• Nieuwsbrief

Word vrijwilliger aan boord

Mercy Ships zoekt jaarlijks duizenden vrijwilligers over heel de wereld om deel uit te maken van ons uniek project. Om hulp en genezing te brengen aan de allerarmsten zijn we afhankelijk van vrijwilligers die hun tijd en expertise willen inzetten.

Ook jij kan daar deel van uitmaken, zelfs als je geen medicus bent. Dat kan voor korte of lange termijn, als mecanicien, chirurg, zeeman, verpleegkundige en nog veel meer. Ben je geïnteresseerd om vrijwilligerswerk te verrichten aan boord van de Africa Mercy of de Global Mercy? Laat het ons dan tijdig weten. Het applicatieproces neemt heel wat tijd in beslag en bovendien is niet elke functie aan boord onmiddellijk beschikbaar.

Jouw vrijwilligersreis met Mercy Ships

  • Contacteer een recruiter van Mercy Ships België

    Heb je interesse om vrijwilliger te worden bij Mercy Ships? Dan kan je het contactformulier invullen. Dit komt terecht bij een recruiter van Mercy Ships België.

    Wij maken graag kennis en bieden een antwoord op jouw praktische vragen omtrent vrijwilligerswerk. Op basis van jouw vaardigheden en diploma’s zoeken wij mee naar een geschikte functie en beantwoorden wij jouw praktische vragen omtrent vrijwilligerswerk bij Mercy Ships.

    Overweeg je om aan boord te gaan van één van onze schepen, maar bekom je graag eerst algemene info over de organisatie en wat erbij komt kijken? Schrijf je dan in voor een online infosessie over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships.

  • Vind jouw plek aan boord

    Welke vrijwilligers zijn er nodig om een ziekenhuisschip te bemannen? Dat zijn uiteraard verpleegkundigen, chirurgen en laboratorium-medewerkers, maar om het ziekenhuis en de community aan boord draaiend te houden zijn veel meer mensen nodig.

    Wist je dat er aan boord meer dan 150 verschillende functies beschikbaar zijn? Van bakker tot matroos, van medisch technicus tot schoonmaker en van receptionist tot timmerman. Iedereen werkt mee aan de bijzondere missie van Mercy Ships. En er is altijd wel een functie die bij jou past!

    Lees meer over de mogelijkheden aan boord per categorie:

    Wil je meteen een volledig overzicht van alle beschikbare functies aan boord? Ga dan rechtsreeks naar de ‘opportunities’-pagina.

    Sommige functies zijn dringender in te vullen dan andere. Op deze pagina vind je de openstaande en dringende posities eenvoudig terug. Voor andere functies kan je jouw gegevens achterlaten en word je op de hoogte gehouden van openingen in de toekomst. 

    Houd er rekening mee dat elke functie ook een zeker engagement vraagt in tijd. De ‘minimum time commitment’ verschilt per functie. Korte termijn functies, d.w.z. vanaf twee weken, zijn doorgaans enkel mogelijk voor medische profielen. Voor een algemene functie, zoals schoonmaker of keukenhulp, moet je minstens 2 à 3 maanden beschikbaar zijn. Ook voor de meeste technische en maritieme functies vraagt Mercy Ships een engagement van meerdere maanden.  

    Dit zijn de basisvoorwaarden voor elke vrijwilligersfunctie: 

    • Leeftijd: je bent ouder dan 18 jaar en jonger dan 80 jaar
    • Talenkennis: je spreekt vlot Engels
    • Gezondheid: je verkeert in uitstekende fysieke conditie

    Vergeet ook niet dat elke vrijwilliger zijn reis- en verblijfkosten betaalt. Zodoende kan Mercy Ships haar fondsen maximaal besteden aan haar missie: het verlenen van medische zorgen aan de patiënten. 

  • Applicatieproces bij het hoofdkantoor van Mercy Ships

    De eigenlijke aanmelding voor een functie aan boord gebeurt via onze internationale website. Op de ‘opportunities’-pagina vind je, althans voor de open functies, bij elke functieomschrijving een link naar het applicatieformulier.  

    Het hoofdkantoor in Texas zal jouw aanmelding behandelen. Dit proces is niet op één dag afgerond en gaandeweg wordt heel wat informatie opgevraagd. Maar wees gerust, ons Belgisch team staat steeds ter beschikking voor begeleiding en ondersteuning. 

    > Vind hier jouw gids voor de applicatieprocedure

    Houd er rekening mee dat de procedure volledig in het Engels verloopt. Dit is ook de voertaal aan boord. 

