Sambany droeg een zware last

Ontmoet Sambany. 19 van zijn 60 levensjaren werden beheerst door een tumor die langzaam vanaf zijn nek aan het groeien was. De tumor was gigantisch, een last die 19 jaar ellende en schande vertegenwoordigde. Hij vertelde ons dat hij niet geloofde niet dat hij ooit verlichting zou krijgen. ” Ik wachtte op het moment dat ik zou sterven. Ik kon niets doen. Iedere dag wachtte ik om sterven.”

“In Tamatave ligt een schip. Jij kunt daar naartoe gaan en geholpen worden.”

 

Een vriend vertelde Sambany wat hij op de radio had gehoord. Sambany besloot de kans te wagen en ging op weg, samen met zijn kleinzoon, Flavy, naar Tamatave.

Gedurende drie dagen liepen zij totdat zij eindelijk een dorp bereikten met een gepaveide weg. Ze rustten daar een tijdje en maakten toen een autorit van vier uur om zo uiteindelijk de haven te bereiken.

Toen hij aankwam bij de Africa Mercy op 21 januari 2015, bracht het team, dat verantwoordelijk was voor de opname, hem snel naar binnen voor een CT-scan. Het was één van de grootste tumoren die zij ooit hadden gezien.

Dagen van uitvoerige discussies volgden. Het medische team bekeek zijn testen en gezondheidssituatie. Er was groot gevaar voor complicaties en daardoor was het niet zeker dat Sambany een operatie zou krijgen.

Na vele dagen van overleg, kwamen het medische team en Sambany tot een beslissing. Zich bewust van de risico’s, zouden zij de operatie toch voortzetten. Was Sambany nerveus op de dag voor zijn operatie? Helemaal niet, zei hij. ” Mijn hart is heel, heel blij. Ik ben heel blij.”

“Ik weet dat ik zal sterven als ik deze operatie niet krijg. Ik kan wellicht sterven tijdens de operatie, maar ik voel me nu al dood van binnen door de manier waarop ik behandeld ben. Ik kies ervoor om de operatie te hebben.”

Sambany zou waarschijnlijk veel bloed verliezen tijdens zijn operatie. En op de Africa Mercy was de bemanning de bloedbank. Een klein leger aan mensen werd bijeen geroepen om bloed te geven aan Sambany, zowel voor, tijdens als na zijn operatie. Nu stroomt het bloed van 17 mensen door Sambany’s aderen.

Hoewel er in totaal acht mensen direct betrokken waren in de operatiekamer bij Sambany’s operatie, was het werkelijke aantal mensen die met hem inzaten veel en veel hoger. De ziekenhuisstaf, alle bemanningsleden, de lokale dagloners die dienst deden op het schip, honderden wijdden zichzelf liefdevol aan één man. Samen vochten zij tegen de tumor. Iedereen op zijn manier, met een schietgebedje, als bloeddonor,…. Al hun gedachten waren bij Sambany tijdens zijn operatie. Het was een historisch moment voor de Africa Mercy.

Na een operatie van twaalf uur (ongeveer twee keer zo lang als gepland) – onder leiding van Dr. Gary Parker, hoofd chirurgie op de Africa Mercy – werd de 7.46 kg zware tumor, die Sambany ongeveer een derde van zijn leven met zich mee had gedragen, eindelijk verwijderd.

Toen hij wakker werd na zijn operatie zei hij: “Als ik weer beter ben, wil ik jullie terugbetalen, omdat ik zo blij ben. Omdat ik gered ben. God heeft mij gered en jullie naar mij gestuurd.”

Toen Sambany zichzelf voor de eerste keer in de spiegel zag, zonder zijn tumor, zei hij:”Ik ben gelukkig.”

Hij is nog een groot aantal maanden op het schip gebleven om te herstellen, maar vandaag de dag is Sambany een nieuwe man en hij is gelukkig.

Sinds zijn 7,46 kg zware tumor was verwijderd uit zijn nek, bleef de vraag rondgaan op de Africa Mercy :

“Hoe zou het zijn met Sambany?” Dus vroegen we het hem zelf :

“Ik ben weer vrij. Ik ben gezond. Ik ben verlost van mijn ziekte. Ik heb een nieuw gezicht. “