Aminata, cleft lip patient, at home before surgery.

Aminata at jarenlang alleen

Aminata, acht jaar, werd door haar oom naar het schip gebracht voor haar gespleten lip. Daar woont ze nu, bij het gezin van haar oom en tante en hun vijf kinderen.

Aminata was zo beschaamd om in het bijzijn van anderen te eten, dat ze het gewoonweg niet deed. Dat verklaart waarom ze even groot is als haar vierjarig nichtje, al is Aminata dubbel zo oud. Ze was ernstig ondervoed en probeerde continu met haar hand haar open lip te bedekken. (Lees verder onder de foto)

Aminata patientje mercyships met gespleten voor haar operatie

Aminata at enkel als ze alleen was

Haar oom maakte zich grote zorgen om Aminata. “Ze at enkel wanneer ze alleen was, en vlees eten lukte nauwelijks. Andere kinderen spotten met haar, ze zeiden dat haar mond altijd openstond. Zelfs hier thuis tussen haar familie was ze niet op haar gemak, ze at ook hier pas als ze alleen was. Enkel als we haar alleen lieten met wat voedsel, at Aminata.”

Haar oom legt uit hoe Aminata bij hem is beland. “Toen Aminata geboren werd, belde mijn zus mij op in tranen, omdat haar dochtertje een vreselijke aandoening had. Ik ben dan naar haar dorp afgereisd, op enkele dagen rijden van Conakry. Ik bezwoer mijn zus dat ik een oplossing zou zoeken voor Aminata in de stad. Want de hoop op een oplossing is het enige dat mijn zus nog overeind hield, het enige dat hielp om kalm te blijven. Ik voel me mede verantwoordelijk voor Aminata en wilde haar graag helpen. Als ik dat niet deed zou ze een verschoppeling worden. Ik ben de enige van onze familie die in de stad woont en er iets aan kon doen.”(Lees verder onder de foto)

Aminata patientje mercyships met gespleten voor haar operatie 02

Minder kans om te slagen in het leven

“In het dorp heerst extreme armoede en er is weinig communicatie met de buitenwereld”, legt de oom van Aminata uit. “Toen ik het nieuws hoorde dat Mercy Ships naar Guinee kwam, heb ik geen moment getwijfeld en ben meteen Aminata gaan oppikken. Zelf konden we nooit voor een operatie betalen. In het dorp bijvoorbeeld, heeft haar mama maar geld om het schoolgeld voor één kind te betalen. Dat werd haar zoon, omdat Aminata met haar lip minder kans heeft om te slagen in het leven.”

Maar dat hoeft nu niet meer. Aminata kreeg een gratis operatie aan boord van het ziekenhuisschip de Africa Mercy. Haar lip werd, na enig uitstel omdat Aminata eerst nog malaria kreeg, operatief gesloten. Binnen de kortste keren zal er enkel nog een fijn litteken zichtbaar zijn op haar gezicht. Een klein ongemak, dat herinnert aan de gapende lip die er eerst was. (Lees verder onder de foto)

Aminata patientje mercyships met gespleten lip ontving na gratis operatie in bed

“Nu de vrijwillige chirurgen van Mercy Ships Aminata geopereerd hebben, hoop ik dat ze een mooie toekomst tegemoet gaat”, zegt haar oom. “Ik wil dat ze naar school gaat, zodat ze alle kansen krijgt. Ik ben ook van plan haar hier in de stad te houden, zodat ze een beter leven kan leiden dan in het dorp van haar moeder.”

Aminata patientje mercyships met gespleten lip ontving een gratis operatie kijkt in de spiegel e1542718946757

U kan ook operaties mogelijk maken die kinderen als Aminata een toekomst geven. Doneren kan eenvoudig online via de knop rechtsbovenaan.

Aminata

Aminata na operatie hazelip