    Wanneer jouw dossier volledig is, zal het internationale HR-team alles nauwgezet nakijken om zeker te zijn dat je een goede match bent met de aangegeven positie en met de organisatie. Indien succesvol, zal ze jou verder begeleiden naar een opportuniteit aan boord. 

  • Talent Community

    De vrijwilligers die het applicatieproces met succes hebben doorlopen – maar voor wie nog geen positie beschikbaar is of die zelf nog niet beschikbaar zijn – maken deel uit van de Talent Community van Mercy Ships.

    Vanuit het hoofdkantoor worden deze vrijwilligers regelmatig op de hoogte gehouden van de openstaande functies aan boord. Ook het Belgische team volgt de beschikbare posities geregeld op en staat klaar voor eventuele vragen. 

    Sommige functies worden sneller ingevuld dan andere, afhankelijk van het aantal kandidaten en de nood aan boord van beide schepen.

  • Offer Letter

    Van zodra jouw beschikbaarheid samenvalt met een openstaande positie aan boord, zal het internationale team jou contacteren. Na overleg over concrete data ontvang je een offer letter met alle nodige informatie. 

    Vanaf dan kunnen de laatste voorbereidingen beginnen: het boeken van een vliegticket, zich in orde stellen met inentingen, het zoeken van sponsors om reis en verblijf te bekostigen, etc. Het Belgisch team ondersteunt je mee in al deze voorbereidingen.

    > Vind hier een gids voor Belgische vrijwilligers aan boord

  • Welkom aan boord!

    Proficiat, jouw vrijwilligersmissie bij Mercy Ships kan beginnen! Wist je dat onze vrijwilligers uit meer dan 60 landen komen? Al die vrijwilligers komen samen om te werken aan één gemeenschappelijke missie.

    Helpen bij Mercy Ships biedt de kans om vriendschappen op te bouwen en herinneringen te maken die je je leven lang zullen bijblijven. Wonen op een schip betekent echter ook wonen in een drijvend huis. Hoe ziet een kajuit eruit en welke faciliteiten zijn er aan boord? Onderaan deze pagina hebben we de meestgestelde vragen voor jou op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een mailtje naar vrijwilliger@mercyships.be.

Functies in de kijker:

Voor meer informatie over de onderstaande dringende functies
word je doorverwezen naar de internationale website van Mercy Ships.
Daar vind je bij elke functie een uitgebreide omschrijving
en een link naar het applicatieformulier.

Medische functies

Recovery verpleegkundige Mercy Ships

Periode: min. 2 weken

Operatieverpleegkundige Mercy Ships

Periode: min. 2 weken

Oogarts Mercy Ships

Periode: maart 2024 – april 2024

Klinisch diëtist Mercy Ships

Periode: 8 weken

Sterilisatiemedewerker

Periode: 6 maanden

Actuele noden

Periode: 8 weken

Biotechnieker Mercy Ships

Periode: 3 à 6 maanden

Technisch-maritieme functies

Project assistent Mercy Ships

Periode: min. 4 weken

Chief Engineer

Periode: n.t.b.

Second engineer

Periode: n.t.b.

Second Officer Mercy Ships

Periode: n.t.b.

Wil je graag meer informatie over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships?

Neem contact op met ons HR-team in België

Mieke Mercy Ships

Mieke

Coördinatie vrijwilligers & recruitment
mieke.gonnissen@mercyships.be
+32 486 80 21 90

Annick Mercy Ships

Annick

Communicatie vrijwilligers
annick.debeule@mercyships.be
+32 486 83 00 57

Gerd Mercy Ships

Gerd

Alumna
gerd.heyninck@mercyships.be
+32 494 31 52 13

Veelgestelde vragen

Jij en Mercy Ships: de perfecte match?

Een positievere kijk op de wereld, meer energie, een beter slaapritme, een beter immuunsysteem… Er zijn talloze onderzoeken gedaan op het gebied van vrijwilligerswerk en hoe vrijwilligerswerk invloed heeft op je persoonlijke en geestelijke gezondheid. Maar waarom juist kiezen voor vrijwilligerswerk bij Mercy Ships?

1. Je verbreedt je werkervaring

Het mooie van Mercy Ships is dat je vaak vanuit je eigen vakgebied kan werken. Zo kan je ook echt een professionele ontwikkeling doormaken, want je leert te werken in een heel andere omgeving, met heel andere mensen en in een heel ander land.

2. Je ontdekt verschillende culturen

Op het schip tref je een rijke diversiteit aan culturen. De vrijwilligers zijn namelijk uit meer dan 150 landen afkomstig. En hoe fantastisch is het dat je met al die verschillende culturen samen kan werken en van iedere cultuur kan leren? Zo verrijk je je wereldbeeld en je wereldkennis.

