Freya Bernaert Mercy Ships Vrijwilliger

Haar dertienjarige dochter Maxine is haar vurigste fan. "Ook al had ze het moeilijk met de duur van mama’s afwezigheid, ze steunde me van meet af aan in mijn avontuur en ze is trots op wat ik in Sierra Leone doe aan boord van de Global Mercy”, vertelt Freya Bernaert uit Kortrijk.

Melanie Leeman Mercy Ships vrijwilliger

Melanie Leeman, medisch vrijwilliger op de Global Mercy

Journalist Peter Gordts trok in februari naar de Global Mercy in Sierra Leone, waar hij het levensreddende werk op het grootste ziekenhuisschip ter wereld van dichtbij meemaakte. Hij ging in gesprek met vrijwilligster Melanie Leeman, ICU verpleegkundige op de Global Mercy.

Peter Heck, vrijwilliger Mercy Ships

Portret Peter Heck, vrijwilliger in de eetzaal

Toen bleek dat de Global Mercy in 2021 zou afmeren in Antwerpen om er te worden ingericht en afgewerkt als ’s werelds grootste private ziekenhuisschip, herinnerde Peter Heck zich een documentaire over het reilen en zeilen aan boord van de Africa Mercy. “Als het ooit past, wil ik daar graag mijn persoonlijke bijdrage leveren aan de strijd tegen ongelijkheid in de wereld”, had hij zich toen voorgenomen.

Stef van Ranst, vrijwilliger Mercy Ships

Portret Stef van Ranst, onderhoudsassistent in het HOPE Center

Voor de 48-jarige Stef van Ranst zijn de patiëntjes aan boord van de Global Mercy een belangrijke drijfveer in zijn engagement voor Mercy Ships. Mercy Ships had hem het liefst ingezet als schrijnwerker aan boord, maar Stef van Ranst zag zichzelf beter functioneren aan wal, waar hij nu instaat voor zowat alle techniek met betrekking tot en het onderhoud van al wat buiten het schip nodig is, van de autovloot over de aggregaten, de watertanks en de mobiele airco’s tot de tenten en containers.

Patricia Van Hyfte vrijwilliger Mercy Ships

Patricia Van Hyfte, medisch vrijwilliger bij Mercy Ships

We spreken Patricia aan boord van de Global Mercy, minder dan een maand vóór haar ‘afmonsteren’. "Ik zou me engageren voor zeven weken, maar het worden er uiteindelijk negen. Met dank aan een door mij verkeerdelijk genoteerde datum. Met dank, want ik ben er niet rouwig om”, lacht de 64-jarige verpleegkundige.

Katrien Blancke, Mercy Ships vrijwilliger

Katrien Blancke, medisch vrijwilliger bij Mercy Ships

In 2021 is Katrien Blancke aan het internetsurfen met de trefwoorden ‘vrijwilligerswerk’ en ‘buitenland’. "Stuit ik daar toch op de website van Mercy Ships, waar ik lees over de komst van de Global Mercy naar Antwerpen. Ik was meteen verkocht."

Hilde Wouters Mercy Ships vrijwilliger

Hilde Wouters: medisch vrijwilliger op de Global Mercy

Vrijwilligster Hilde Wouters ging in februari voor twee weken aan boord van de Global Mercy in Sierra Leone als verpleegkundige in het operatiekwartier. Zij hield een dagboek bij van haar ervaringen op het ziekenhuisschip en aan wal.

Dirk Huyghe Mercy Ships

Dirk Huyghe vanop de Global Mercy: Op dit schip is iedere job belangrijk

Dirk Huyghe (68 jaar) uit Mariakerke was in actieve dienst rijkswachter, maar sinds zijn pensionering ligt de focus vooral op vrijwilligerswerk. Toen het allernieuwste schip van Mercy Ships, de Global Mercy, enige tijd geleden aangemeerd lag in Antwerpen, werd zijn interesse opnieuw gewekt om mee aan boord te gaan.

Vanessa Van Oudheusden Mercy Ships vrijwilliger

Portret Vanessa Van Oudheusden, vrijwilliger in de eetzaal

We praten met Vanessa tijdens haar eerste dagen aan boord van de Global Mercy in de haven van Dakar, waar ze als vrijwilliger nog haar plekje zoekt in het team dat erover waakt dat de honderden bemanningsleden drie keer daags lekker kunnen eten en zich tegelijk ontspannen en werken aan hun sociale contacten.