• Nieuwsbrief

Word vrijwilliger in Afrika

Mercy Ships zoekt jaarlijks duizenden vrijwilligers over heel de wereld om deel uit te maken van ons uniek project. Om hulp en genezing te brengen aan de allerarmsten zijn we afhankelijk van vrijwilligers die hun tijd en expertise willen inzetten.

Ook jij kan daar deel van uitmaken, zelfs als u geen medicus bent. Dat kan voor korte of lange termijn, als mecanicien, chirurg, zeeman, verpleegkundige en nog veel meer. Ben je geïnteresseerd om vrijwilligerswerk te verrichten aan boord van de Africa Mercy of de Global Mercy? Laat het ons dan tijdig weten. Het applicatieproces neemt heel wat tijd in beslag en bovendien is niet elke functie aan boord onmiddellijk beschikbaar.

Jouw vrijwilligersreis met Mercy Ships

 • Contacteer een recruiter van Mercy Ships België

  Heb je interesse om vrijwilliger te worden bij Mercy Ships? Dan kan je het contactformulier invullen. Dit komt terecht bij een recruiter van Mercy Ships België.

  Wij verzamelen de eerste gegevens en documenten. Op basis van jouw vaardigheden en diploma’s zoeken wij mee naar een geschikte functie en beantwoorden wij jouw praktische vragen omtrent vrijwilligerswerk bij Mercy Ships.

  Overweeg je om aan boord te gaan van een van onze schepen, maar zou je graag eerst meer willen weten over de organisatie en wat erbij komt kijken? Schrijf je dan in voor een infosessie over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships.

 • Vind jouw plaats aan boord

  Welke vrijwilligers zijn er nodig om een ziekenhuisschip te bemannen? Dat zijn uiteraard verpleegkundigen, chirurgen en laboratorium-medewerkers, maar om het ziekenhuis en de community aan boord draaiend te houden zijn veel meer mensen nodig.

  Wist je dat er aan boord meer dan 150 verschillende functies beschikbaar zijn? Van bakker tot matroos, van medisch technicus tot schoonmaker en van receptionist tot timmerman. Iedereen werkt mee aan de bijzondere missie van Mercy Ships. En er is altijd wel een functie die bij jou past! Lees meer over de mogelijkheden aan boord of neem een kijkje in het overzicht met de verschillende functies:

  Tip: Wil je meteen een volledig overzicht van alle beschikbare functies aan boord? Ga dan rechtsreeks naar de internationale website.

 • Applicatieproces bij het hoofdkantoor van Mercy Ships

  Na jouw aanmelding bij Mercy Ships België en het kiezen van een functie aan boord, volgt de applicatieprocedure bij het hoofdkantoor van Mercy Ships in Texas. Dit neemt een aantal weken in beslag.

  De applicatie voor een vacature gebeurt via een online programma. Heel wat informatie en documenten worden opgevraagd. Maar wees gerust, je kan je applicatie altijd op een later tijdstip vervolledigen. Er kan maar gesolliciteerd worden voor één specifieke positie, al kan je ook andere interesses aangeven. Ons Belgisch team staat steeds ter beschikking voor begeleiding en ondersteuning.

  Wanneer jouw dossier volledig is, zal het internationale HR-team alles nauwgezet nakijken om zeker te zijn dat je een goede match bent met de aangegeven positie en met de organisatie. Indien succesvol, zal ze jou verder begeleiden naar een opportuniteit aan boord.

 • Talent Community

  De vrijwilligers die het applicatieproces met succes hebben doorlopen – maar voor wie nog geen positie beschikbaar is of die zelf nog niet beschikbaar zijn – komen terecht in de Talent Community van Mercy Ships.

  Vanuit het hoofdkantoor worden de vrijwilligers regelmatig op de hoogte gehouden van de beschikbare posities. Ook het Belgisch team volgt de beschikbare posities geregeld op en staat ter beschikking voor vragen.