3. Je krijgt échte waardering voor je werk

De patiënten die we mogen helpen aan boord van ons ziekenhuisschip hebben vaak de hoop al opgegeven. Sommige geloven zelfs dat ze vervloekt zijn. En als ze dan een levensveranderende operatie hebben gekregen, dan zie je die oprechte dankbaarheid en waardering in hun ogen. En iedereen aan boord, van kok tot matroos en van arts tot schoonmaker, heeft daar aan bijgedragen.

4. Je maakt vrienden voor het leven

Aan boord werk je heel intensief samen met verschillende vrijwilligers. Maar gelukkig heb je ook voldoende vrije tijd en dit wordt aan boord vaak gebruikt voor gezamenlijke spelletjes, gezellige koffiepauzes en nog veel meer. Die intensieve samenwerking én de leuke momenten scheppen de mooiste vriendschappen.

Er zijn niet alleen chirurgen en verpleegkundigen aan boord, maar bijvoorbeeld ook koks, boekhouders, techneuten, leraren en zelfs een kapper. Een schip gevuld met mensen vanuit alle hoeken van de wereld. Er zijn zo’n 150 verschillende functies aan boord van onze ziekenhuisschepen die wij onderverdelen in de volgende 3 categorieën:

Jouw engagement in tijd is afhankelijk van jouw functie. Ruim gesteld kan je aan boord gaan vanaf twee weken tot twee jaar.  

Korte termijn functies, d.w.z. vanaf twee weken, zijn doorgaans enkel mogelijk voor medische profielen. Voor een algemene functie, zoals schoonmaker of keukenhulp, moet je minstens 2 à 3 maanden beschikbaar zijn. Ook voor de meeste technische en maritieme functies vraagt men een engagement van meerdere maanden. 

Als je voor langer dan 12 maanden aan boord gaat, wordt je gevraagd het Onboarding Programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken).  

Houd er ook rekening mee dat een gehuwd persoon maximaal drie maanden aan boord kan gaan zonder partner.

De community aan boord van onze schepen bestaat uit allerlei mensen met verschillende gezinssituaties, jong en oud. 

Als je alleen komt, slaap je in een kajuit met andere vrijwilligers. Op de Global Mercy zijn dat doorgaans tweepersoons kajuiten. Op de Africa Mercy slaap je met 4 tot 6 vrijwilligers in een kajuit. Je deelt een badkamer en toilet met andere vrijwilligers.   

Als gehuwd koppel slaap je samen in een eigen kajuit. Let wel: ben je niet gehuwd, dan beschouwt de organisatie jou als een single vrijwilliger.  

Er zijn ook gezinnen aan boord met kinderen die schoollopen. Mercy Ships wil vrijwilligers in staat stellen om langdurig hun functie uit te oefenen zonder nadelige impact op hun gezinsleven. Kinderen komen in tijdens deze periode in aanraking met een unieke omgeving en diverse gemeenschap. Met een school aan boord wordt ook in de educatieve behoeften van kinderen voorzien. 

De familie kajuiten zijn weliswaar beperkt beschikbaar en voorbehouden voor essentiële lange termijn of maritieme functies. Hier vind je een lijst van deze functies. 

Ga je als gezin aan boord? Dan dient één van de ouders voor de kinderen te zorgen wanneer ze niet op school zijn. Deze ouder kan dus geen (voltijdse) vrijwilligersfunctie vervullen. 

Wie vrijwilliger wordt bij Mercy Ships betaalt zijn of haar eigen reis-en verblijfkosten. Op die manier maken we een maximale impact en gaat het grootste deel van onze donaties effectief naar de medische programma’s van Mercy Ships in Afrika.

De verblijfkosten voor de vrijwilliger dekken de accommodatie en de maaltijden aan boord. Verblijfkosten of ‘crew feesworden maandelijks betaald. In principe betaalt de Belgische vrijwilliger 400 per maand. Voor vrijwilligers die langdurig aan boord blijven (lees: meer dan 12 maanden) wordt de verblijfkost verlaagd naar $ 200 per maand.  

Mercy Ships biedt financiële ondersteuning voor bepaalde kritische functies, bijvoorbeeld in de maritiem-technische sector. In alle gevallen kan onze organisatie helpen om een sponsoractie op te zetten.

De reiskosten betreffen het vervoer van en naar het ziekenhuisschip. De prijzen van vliegtickets variëren sterk en zijn afhankelijk van de periode en het land waar het schipis aangemeerd.Het staat onze vrijwilligers vrij om deze tickets zelf te boeken, dan wel beroep te doen op Omnia Travel, een maatschappij waarmee het Belgisch kantoor samenwerkt. Via NGO-tarieven bekomt u meer vrijheid om uw vluchtdata te wijzigen en extra bagage mee te nemen.

