fbpx

Medische vrijwilligers

Waar u werkt als medische vrijwilliger

De operaties gebeuren in de vijf operatiekamers op het schip. Op de ziekenzalen aan boord staan ruim tachtig bedden waar patiënten kunnen herstellen. Op de kade staan tenten waarin de vooronderzoeken en ambulante hulp plaatsvinden. De hulpverlening richt zich vooral op behandeling van tumoren, orthopedie, reconstructieve plastische chirurgie, cataract, fisteloperaties en tandheelkundige hulp. De tandheelkundige zorg vindt plaats in de tandkliniek in de stad waar het schip verblijft, alsook de oogkliniek (oogmetingen). De oogoperaties zelf gebeuren aan boord.

Daarnaast is er aan land het HOPE Center, Hospital Outreach Patient Extension, een kliniek waar patiënten kunnen verblijven om vooraf aan te sterken of verder te herstellen voordat ze de (lange) reis naar huis maken. Als medische vrijwilliger werkt u aan boord, op de kade of aan land, afhankelijk van uw functie.

Het ziekenhuisschip is uitermate modern en professioneel ingericht en uitgerust. Vrijwilligers geven aan dat het werk gelijkt op dat van thuis en dat de apparatuur modern is. Het schip is bovendien een veilige en hygiënische omgeving om te werken.

Wilt u meer lezen over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships in het algemeen? Lees dan hier verder.

Veel gestelde vragen

Het is niet mogelijk om stage te lopen tijdens uw vrijwilligerswerk in een medische functie. Voor de meeste functies is bovendien 2 jaar praktijkervaring vereist. Voor sommige functies wordt een minimumperiode aan engagement verwacht. Die is voor Verpleegkundigen: 4 weken tot 2 maanden Chirurgen: 2 weken Tandarts/ tandartsassistenten: 2 weken Anesthesist/ assistent anesthesist: 2 weken Als u voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt u gevraagd het on-boarding programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord. Het on-boarding programma leert u allerlei zaken over leven aan boord van een schip, wat te doen in noodsituaties, de technieken die gebruikt worden voor uw functie.
Het schema hangt af van de afdeling waar u werkt. Ook kunnen er soms kleine verschillen zijn per afdeling of ziekenzaal. Dat heeft dan te maken met de bezetting en het aantal vrijwilligers dat beschikbaar is. Maandagen zijn vaak wat drukker omdat dit doorgaans de dag is dat nieuwe vrijwilligers arriveren en ingewerkt moeten worden.
Op de afdeling en de Intensive Care werken in roterende diensten, ook in de nachten en weekends. Verpleegkundigen werken gemiddeld tien shiften in een tijdsbestek van twee weken. Meestal krijgt u om de twee weken een weekend vrij. Alle shiften duren acht uur, inclusief de weekenddiensten. U werkt een mix van dag- en avonddiensten, met vier tot vijf nachtdiensten in een periode van vier weken. Van elke afdelingsverpleegkundige worden nachtdiensten verwacht. De werktijden zijn als volgt: Dag: 7.00-15.00 uur Avond: 14.00-21.30 uur Nacht: 21.00-07.30 uur Uw vrije tijd kan u zelf invullen. Aan boord is er een bibliotheek en fitnessruimte, maar u kan ook het land verkennen, alleen of in groep.
Het personeel van de tand- en oogkliniek, trainers van het lokale medische personeel en palliatieve zorgverleners werken van maandag tot en met vrijdag, aan wal. Dit betekent dat ze meestal in een warme (en tijdens het regenseizoen natte) omgeving werken. Niet dat het binnen regent, maar de afwatering rondom een gebouw is vaak niet toereikend voor de heftige regenval zoals we die in Afrika kennen. De lunch wordt door het team voorbereid. In de kliniek is vaak wel air-conditioning aanwezig, maar buiten kan het erg warm zijn en terugkeren naar het schip kan door drukte in het verkeer soms lang duren.
Het OK-personeel werkt op werkdagen overdag en draait diensten: gemiddeld één avond + nacht in de week en gemiddeld twee halve weekends (zaterdag of zondag) per maand. U dient dan op het schip te blijven en bent bereikbaar via een pieper.