 • Acceptance Letter

  Van zodra jouw beschikbaarheid en de beschikbaarheid van een positie samenvallen, zal het internationale team je contacteren. Na overleg krijg je een Acceptance letter met alle nodige informatie.

  Vanaf dan kunnen de laatste voorbereidingen beginnen: het boeken van een vliegticket, zich in orde stellen met inentingen, het zoeken van sponsors om reis en verblijf te bekostigen, etc. Het Belgische team ondersteunt je mee in al deze voorbereidingen.

 • Welkom aan boord!

  Proficiat, jouw vrijwilligersmissie bij Mercy Ships kan beginnen! Wist je dat onze vrijwilligers uit meer dan 60 landen komen? Al die vrijwilligers komen samen om te werken aan één gemeenschappelijke missie.

  Helpen bij Mercy Ships biedt de kans om vriendschappen op te bouwen en herinneringen te maken die je je leven lang zullen bijblijven. Wonen op een schip betekent echter ook wonen in een drijvend huis. Hoe ziet een cabin eruit en welke faciliteiten zijn er aan boord? Hieronder hebben we de meestgestelde vragen voor jou op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een mailtje naar vrijwilliger@mercyships.be.

Veelgestelde vragen

Jij en Mercy Ships: de perfecte match?

Een positievere kijk op de wereld, meer energie, een beter slaapritme, een beter immuunsysteem… Er zijn talloze onderzoeken gedaan op het gebied van vrijwilligerswerk en hoe vrijwilligerswerk invloed heeft op je persoonlijke en geestelijke gezondheid. Maar waarom juist kiezen voor vrijwilligerswerk bij Mercy Ships?

1. Je verbreedt je werkervaring

Het mooie van Mercy Ships is dat je vaak vanuit je eigen vakgebied kan werken. Zo kan je ook echt een professionele ontwikkeling doormaken, want je leert te werken in een heel andere omgeving, met heel andere mensen en in een heel ander land.

2. Je ontdekt verschillende culturen

Op het schip tref je een rijke diversiteit aan culturen. De vrijwilligers zijn namelijk uit meer dan 150 landen afkomstig. En hoe fantastisch is het dat je met al die verschillende culturen samen kan werken en van iedere cultuur kan leren? Zo verrijk je je wereldbeeld en je wereldkennis.

3. Je krijgt échte waardering voor je werk

De patiënten die we mogen helpen aan boord van ons ziekenhuisschip hebben vaak de hoop al opgegeven. Sommige geloven zelfs dat ze vervloekt zijn. En als ze dan een levensveranderende operatie hebben gekregen, dan zie je die oprechte dankbaarheid en waardering in hun ogen. En iedereen aan boord, van kok tot matroos en van arts tot schoonmaker, heeft daar aan bijgedragen.

4. Je maakt vrienden voor het leven

Aan boord werk je heel intensief samen met verschillende vrijwilligers. Maar gelukkig heb je ook voldoende vrije tijd en dit wordt aan boord vaak gebruikt voor gezamenlijke spelletjes, gezellige koffiepauzes en nog veel meer. Die intensieve samenwerking én de leuke momenten scheppen de mooiste vriendschappen.

Er zijn niet alleen chirurgen en verpleegkundigen aan boord, maar bijvoorbeeld ook koks, boekhouders, techneuten, leraren en zelfs een kapper. Een schip gevuld met mensen vanuit alle hoeken van de wereld. Er zijn zo’n 150 verschillende functies aan boord van onze ziekenhuisschepen die wij onderverdelen in de volgende 3 categorieën:

Wie vrijwilliger wordt bij Mercy Ships betaalt zijn of haar eigen reis-en verblijfkosten. Op die manier maken we een maximale impact en gaat er maar liefst 79% van onze donaties effectief naar de medische programma’s van Mercy Ships in Afrika.

De verblijfkosten voor de vrijwilliger dekken de accommodatie en de maaltijden aan boord en de verzekering en eventuele repatriëring. Verblijfkosten worden maandelijks betaald.