Op het vliegveld word je altijd opgehaald door een Mercy Ships-vrijwilligerMercy Ships zorgt voor jouw vervoer van het vliegveld tot aan het schip op een veilige manier.

Bij de voorbereiding van jouw reis draag je mogelijks kosten van vaccins, een reisverzekering en malariamedicatie.

Tot slot dien je een budget te voorzien voor persoonlijke uitgaven. Zo kan je aankopen doen in de ‘ship shop’ en de koffiebar aan boord maar ook voor uitstappen aan wal kan je wat zakgeld gebruiken.  

Mercy Ships kiest ervoor haar vrijwilligers niet te betalen om de hulpverlening zo effectief mogelijk te houden. Geen lonen voor vrijwilligers betekent meer geld en middelen voor hulpverlening aan de allerarmsten.

Mercy Ships is ook zeker van het engagement van de vrijwilliger, die dit doet om andere mensen te helpen en niet uit eigenbelang.

Vrijwilliger worden bij Mercy Ships heeft een prijskaartje. Nochtans zien we dat vele van onze vrijwilligers hun verblijf op het ziekenhuisschip niet volledig zelf bekostigen. Zoals gezegd is Mercy Ships voor doeners.

Heel wat vrijwilligers organiseren zelf een inzamelactie, een spaghetti-avond of kloppen aan bij vrienden en familie om hun verblijf op het ziekenhuisschip te sponsoren. Die laatste krijgen in ruil nieuws vanop het schip en kunnen bovendien hun steentje bijdragen aan ons ambitieus project.

Wie geld wil inzamelen om zijn of haar vrijwilligerswerk te organiseren, kan een informatiepakket aanvragen via info@mercyships.be met logo’s, beeldmateriaal en een sjabloon van een PowerPoint-presentatie. Zo overtuig je alle sympathisanten van het belang van jouw engagement.

Je kan ervoor kiezen om maandelijks te betalen of meteen het hele bedrag van je engagement over te maken.

Er is aan boord van onze ziekenhuisschepen een intern banksysteem waarmee je jouw betalingen kunt regelen. Dat banksysteem laat ook toe om je geld veilig te bewaren totdat u het nodig hebt.

Alle aankopen aan boord – zoals in het Starbucks café of in de Ship Shop – kunnen ook via dat systeem verlopen.

Vrijwilligers moeten minimaal 18 jaar oud zijn. Omwille van de coronapandemie werd de maximumleeftijd uit voorzorg bepaald op 70 jaar. Thans wordt de maximumleeftijd bepaald op 80 jaar, mits er geen gezondheidsklachten zijn.

We verwachten van al onze vrijwilligers dat ze in goede fysieke conditie zijn. Het leven aan boord en het Afrikaans klimaat kan erg zwaar zijn. Wist je dat het schip meerdere dekken heeft en dat het gemiddelde bemanningslid ongeveer 30 trappen per dag beklimt? Wist je dat sommige functies aan wal worden uitgevoerd in de hitte en bijgevolg een ander soort uithoudingsvermogen vereisen? Wist je dat functies als schoonmaakster, eetkamerpersoneel, receptioniste en keukenpersoneel fysiek veeleisend zijn? 

Aan alle vrijwilligers die zich aanmelden wordt gevraagd een medische historiek, een doktersverklaring en een complete inentingenlijst te bezorgen. Sommige medische aandoeningen (bijv. insuline afhankelijke diabetes, hartaandoeningen, hoge BMI) kunnen jouw engagement verhinderen, vanwege de maritieme regelgeving en het gebrek aan adequate medische zorg. Dit wordt op individuele basis door een medisch specialist beoordeeld.

Mercy Ships is een internationale organisatie en werkt met vrijwilligers uit meer dan 40 verschillende landen. Door de grote hoeveelheid aan nationaliteiten is Engels de voertaal binnen de organisatie.

De Engelse taal hoef je niet perfect te spreken. De gemiddelde Belg kan zich met zijn/haar Engels prima redden aan boord. Het is natuurlijk van belang dat je jouw taken goed begrijpt. Zeker voor medische functies is daarom een zekere kennis van het vakjargon vereist.

Meerdere vrijwilligers volgen een Engelse cursus of lezen Engelse vakliteratuur voor ze vertrekken naar het schip. Steeds vaker wordt de spreekvaardigheid getest via een online interview.

Omdat onze schepen niet voldoen aan de eisen voor rolstoelgebruikers, is het voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen niet mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op onze ziekenhuisschepen.

Er wordt slechts twee keer per jaar gevaren, periodes van ongeveer twee weken. De schepen liggen tien maanden in de haven van een Afrikaans land. Het schip zal dan hooguit wat schommelen.  

