fbpx

“Ik heb hard gewerkt, maar kwam opgeladen thuis”

Belgisch oogarts Dominique Kerremans verbleef begin 2018 een maand op de Africa Mercy in Kameroen. Aan boord van het ziekenhuisschip was ze ‘senior ophtalmic technician’. Ze trok er met het Eye-team dagelijks op uit om mensen met zware cataract te onderzoeken om te beslissen welke patiënten een gratis operatie zouden krijgen op het ziekenhuisschip.

Anders dan in België

Dominique Kerremans: “In Afrika vinden we een ander soort cataract dan het cataract dat we in de Westerse wereld tegenkomen. Heel vaak zijn het vergevorderde gevallen van cataract, mensen met een zicht van 1 à 2 op 10 door een totaal vertroebelde ooglens. Dat is nagenoeg blind.”

“Een ander onderdeel van mijn werk als oogarts was om geopereerde patiënten op te volgen. Stel dat er iets fout loopt of ze genezen niet correct, dan is het belangrijk om er snel bij te zijn en de behandeling bij te sturen. Zo streven we naar een zo hoog mogelijk slaagpercentage van de ingrepen.”

“De werkstructuur verschilt heel erg van die in België. Thuis werk ik bijvoorbeeld alleen, bij Mercy Ships werk ik in een team. Dat maak het heel aangenaam en efficiënt. Je kan dan 100% focussen op het klinische werk. Voorbereidend werk, administratie en papierwerk gebeurt door andere leden van het team.”

Zware beslissing

Dominique Kerremans“Mercy Ships wil zoveel mogelijk mensen helpen maar jammer genoeg kunnen we niet iedereen opereren. De criteria zijn erop gericht de zwaarst getroffen patiënten te helpen. Iemand met zicht 1 op 10 of minder werden voor operatie gepland. Iemand met een zicht van 2 op 10 niet. Dat is een zware beslissing en het is niet eenvoudig om aan iemand uit te leggen waarom we hem of haar niet opereren, ook al ziet die persoon erg slecht.”

“Ik hoop in de toekomst zelf operaties uit te voeren en volgde daarvoor operaties mee met dr. Glenn Strauss, die al jaren de oogafdeling leidt. Mercy Ships gebruikt een specifieke techniek en pas als ik deze onder de knie heb mag ik opereren. Dan is ons team een chirurg rijker.”

Vervagende ego’s

Dominique Kerremans: “Als vrijwilliger op de Africa Mercy werken was een fantastische ervaring. Het groepsgevoel aan boord is ongelooflijk sterk. Niemand voelt er zich belangrijker dan de andere, iedereen stelt zijn talenten vrijwillig ter beschikking om mensen te helpen. Er is veel ruimte voor overleg en goede ideeën, ongeacht je functie op het schip.”

“Jong en oud, mensen van over de hele wereld zijn aan boord en nooit hoorde ik een hard woord vallen. Ik denk dat, omdat iedereen zich achter één doel schaart, de ego’s vervagen. Dat is een moeilijk te beschrijven gevoel, maar het is erg bevrijdend. Het heeft mijn kijk op de wereld ruimer gemaakt. Je kijkt met andere ogen naar “onze wereld “, naar hoe verwend we hier leven. Je relativeert onze zogezegde problemen.”

“Het werk in Kameroen was intens en stevig, maar ik ben helemaal opgeladen thuisgekomen. Aan wie twijfelt om voor Mercy Ships vrijwilligerswerk te gaan doen, zeg ik uit volle borst: gewoon doen! Het voelt aan als een deur openen waar een onbekend maar een o zo mooi pad begint voor je verdere leven!”