Cheikh Mercy Ships

"Het leven is zwaar wanneer je een kind hebt dat niet kan eten", zegt Ndeye. Haar zoon Cheikh werd geboren met een gespleten lip en open gehemelte. Ndeye had moeite met borstvoeding geven. Om haar zoon toch de nodige hoeveelheid melk te geven, voedde ze hem zo goed als mogelijk met de fles. Maar Cheikhs toestand bleef achteruitgaan.

Ngora Diouf Mercy Ships

Ngora kreeg zijn zicht terug op het ziekenhuisschip van Mercy Ships

Ngora ziet amper nog wat met zijn rechteroog. Cataract, bevestigt doker Hawthorne. Is dat dan geen aandoening die hoofdzakelijk ouderen treft? „Een misopvatting”, zegt de oogarts. Vooral in het Zuiden lopen heel wat kinderen oogschade op als gevolg van de felle zon en gebrek aan aangepaste zonnebrillen, wat dan weer kan leiden tot cataract.

Umu Mercy Ships Sierra Leone

Het verhaal van Umu, het meisje in de campagne van Mercy Ships

Kwam je de afgelopen dagen de nieuwe campagne van Mercy Ships tegen? Dan zag je de beklijvende beelden van de driejarige Umu uit Sierra Leone. Het kleine meisje was ten dode opgeschreven. De tumor in haar hals, waarmee ze was geboren, was tijdens de drie eerste jaren van haar jonge leven ongenadig uitgegroeid tot een immens gezwel.

Hamadou Mercy Ships

Hamadou vindt opnieuw hoop

Hamadou was 4 jaar oud toen hij naar de Africa Mercy in Senegal kwam. Toen al had hij geleerd hoe hij om moest gaan met de lichamelijke beperkingen van zijn gespleten lip. Een opening in zijn bovenlip beïnvloedde zijn manier van eten en drinken en de manier waarop zijn tanden groeiden.

Khoudia Mercy Ships

Khoudia wachtte acht jaar op een levensveranderende operatie

Khoudia was tien jaar oud toen er langzaam een bult op haar wang ontstond. Acht jaar lang bleef de gezichtstumor groeien. Khoudia’s hoop ebt langzaam weg, totdat ze hoort over het werk van Mercy Ships.

Mariama Mercy Ships

Een onverwachte ontmoeting bracht hoop voor Mariama uit Senegal

Toen mama Sifaye na vier zonen van haar dochter Mariama beviel, verheugde ze zich erop het meisje te zien opgroeien tot een sterke, onafhankelijke vrouw. Maar toen Mariama 4 jaar oud was, begonnen haar benen naar buiten te buigen. Sifaye: ‘Toen ik haar benen zo zag, maakte ik me grote zorgen.’

Mame Diarra Mercy Ships

Baby Diarra werd geboren met een dubbel gespleten lip

Wat voor mama Ndiate het mooiste moment van haar leven moest zijn, sloeg plots om in een ware nachtmerrie. Haar baby Diarra werd geboren met een dubbel gespleten lip. Mama Ndiate is kapot van verdriet. “Mijn baby kan nauwelijks drinken met haar misvormde mondje.”

Mossane Mercy Ships

Licht in de duisternis voor Mossane

Mossane is vier jaar en door cataract blind geboren. Haar papa is haar grote held. Bij hem voelt ze zich veilig. Hij zou zó graag zijn lieve dochter haar zicht teruggeven. Met haar handen en tastzin kon Mossane zich goed redden, maar vanwege haar vertroebelde zicht was ze verlegen en trok ze zich vaak terug. Haar ouders waren 'haar ogen', en vier jaar lang was het hun grootste wens dat Mossane's gezichtsvermogen zou worden hersteld.

Daouda Mercy Ships

Daouda werd verlost van een enorm gezwel

‘Er is geen ziekenhuis in Dakar waar ik niet ben geweest om deze behandeling te krijgen', vertelt de 63-jarige Hamady op de Africa Mercy. Op het schip werd zijn 13-jarige zoon Daouda eindelijk geopereerd aan een tumor in zijn gezicht.