Beide schepen gaan voor ongeveer twee maanden per jaar in onderhoud. Zij varen dan naar een haven op de Canarische Eilanden. Enkel wanneer je deze overtocht meedoet, bijvoorbeeld in een algemene of technische functie, zal je mogelijk last ondervinden van zeeziekte. 

Tijdens de onderhoudsperiode (‘shipyard’) zijn het hospitaal en de school gesloten. Voor andere functies blijven vrijwilligers evenwel nodig.  

De meeste vrijwilligers vliegen naar een lokale luchthaven van het land waar het schip is aangemeerd en vertrekken weer huiswaarts van dezelfde locatie. Vrijwilligers worden opgewacht op het vliegveld en naar het schip gebracht door een Mercy Ships medewerker.

Mercy Ships verwelkomt vrijwilligers ongeacht hun religie. Regelmatig zijn niet-christenen actief aan boord als vrijwilliger. Wat telt is jouw inborst en levensvisie, die uiteraard in overeenstemming moeten zijn met de kernwaarden van onze organisatie. Naastenliefde en evenwaardigheid van ieder mens zijn belangrijke levenshoudingen waarop onze werking is gestoeld.  

In de praktijk zijn lange termijn functies vaak ingevuld door vrijwilligers met christelijke achtergrond, wat zich uit in spirituele momenten en gebed. Het tonen van wederzijds respect is een vanzelfsprekende gedragscode voor alle vrijwilligers aan boord.

Vooraleer een schip kan aanmeren in een gastland, moet er heel wat voorbereid en besproken worden met de lokale autoriteiten. Onvoorziene omstandigheden kunnen hun impact hebben op de planning voor de volgende missies.  

Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan het hospitaalgedeelte van de Global Mercy in de haven van Tenerife, Spanje. Begin 2023 zal dit nieuwe schip naar Senegal varen om gedurende 6 maanden de omvangrijke missie van de Africa Mercy verder te zetten. Het tweede deel van 2023 zal de Global Mercy een nieuwe missie starten in gastland Sierra Leone.  

De Africa Mercy zal in begin 2023 voor renovatie naar Zuid-Afrika varen. Zodra mogelijk zal het schip vervolgens in gastland Madagaskar aanmeren om opnieuw een grootscheepse missie te volbrengen.  

Jouw aanmelding

Het applicatieproces neemt heel wat tijd in beslag. We bevelen aan om jouw applicatie minstens 6 maanden voor jouw beschikbare data te starten.  

In uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer er een dringende nood op het schip moet worden ingevuld, kan het proces worden versneld. Maar ook dan rekent men minstens twee maanden om alle administratie en voorbereidingen rond te krijgen.

De aanmelding gebeurt via een online applicatieformulier dat terecht komt bij onze collega’s op het hoofdkantoor in Texas.

Download hier onze gids voor het indienen van een applicatie.

Het aanmeldingsproces verloopt volledig in het Engels. Het is niet nodig om diploma’s en certificaten te vertalen maar zorg wel voor een aangepaste Engelstalige CV. De verdere correspondentie verloopt in het Engels.

Met het Belgisch kantoor kan je steeds in het Nederlands communiceren. We staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en te helpen waar mogelijk tijdens het proces.

Gaandeweg de procedure worden heel wat documenten opgevraagd. Het vraagt tijd en geduld om het proces te doorlopen maar jouw inzet wordt beloond!

Vrijwilligers die het applicatieproces succesvol hebben doorlopen, kunnen niet altijd onmiddellijk aan boord gaan. Er zijn immers niet altijd vacante plekjes aan boord van één van onze schepen. Hetzij omdat het schema voor de huidige missie volledig al is ingevuld, hetzij omdat het schema voor de komende missie nog in aanmaak is. Voor sommige functies zijn er ook voldoende kandidaten in een bepaalde periode.

In afwachting van een beschikbare vrijwilligersfunctie, maak je deel uit van onze Talent Community. Van zodra jouw gewenste functie kan worden ingevuld, word je op de hoogte gebracht door ons internationaal team. Op dat ogenblik ben je vrij om op de gevraagde data in te gaan.

Duurt het wachten wat lang? Aarzel niet om contact op te nemen met ons Belgisch kantoor. Wij informeren je graag verder en nemen contact op met het internationale team.

Mercy Ships werkt met een Talent Community, een databank van getalenteerde vrijwilligers die het aanmeldingsproces met succes hebben doorlopen en die zich beschikbaar stellen voor onze toekomstige missies. Niet iedereen kan immers meteen aan boord gaan.

