William

William kan weer zien

Willliam wacht geduldig tot het verband om zijn rechteroog wordt verwijderd. De 29-jarige zit heel stil als zijn oog schoon wordt gemaakt. Langzaam opent hij zijn ogen terwijl iedereen in de kamer, waaronder zijn vrouw en vijfjarige zoon, hun adem inhouden. Iedereen vraagt zich hetzelfde af: “Heeft de operatie het zicht in Williams ogen teruggebracht?”

Drie jaar geleden kon William prima zien. Hij had zijn eigen zaak – het verkopen van kleding voor de lokale markt. Zijn gezinsleven bloeide met zijn vrouw en tweejarige zoon. En toen kreeg William problemen met zijn gezichtsvermogen. Eerst kreeg hij problemen met zijn rechteroog. Hij kon alleen nog maar schaduwen zien. Een paar maanden later gebeurde hetzelfde bij zijn linkeroog. William kon nu niet langer verschillende personen onderscheiden van elkaar. Hij kon niet langer werken.

Gehinderd door zijn handicap bleef William thuis en zorgde hij voor de maaltijden. Zijn vrouw, Elisa, werkte als enige kostwinner. Met zijn vijf jaar had Unida de verantwoordelijkheid om de ogen van zijn vader te zijn. Unida kreeg het wisselgeld op de markt, hield het verkeer tegen en waarschuwde zijn vader voor obstakels op zijn weg. Het overweldigde William dat hij zijn vrouw en zoon zo belastte, want hij wilde de kost verdienen en voor zijn familie zorgen.

William’s vijfjarige zoon Unida leidde zijn vader door het dorp. Aangezien zijn moeder de enige broodwinner was, miste Unida vaak school omdat hij zijn vader moest helpen.

“Ik lijd in mijzelf, wetende dat ik afhankelijk ben van mijn zoon en mijn vrouw. Ik zou de man moeten zijn die voor hem zorgt, maar het is juist het omgekeerde! Ik zou de sterke man moeten zijn en nu heb ik hulp nodig. Het is heel moeilijk voor mij.”

William zocht gedurende een heel jaar naar een genezingsmethode. Eindelijk werd de diagnose diabetes bij hem gesteld. Een schadelijk neveneffect kan cataract zijn- zoals in William’s geval. Insuline bracht William’s diabetes onder controle, maar het kon de cataract niet verwijderen.

William had cataract in beide ogen, wat betekende dat hij enkel schaduwen kon zien. Hij had zijn familie al twee jaar niet kunnen zien.

Lokale oogartsen onderzochten William’s ogen en gaven hem het hartbrekende nieuws – ze konden de cataract verwijderen, maar de operatie zou heel veel kosten. Een operatie zou William 600.000 Aiary (gelijk aan €220) per oog kosten. Het nieuws had een verwoestende werking op William. Hoe kon hij zich ooit deze operatie veroorloven, zonder werk? Het gemiddelde inkomen in Madagaskar is €240 per jaar.

William was wanhopig. Toen hoorde hij de aankondiging dat Mercy Ships cataract operaties aanbood in hun oogkliniek – gratis.

Zodra hij het nieuws hoorde, reisde William naar de oogkliniek van Mercy Ships. Dr. Ralph Crew, een oogarts op vrijwillige basis uit de Verenigde Staten, bekeek William’s ogen en keurde hem binnen 48 uur goed voor een operatie. William was uitzinnig van blijdschap. Gretig ging hij er al van uit dat zijn gezichtsvermogen terug zou komen, zelfs voordat hij zijn operatie had gehad. “Persoonlijk ben ik er zeker van. Ik geloof dat, zodra ze het verband zullen weghalen, ik zal zien,” zei hij.

Dr. Ralph Crew voerde een eenvoudige 20- minuten durende operatie uit op William’s rechteroog, waar de cataract het ergste was. William wachtte toen 24 uur voordat zijn verband verwijderd kon worden om het resultaat te bekijken.

24 uur na de operatie, kwam het team van Mercy Ships, met William, zijn vrouw en zoon bij elkaar om de resultaten te zien. De uitkomst was in enkele seconden duidelijk. Zodra het verband verwijderd was, richtte William’s geopereerde oog zich naar het licht. William keek de kamer rond en zijn ogen bleven rusten op zijn zoon, zijn gids gedurende de afgelopen twee jaar – zijn zoon die hij niet meer had kunnen zien.

Toen het verband verwijderd werd, kon William zien met zijn rechteroog, en zag hij zijn vrouw en zoon voor de eerste keer in twee jaar.

William’s gezicht brak in een grote lach voordat hij zei: “Ik kan mijn zoon zien!”

Een mix van vreugde en tranen explodeerde door de kamer. Een oogtest even later liet zien dat William niet alleen kon zien, hij kon zelfs enorm goed zien. Een operatie van 20 minuten – mogelijk gemaakt door schenkers en vrijwilligers van over de hele wereld, samen met het vertrouwen van William – herstelde een familie in Madagaskar.

Voordat hij naar zijn huis terugkeerde dat hij al twee jaar niet gezien had, liet William dit bericht achter voor de schenkers die zijn operatie mogelijk gemaakt hadden: “Ik wens dat zij hun goede daden kunnen blijven voortzetten. De mensen die zij helpen kunnen nooit iets terugdoen voor de goede dingen die zij ontvangen. Ik zal nooit terug kunnen doen al het goede wat zij voor mij gedaan hebben, maar ik zal hun eeuwig dankbaar zijn.”

Nu het gezichtsvermogen van zijn vader hersteld is, en William niet langer afhankelijk is van zijn zoon, kan Unida het vijfjarig jongetje zijn dat speelt en naar school gaat.