• Missie Senegal Mercy Ships

Senegal 2022

Wij zijn erg verheugd te kunnen melden dat de Africa Mercy begin februari 2022 veilig en wel is aangekomen in de haven van Dakar (Senegal). Dit is de officiële start van een nieuwe werkperiode waarin we opnieuw vele patiënten zullen helpen aan boord van ons ziekenhuisschip.

Op uitnodiging van de Senegalese regering – geleid door president H.E. Macky Sall – zal Mercy Ships de samenwerking met Senegal voortzetten om medische hulp te bieden aan de lokale bevolking.

Tijdens deze nieuwe werkperiode – die het grootste deel van 2022 zal duren – zullen onze vrijwillige chirurgen operaties uitvoeren bij patiënten uit alle 14 regio’s van het land. Bovendien zal er opnieuw sterk ingezet worden op een duurzame uitbouw van de gezondheidszorg in Senegal, door een verdere samenwerking met plaatselijke gezondheidswerkers.

Senegal 2019-2020

Van augustus 2019 tot maart 2020 was Mercy Ships al actief in Senegal. Onze ruim 450 vrijwilliger verleenden op ons ziekenhuisschip en in het binnenland gratis medische zorg aan de lokale bevolking. Daarnaast werkten we samen met lokale medische professionals om door middel van medische trainingen een duurzame impact te realiseren op de gezondheidszorg van Senegal.

Coronapandemie

De coronapandemie die in 2020 uitbrak had een grote impact op het Afrikaanse continent. Naast een gezondheidscrisis leidde het virus ook tot een economische crisis. Want afstand houden in een sloppenwijk of thuisblijven als je geen eten hebt? Dat is onmogelijk.

Hoewel ons ziekenhuisschip vroegtijdig haar werkperiode in Senegal moest beëindigen, vonden we nieuwe manieren om Afrikaanse landen te steunen. Zo hebben we veel van onze trainingen online beschikbaar gemaakt en ontwikkelden we nieuwe opleidingen om zorgverleners in Afrika te helpen bij het bestrijden van de coronapandemie.

Ook doneerden we voorraden en persoonlijke beschermende kleding zoals chirurgische mutsen, beschermende brillen, gezichtsmaskers, handschoenen en infraroodthermometers. Dat deden we aan onze Afrikaanse partners in Benin, Kameroen, Congo, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Guinee, Liberia, Madagaskar, Senegal, Sierra Leone, en Togo.

Uiteraard ging onze zorg ook uit naar vrijwilligers aan boord van de Africa Mercy. Zo vroegen we geen bijdrage van de bemanning en hielpen we bij de repatriëring van bemanningsleden die vanwege de coronacris van het schip terug naar huis moesten reizen.

Zo lang de coronapandemie voortduurt zijn we vastbesloten om onze Afrikaanse partnerlanden te blijven steunen en ons werk aan boord van onze ziekenhuisschepen zo snel mogelijk weer te hervatten.

Resultaten van onze werkperiode in Senegal

Door de uitbraak van de wereldwijde coronapandemie moesten we ons bezoek voortijdig afbreken. Toch wisten we veel van de vooropgestelde doelen te behalen:

  • 237 algemene operaties
  • 543 oogoperaties
  • 353 maxillofaciale operaties
  • 158 plastische en reconstructieve operaties
  • 116 orthopedische operaties
  • 1.199 gezondheidswerkers kregen een medische opleiding

Tweede bezoek

Dit was het tweede bezoek van Mercy Ships aan Senegal, op uitnodiging van de Senegalese regering. Bij de aankomst van het schip sprak Abdoulaye Diouf Sarr, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Hij benadrukte dat het bezoek van Mercy Ships in zijn land bijzonder welkom is.

De nood aan medische hulp is in dit West-Afrikaanse land erg hoog: op elke 16.000 inwoners is er slechts één arts. Senegal is op politiek vlak één van de meest stabiele landen van West-Afrika en kent een gestaag verbeterende economie. Desondanks staat het land nog steeds op de 164plaats op de Human Development Index van de VN.

Senegal behoort tot de de landen ten zuiden van de Sahara, waar meer dan 93% van de bevolking geen toegang heeft tot veilige en betaalbare chirurgie. Een groot deel van de ruim 14 miljoen inwoners van Senegal heeft te kampen met malaria, wijdverbreide armoede en een hoge kindersterfte. 1 op de 11 kinderen bereikt er de volwassen leeftijd niet en wijdverbreide ondervoeding maakt het moeilijker voor kinderen om te herstellen van ziekten.

Senegal in cijfers

15 miljoen

inwoners

0,07

dokters beschikbaar per 1000 inwoners

1 op 11

kinderen bereikt de volwassen leeftijd niet

Chirurgische ingrepen en medische behandelingen

De chirurgische ingrepen die Mercy Ships in Afrika verricht bestaan uit het verwijderen van tumoren, kaak- en aangezichtsoperaties, het sluiten van gespleten lippen en gehemeltes, verhelpen van staar, gynaecologische operaties aan fistels en orthopedische behandelingen aan klompvoeten en gebogen benen.

Daarnaast verrichten de vrijwilliger-professionals van Mercy Ships duizenden mond- en tandheelkundige behandelingen bij mensen die kampen met ontstekingen, ernstige vormen van tandbederf en cystes.

Screenings in het binnenland

Mercy Ships richtte zich tijdens deze werkperiode voornamelijk op het aantrekken van patiënten uit de afgelegen gebieden van Senegal, waar de chirurgische nood nog extreem groot is. 75% van alle patiënten op de Africa Mercy kwam uit het binnenland van Senegal.

De screening van patiënten werd voor deze werkperiode verspreid over het land gedaan, zodat zoveel mogelijk mensen uit het binnenland van Senegal gebruik konden maken van de medische zorg van Mercy Ships.

Trainingen en capaciteitsopbouw

Omdat 55% van de bevolking van Senegal op het platteland woont (circa 8,8 miljoen mensen) en de toegang tot medische zorg zeer beperkt tot nihil is, is er met name daar veel behoefte aan medische trainingen en capaciteitsopbouw.

In samenwerking met andere internationale organisaties heeft Mercy Ships daarom opleidingen en trainingen voorzien voor lokaal medisch personeel.

Ons doel is dat deze mensen ook na het vertrek van de Africa Mercy medische zorg kunnen blijven bieden, zodat een duurzame impact gerealiseerd wordt. In totaal kregen zo’n 1.200 gezondheidswerkers een medische opleiding.

In Senegal worden er met name kaak-, gynaecologische en plastische chirurgen getraind. Daarnaast werkte Mercy Ships aan medische capaciteitsopbouw op het gebied van verpleegkunde, anesthesie, steriele verwerking en biomedische techniek.

Met deze manier van werken sluit Mercy Ships naadloos aan bij het Emerging Senegal Plan van de overheid in het land. Dit plan heeft als doel om de gezondheidszorg in Senegal verder uit te bouwen, de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de capaciteit te verhogen.

Jouw steun verandert levens

Sekouba, maxillofacial patient, before his surgery.

Het was een gewone ochtend toen Sekouba ontdekte dat er een klein bultje in zijn mond zat.

Koumba Mercy Ships

Vijf jaar geleden kwam Koumba’s leven plots op losse schroeven te staan.

Aminata, cleft lip patient, at home before surgery.

De schaamte over haar gespleten lip verhinderde Aminata om een normaal leven te lijden.