Telkens wanneer een nieuw vrijwilligersrooster moet worden ingevuld, wordt in eerste instantie de Talent Community geconsulteerd. Ook voor dringende noden en vervangingen worden deze vrijwilligers aangeschreven.

Het is voor onze organisatie van belang om goed voorbereid te zijn voor volgende missies en tijdig de planning van onze vrijwilligersroosters aan te vatten. Bijgevolg streven we ernaar onze Talent Community zo groot en gevarieerd mogelijk te houden.

We moedigen iedereen die interesse heeft in vrijwilligerswerk en voldoende flexibiliteit aan de dag kan leggen, aan om het aanmeldingsproces te starten en deel uit te maken van deze pool van gekwalificeerde vrijwilligers.

Een geldig paspoort heb je nodig om te reizen naar een Afrikaans land. Houd er rekening mee dat jouw paspoort nog zes maanden geldig moet zijn na het vertrek uit het land waar het schip ligt.  

Een visum moet je niet aanvragen. Voor jouw vertrek krijg je van het internationaal team een aantal visumdocumenten/protocollen toegestuurd van het Afrikaanse land waar je naartoe gaat. Deze papieren moet je in kleur afdrukken en bij je paspoort houden, zowel in België als bij aankomst in Afrika.

Heeft het internationaal team jou concrete data voorgesteld en heb je deze aanvaard? Wacht nog even met het boeken van een vliegticket vooraleer je een definitieve bevestiging hebt ontvangen. Jouw dossierbeheerder zal jou laten weten wanneer je de tickets kan boeken. 

Ons Belgisch kantoor werkt samen met Omnia Travel, een maatschappij die jou kan helpen om de meest voordelige tarieven te zoeken.

Van zodra de voorbereidingen voor jouw vertrek kunnen beginnen, zal de dossierbeheerder je een lijst bezorgen met alle nodige vaccinaties. Houd er rekening mee dat je deze tijdig voor vertrek moet terugbezorgen.   

Voor Afrikaanse landen moet je ingeënt zijn tegen: 

  • Gele koorts
  • Hepatitis B
  • BMR (Bof, mazelen, rode hond)
  • Tetanus, Difterie
  • COVID-19

Daarnaast wordt aan elke vrijwilliger een TBC-test gevraagd. 

Voor vrijwilligers die in het hospitaal, de tandkliniek of in engineering werken zijn ook vaccinaties tegen Hepatitis A en Tyfus verplicht.   

Voor Europese landen volstaat het Tetanus/Difterie vaccin en Covid-19 vaccinatie.

Het is mogelijk dat jouw aanmelding ondanks jouw inzet en enthousiasme, niet voldoet aan de vereisten van het beoogde vrijwilligerswerk.  

Een kandidaat kan om de volgende redenen worden afgewezen: 

  • Functievereisten: je voldoet niet aan de vereisten die in de functiebeschrijving staan vermeld, of je beheerst niet de Engelse taal;  
  • Gezondheid: vanwege de maritieme regelgeving zijn er bepaalde medische aandoeningen die iemand uitsluiten van vrijwilligerswerk aan boord, zoals sommige hartaandoeningen, bloedstoornissen, insulineafhankelijke diabetes (voor service in Afrika), immunosuppressieve medicatie, actieve hepatitis, neurologische aandoening die aanhoudende zwakte, verlamming of paresthesie veroorzaakt, BMI boven 35, zwangerschap waarbij de service aan boord langer is dan 24 weken zwangerschap, schizofrenie, psychosen, taaislijmziekte, aanzienlijk verlies van gezichtsvermogen of gehoor, mobiliteitsproblemen, weigering of onvermogen om te voldoen aan de vaccinatievereisten.  

Deze lijst van medische aandoeningen is bedoeld als richtlijn. Tijdens een medische beoordeling wordt alles dat extra aandacht of documentatie nodig heeft, behandeld door onze medische adviseurs. 

  • Maritieme regelgeving: onze vlaggenstaat Malta accepteert certificeringen voor bemanningsleden uit bepaalde landen.  

Waar mogelijk zal de dossierbeheerder je aan andere functie of tijdstip voorstellen.

Het leven aan boord van onze ziekenhuisschepen

Mercy Ships heeft een verzekering die jouw eventuele evacuatie- en repatriëringskosten dekt in geval van noodsituaties. 

Voor eventuele medische kosten tijdens jouw vrijwilligerswerk (die niet behandeld kunnen worden op het schip), wordt aanbevolen om een aanvullende verzekering zoals een reisbijstandsverzekering af te sluiten. Wanneer het schip is aangemeerd in een Afrikaans land, is jouw ziekteverzekering doorgaans niet voldoende om alle medische kosten te dekken. Voor vrijwilligerswerk in een Europees land kan jouw huidige ziekteverzekering wel voldoende dekking bieden. Neem hiervoor contact op met jouw mutualiteit.

