvoorbeeld Hospital Supply Assistant), maar vaak voldoen deze niet aan de doelstelling van de student/stagiair.
Dit is per functie verschillend, gebaseerd op de inwerktijd en de nodige continuïteit op de werkvloer. Kijk op apply.mercyships.org voor de minimale periode per functie.Voor verpleegkundigen (in ieder geval die voor het eerst gaan) geldt een minimale werkperiode van acht weken; korter kan niet. Dit heeft te maken met de continuïteit van zorg aan de patiënten op de verpleegafdeling.
Voor alle vrijwilligers die in direct contact staan met de patiënten is er medische werkkleding (scrubs) aan boord. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. Deze moet je, in tegenstelling tot de scrubs aan boord, zelf wassen. Het is voor OK-personeel aan te raden om eigen OK-schoeisel mee te nemen.
Ja. Algemeen chirurgen voeren voornamelijk operaties uit aan liesbreuken (open procedure) en schildkliervergrotingen.
Ja, geregistreerde verpleegkundigen hebben de voorkeur voor de meeste verpleegkundigenposities, maar we hebben wel mogelijkheden voor personeel met andere licenties.
Je draagt zorg voor vijf tot zeven patiënten. Tijdens een nachtdienst zijn dat ongeveer tien patiënten.Als je aan boord komt, kun je aangeven hoe je ervaring is met de verschillende vaardigheden. Dan wordt daar rekening mee gehouden. We hebben een Intensive Care Unit (ICU). Hier dragen de ICU-verpleegkundigen zorg voor de kritieke patiënten.
Je hebt een actieve licentie uit je thuisland nodig. Ook wordt bij aanmelding om een kopie van je diploma en andere relevante certificaten gevraagd. Bij plaatsing kan je ook gevraagd worden om je registratiedocument in het land van verblijf in te dienen.
Ja. Mocht er een prikaccident plaatsvinden dan gaat dit - in samenspraak met de crew physician (scheepsarts) - in werking en zal er ook een bloedonderzoek volgen. Er zal dan gecheckt worden op hiv. Alles begint natuurlijk met een goede preventie. Dubbele handschoenen en gezichtsbescherming zijn op de operatiekamers standaard.
Mercy Ships werkt in een gastland waarvan de regering van dat land een Protocol Agreement heeft ondertekend. Daarin is vastgelegd dat de medische staf, evenals alle andere medische vrijwilligers van Mercy Ships, niet aansprakelijk zullen worden gesteld voor medisch handelen. Dit is gebaseerd op gepaste zorgvuldigheid van Mercy Ships om alleen te werken met hoog gekwalificeerd personeel, en dat nalatigheid geen rol speelt. De juridische raad heeft echter aangegeven dat er nog steeds de mogelijkheid is van een op te starten rechtsgang omtrent medisch handelen, komend van búiten het gastland.De medische staf dient zelf te onderzoeken bij de eigen verzekeringsmaatschappij voor wat betreft het risico rondom medisch handelen als mogelijk gevolg van het doen van internationaal vrijwilligerswerk. Het genoemde protocol geldt alléén voor patiënten afkomstig uit het gastland. Er zijn uitzonderingen, waarbij Mercy Ships wél kosten draagt voor een aansprakelijkheidsverzekering medisch handelen: de Crew Physician (huisarts voor de bemanning), Hospital Physicians (zaalartsen), Crew Nurse (doktersassistente voor de bemanning) en de tandarts zijn standaard verzekerd voor medisch handelen. Reden hiervan is dat zij mogelijk ook de bemanning behandelen, naast patiënten uit het gastland.