• Food For Life Mercy Ships

Het Food for Life-programma van Mercy Ships

Wist u dat veel gezondheidsproblemen van patiënten aan boord van ons ziekenhuisschip gerelateerd zijn aan ondervoeding?

Net omdat gezonde voeding onmisbaar is voor een goede gezondheidszorg, organiseert Mercy Ships in de armste landen van Afrika al verschillende jaren het programma ‘Food for Life’. Daarin leren lokale landbouwers om de kwantiteit en kwaliteit van de landbouw te vergroten en zo de voedselvoorziening in hun regio te verbeteren.

Training Mercy Ships
landbouw

Domino-effect

Een aantal uur rijden ten noordoosten van Conakry ligt Fabik farm. Een groene oase in een verder droge en stoffige omgeving. Tussen de net geplante rijen maïs en sla zijn medewerkers aan het planten, bewateren en wieden. Deze 32 Guineese mannen en vrouwen maken deel uit van het Mercy Ships Food for Life-programma. Ze zijn hier om te leren over voeding, gewasproductie, biologische landbouw en het conserveren van voedsel. Ook worden ze getraind om kennis over te dragen, zodat ze straks in hun eigen dorpen het onderwijsprogramma voort kunnen zetten.

“Mercy Ships investeert in landbouw, omdat goede voeding een belangrijke rol speelt in het verbeteren van de gezondheid van mensen. Voor goede voeding heb je veilig voedsel nodig en daarom leren we hoe je dat verbouwt”, zegt Eliphaz Essah, programmamanager landbouw uit Guinee. Veel ziektes kunnen voorkomen worden door gezonde voeding. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om orthopedische aandoeningen.

Door sociaal betrokken inwoners te scholen op het gebied van voeding en voedselproductie, wil Mercy Ships een domino-effect op gang brengen. Deze mensen dragen namelijk straks in hun eigen omgeving de kennis weer over op anderen.

Gemeenschappelijk doel

Marie-Louise Kantabadouno is één van de deelnemers aan het Food for Life-programma. Ze werkt bij een non-profit organisatie in Guinee. Nadat ze klaar was met het programma bracht ze haar nieuwe kennis meteen in de praktijk. Ze reist nu langs dorpen in haar regio waar ze vrouwen de basisprincipes van gezonde voeding, voedselproductie en het conserveren van voedsel bijbrengt. Zo kunnen ze beter voedsel bewaren of verkopen. Verder gaf Marie-Louise een voedingsworkshop op school, waarbij de kinderen gezonde voeding kregen die verbouwd was in het Food for Life-programma.

“Ik heb geleerd dat kinderen ondervoed raken doordat hun ouders niet de juiste middelen en landbouwkennis hebben”, zegt Marie-Louise. “Hun ouders zijn allemaal boeren, maar ze hebben geen ervaring. Ik krijg nu de kans om met families te praten en ze te helpen om stappen te zetten in bijvoorbeeld ecologische landbouw, het afwisselen van soorten en het gebruik van compost zodat er geen chemicaliën meer nodig zijn.”

Het Food for Life-programma kan alleen uitgevoerd worden in samenwerking met lokale non-profit organisaties en medewerkers zoals Marie-Louise. Juist die mix van organisaties, mensen en methodes demonstreert op een prachtige manier hoe je samen een gemeenschappelijk doel kunt bereiken.

Resultaat Senegal

De Africa Mercy verbleef van augustus 2019 tot en met maart 2020 in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het resultaat: 33 deelnemers hebben 20 weken lang training gehad.

Resultaat Benin

Na een cursus van ruim vijf maanden in 2017 waren ook de 34 deelnemers van de landbouwcursus in Benin geslaagd.

Steun ons Food for Life-programma