De veiligheid van de bemanning heeft de hoogste prioriteit. Voorafgaand aan de beslissing om ergens heen te varen, wordt er door het voorbereidingsteam en de diverse ambassades en overheidsfunctionarissen overlegd over de veiligheid. Mercy Ships vaart alleen naar landen waar de situatie stabiel is. 

Aan boord wordt de beveiliging voorzien door zes beveiligers, die fulltime in dienst zijn van Mercy Ships en dag en nacht het schip bewaken. Hoewel het schip altijd binnen een half uur moet kunnen wegvaren in geval van nood is deze situatie sinds de oprichting van Mercy Ships, intussen meer dan 40 jaar geleden, gelukkig nog nooit voorgevallen.

Als je de loopbrug op bent gelopen, kom je terecht bij de receptie en word je welkom geheten door een van onze gastheren/vrouwen. Deze geeft je informatie over het schip en je krijgt een enkele formulieren die ingevuld moeten worden. Vervolgens geef je je paspoort en inentingenboekje af, deze worden in de kluis bij de receptie bewaard. Daarna krijg je een badge, die je altijd bij je moet dragen. Je krijgt tot slot een kajuit toegewezen waar een welkomstboekje ligt met andere praktische informatie. 

De eerste dag zal je een rondleiding krijgen op het schip en word je verwacht bij de volgende meetings: 

  • New Crew Orientation 

Op je eerste maandagmorgen krijg je van het HR-team aan boord een algehele oriëntatie van het leven op het schip, inclusief tijden en locaties van de services voor de bemanning en de Community meetings. 

  • Basic Familiarization – Safety & Security 

Bij deze meeting legt de Safety Officer de veiligheidsregels uit en de procedures in geval van nood.  

De eerste werkdag na aankomst aan boord word je verwacht op je werkplek en kan je, nadat je de nodige instructies hebt gehad, aan het werk!

Aan boord slaap je in een kajuit die relatief klein is in vergelijking met een hotelkamer. 

Afhankelijk van het schip, slaap je als single met meerdere vrijwilligers in één kajuit. Privacy is enigszins gewaarborgd met een gordijn of scheidingswand. Het nieuwste schip, de Global Mercy, beschikt voornamelijk over tweepersoonskajuiten. De Africa Mercy heeft nog kajuiten voor 6 tot 8 personen. Ook badkamers en toiletten worden gedeeld. 

Houd dus rekening met de voortdurende aanwezigheid van andere vrijwilligers, ieder met zijn/haar eigen cultuur en met eigen slaapgewoonten. 

Je beschikt wel over een kleine kast voor jouw persoonlijke spullen, een gedeelde koelkast, een  kleine zitruimte en het staat jouw vrij om jouw slaapplek volledig in te richten naar jouw wensen! De magnetische wanden maken het mogelijk om eenvoudig foto’s, kaartjes en andere decoratie op te hangen.

Het ziekenhuisschip is een ‘drijvend dorp’. Er zijn heel wat voorzieningen voor onze vrijwilligers om een lang verblijf mogelijk te maken:  

  • Wasruimte 
  • Fitnessruimte en klein zwembad 
  • Internetcafé 
  • Ship Shop 
  • Starbucks Café/ Snackbar 
  • Crew bank 
  • Keuken voor de vrijwilligers 
  • Gemeenschapsruimte 
  • Kapper

Tijdens vrije dagen mag je op uitstap gaan in het gastland. Je kan ook mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center (patiëntenverblijf aan land).

Ja, op beide ziekenhuisschepen is er een internetcafé. 

Daarnaast kun je met je eigen laptop/tablet/smartphone inloggen op het WiFi-netwerk. In elke kajuit heb je een draadloze verbinding. De inloggegevens krijg je bij aankomst aan boord.  

Houd er rekening mee dat het internet traag kan zijn, met name in de ochtend- en avonduren. Afhankelijk van de snelheid van het internet kan het zijn dat het volgende niet is toegestaan: grote downloads, het gebruik van Skype, Facetime, webcams en het streamen van video’s.

Voor sommige functies is een uniform vereist.  

Dit is bijvoorbeeld het geval voor de receptionist(e) en de host(ess). Er wordt dan gevraagd om een eigen zwarte broek of rok mee te nemen. 

Voor medisch personeel is er werkkledij voorzien. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. 

Voor technische profielen zijn eigen veiligheidsschoenen aangewezen.  

Jouw dossierbeheerder zal je hierover verder informeren tijdens de voorbereidingen van je vertrek.

