fbpx

Dakar, Senegal

Voor een periode van tien maanden voorzien de ruim 450 vrijwilliger-professionals op het schip de allerarmsten van Senegal van gratis medische zorg. De nood in dit West-Afrikaanse land is hoog: op elke 16.000 inwoners is er slechts één arts.

Mercy Ships heeft 1200 – 1700 levensveranderende operaties gepland en wil meer dan 4000 mensen behandelen in een tandheelkundige kliniek aan wal. Daarnaast werkt Mercy Ships samen met lokale medische professionals om door middel van medische trainingen een duurzame impact te realiseren op de gezondheidszorg van Senegal. Dit is het tweede bezoek van Mercy Ships aan Senegal, op uitnodiging van de Senegalese regering.

Bij de aankomst van het schip sprak Abdoulaye Diouf Sarr, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Hij benadrukte dat het bezoek van Mercy Ships in zijn land bijzonder welkom is.

 

Mercy Ships Senegal

Senegal in cijfers

Senegal is op politiek vlak één van de meest stabiele landen van West-Afrika en kent een gestaag verbeterende economie. Desondanks staat het land nog steeds op de 164plaats op de Human Development Index van de VN. Senegal behoort tot de de landen ten zuiden van de Sahara, waar meer dan 93% van de bevolking geen toegang heeft tot veilige en betaalbare chirurgie.

Een groot deel van de ruim 14 miljoen inwoners van Senegal heeft te kampen met malaria, wijdverbreide armoede en een hoge kindersterfte. 1 op de 11 kinderen bereikt er de volwassen leeftijd niet en wijdverbreide ondervoeding maakt het moeilijker voor kinderen om te herstellen van ziekten.

Mercy Ships wil ook tijdens deze nieuwe missie niet alleen medische hulp bieden. Wij geloven in het stimuleren van duurzame verandering in elk land waar we worden uitgenodigd. Zo leiden we lokale medische professionals op, organiseren we landbouwcursussen en verbeteren we de plaatstelijke medische infrastructuur.

 

Wie we zijn Mercy Ships

Chirurgische ingrepen & medische behandelingen

De chirurgische ingrepen die Mercy Ships in Afrika verricht bestaan uit het verwijderen van tumoren, kaak- en aangezichtsoperaties, het sluiten van gespleten lippen en gehemeltes, verhelpen van staar, gynaecologische operaties aan fistels en orthopedische behandelingen aan klompvoeten en gebogen benen. Daarnaast verrichten de vrijwilliger-professionals van Mercy Ships duizenden mond- en tandheelkundige behandelingen bij mensen die kampen met ontstekingen, ernstige vormen van tandbederf en cystes.

 

Mercy Ships Senegal

Screenings in binnenland

Mercy Ships richt zich voor de komende werkperiode voornamelijk op het aantrekken van patiënten uit de afgelegen gebieden van Senegal, waar de chirurgische nood nog extreem groot is. Het doel is dat straks 75% van alle patiënten op de Africa Mercy uit het binnenland van Senegal afkomstig is. Om dit te realiseren, vond er in enkele plaatsen al een voorselectie plaats voor het schip in Dakar arriveerde. De screening van patiënten wordt voor deze werkperiode verspreid over het land gedaan, zodat zoveel mogelijk mensen uit het binnenland van Senegal gebruik kunnen maken van de medische zorg van Mercy Ships.

Screening Mercy Ships Senegal

 

Trainingen & capaciteitsopbouw

Omdat 55% van de bevolking van Senegal op het platteland woont (circa 8,8 miljoen mensen), en de toegang tot medische zorg daar zeer beperkt tot nihil is, is er met name daar veel behoefte aan medische trainingen en capaciteitsopbouw. In samenwerking met andere internationale organisaties zal Mercy Ships daarom opleidingen en trainingen verzorgen voor lokaal medisch personeel.

Het doel is dat deze mensen ook na het vertrek van de Africa Mercy medische zorg kunnen blijven bieden, zodat een duurzame impact gerealiseerd wordt. In totaal wil Mercy Ships zo’n 1500 mensen trainen. In Senegal worden er met name kaak-, gynaecologische en plastische chirurgen getraind. Daarnaast werkt Mercy Ships aan medische capaciteitsopbouw op het gebied van verpleegkunde, anesthesie, steriele verwerking en biomedische techniek.

Senegal Mercy Ships

Met deze manier van werken sluit Mercy Ships naadloos aan bij het ‘Emerging Senegal Plan’ van de overheid in het land. Dit plan heeft als doel om de gezondheidszorg in Senegal verder uit te bouwen, de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de capaciteit te verhogen. Mercy Ships zal in de periode 2019 – 2020 zij aan zij met de overheid van Senegal samenwerken. Het doel is het verlenen van urgente medische zorg, het werken aan capaciteitsopbouw en het realiseren van een nationaal chirurgisch plan.

15

miljoen inwoners

0,07

dokters beschikbaar per 1000 inwoners. In België is dat 3 op 1000.

1 op de 11

kinderen bereikt de volwassen leeftijd niet

Nieuwste verhalen

Meer

Gamai kan weer juichen

Meer

Een nieuwe wereld vol kleuren voor Aicha

Meer

Mansare voetbalt weer

Steun ons werk in Senegal