Mercy Ships raadt ten zeerste aan om jezelf te beschermen tegen malaria als je naar (West-)Afrika gaat.  

Neem hiervoor contact op met jouw huisarts of een tropisch instituut, zodat zij je kunnen informeren over de vormen van bescherming tegen malaria.

Uw verblijfkosten zijn genoeg voor uw overnachtingen en u krijgt daarnaast 3 maaltijden per dag. Ook kunt u doorlopend koffie, thee, limonade en gekoeld en zuiver water verkrijgen zonder extra kost.

In jouw maandelijkse verblijfkosten zijn 3 maaltijden per dag inbegrepen. Je ook doorlopend koffie, thee, limonade en gekoeld en zuiver water verkrijgen. 

De maaltijden worden aangeboden in de eetzaal op vaste momenten. De voeding is gevarieerd, gezond en wordt aangeboden via een buffet.  

Helaas kan de organisatie geen rekening houden met speciale diëten (glutenvrij, veganistisch etc.). Er is wel een keuken voorzien voor de bemanning waar je zelf een potje kan bereiden. Je kan altijd iets kopen in de Ship Shop of op een lokale markt. Je bent ook vrij om te eten in de lokale restaurants als je daar tijd voor hebt.

Op het vliegveld word je opgehaald door medewerkers van Mercy Ships. Zij zullen duidelijk te herkennen zijn. Bij aankomst in Afrika is het aan te raden om de naam Mercy Ships zichtbaar op je kleding te dragen. Hiermee ben je herkenbaar voor je collega’s op het vliegveld en eventueel in het vliegtuig voor andere ‘Mercy Shippers’.

Dat kan. Voor meer informatie hierover kan je ons altijd een seintje geven.

Afhankelijk van jouw functie en de periode waarin je aan boord bent, heb je contact met de patiënten.  

Niet alleen als medisch personeel maar ook in andere functies, kan je een bezoek brengen aan de patiënten op vaste uren. Als jouw rooster het toelaat, kan je ’s middags terecht op het dek wanneer de patiënten een uurtje naar buiten gaan. Ben je langer aan boord, dan kan je ook deelnemen aan ‘Befriend a patient’ waarbij je wordt toegewezen aan een patiënt om deze regelmatig te bezoeken. Tot slot kan je met een groep vrijwilligers op bezoek gaan in het HOPE Center aan wal.  

Let op: door de huidige coronapandemie is het contact met de patiënten, althans door niet-medische vrijwilligers, uitgesloten. Deze situatie kan elk ogenblik wijzigen.  

Wanneer het schip in onderhoud is (‘shipyard’) is het hospitaal gesloten en zijn er evident geen patiënten aan boord.

Elke werkperiode worden er zo’n 200 dagwerkers aangenomen uit het land zelf. Zij komen alleen overdag aan boord en werken bijvoorbeeld als vertaler of in een algemene functie zoals schoonmaker. Zij maken deel uit van onze missie en van onze gemeenschap aan boord 

Een groot deel van onze vrijwilligers zal dan ook met deze lokale ‘day crew’ in contact komen. Hoe vaak en met welke regelmaat hangt af van de functie.

Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, zolang je je houdt aan de veiligheidsregels van de Ship Security Officer. 

In jouw vrije tijd kan je dus gerust lokale markten, eetgelegenheden en bezienswaardigheden bezoeken.  Je kan ook mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center.

Op het schip zelf zijn ook tal van activiteiten mogelijk. Er is een internetcafé, een bibliotheek, een leefruimte waar je spelletjes kan spelen of kan bijpraten, een koffiebar waar je op adem kan komen, een fitnessruimte om aan jouw conditie te werken, en veel meer.

Houd er wel rekening mee dat het vrijwilligerswerk op werkdagen best pittig kan zijn en dat de vrije uren eerder beperkt zijn, tenzij op vrije (weekend)dagen. Bespreek gerust op voorhand met jouw dossierbeheerder het werkrooster van jouw functie.

Meer informatie

Vragen staat vrij! Stuur je vraag naar vrijwilliger@mercyships.be.

Het is zeker mogelijk om voor je vertrek al eens te bellen of mailen met een Belgische vrijwilliger aan boord, dan wel met een van onze ‘alumni’ die in het verleden op field service zijn geweest. Vraag ons Belgische team gerust om je met de juiste persoon in contact te brengen.

Voor allerlei praktische vragen kan je ook een kijkje nemen in onze Volunteer Guidebooks waarin de meeste zaken beantwoord worden.

Word vrijwilliger in België

Kijk hoe je vanuit ons land Mercy Ships kan helpen bouwen aan een betere gezondheidszorg in Afrika.