Maar er is korting voor alumni, voor vrijwilligers die langdurig aan boord blijven en voor mensen die het On Boarding-trainingsprogramma hebben gevolgd. Bij een lange termijn-commitment vanaf 12 maanden wordt de maandelijkse verblijfskost verlaagd.

De reiskosten zijn uw vervoer van en naar het ziekenhuisschip. De prijs voor uw vliegtickets zijn natuurlijk afhankelijk van de periode en het land waar ons ziekenhuisschip is aangemeerd. Op het vliegveld wordt u altijd opgehaald door iemand van de bemanning.

Crew fees

Crew fees worden betaald door elk volwassen bemanningslid en variëren afhankelijk van de duur van de inzet.

 • Verblijfsduur tot een jaar: maandelijkse bijdrage 400 USD
 • Verblijfsduur langer dan een jaar: maandelijkse bijdrage 200 USD

Meer informatie over crew fees vind je op onze internationale website.

Vrijwilliger worden bij Mercy Ships heeft een prijskaartje. Nochtans zien we dat vele van onze vrijwilligers hun verblijf op het ziekenhuisschip niet volledig zelf bekostigen. Zoals gezegd is Mercy Ships voor doeners.

Heel wat vrijwilligers organiseren zelf een inzamelactie, een spaghetti-avond of kloppen aan bij vrienden en familie om hun verblijf op het ziekenhuisschip te sponsoren. Die laatste krijgen in ruil nieuws vanop het schip en kunnen bovendien hun steentje bijdragen aan ons ambitieus project.

Wie geld wil inzamelen om zijn of haar vrijwilligerswerk te organiseren, kan een informatiepakket aanvragen via info@mercyships.be met logo’s, beeldmateriaal en een sjabloon van een PowerPoint-presentatie. Zo overtuigt u alle sympathisanten van het belang van uw engagement.

Mercy Ships kiest ervoor haar vrijwilligers niet te betalen om de hulpverlening zo effectief mogelijk te houden. Geen lonen voor vrijwilligers betekent meer geld en middelen voor hulpverlening aan de allerarmsten.

Mercy Ships is ook zeker van het engagement van de vrijwilliger, die dit doet om andere mensen te helpen en niet uit eigenbelang.

U kan ervoor kiezen om maandelijks te betalen of meteen het hele bedrag van uw engagement over te maken.

Er is aan boord van onze ziekenhuisschepen een intern banksysteem waarmee u uw betalingen kan regelen. Dat banksysteem laat ook toe om je geld veilig te bewaren totdat u het nodig hebt.

Alle aankopen aan boord – zoals in het Starbucks café of in de Ship Shop – kunnen ook via dat systeem verlopen.

Dit is afhankelijk van je functie. Ruim gesteld: vanaf twee weken tot minstens twee jaar. Als je voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt je gevraagd het “Onboarding Programma” te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord.

Vrijwilligers moeten minimaal 18 jaar oud te zijn. Er is geen maximumleeftijd. We verwachten van al onze vrijwilligers dat ze in goede fysieke conditie zijn. Alle vrijwilligers wordt gevraagd een medische verklaring, doktersverklaring en een complete inentingenlijst in te dienen. Sommige medische aandoeningen kunnen uitsluiting betekenen, door maritieme regelgeving en gebrek aan beschikbaarheid van de juiste medische zorg.

Engels. Mercy Ships is een internationale organisatie en werkt met vrijwilligers uit meer dan 40 verschillende landen. Door de grote hoeveelheid aan nationaliteiten is Engels de voertaal binnen de organisatie. De Engelse taal hoef je niet perfect te spreken. De gemiddelde Belg kan zich met zijn/haar Engels prima redden aan boord!

Omdat onze schepen niet voldoen aan de eisen voor rolstoelgebruikers, is het voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen niet mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op onze ziekenhuisschepen.

Er wordt slechts twee keer per jaar gevaren, periodes van ongeveer twee weken. De schepen liggen tien maanden in de haven van een Afrikaans land. Het schip zal dan hooguit wat schommelen. In de zomerperiode (juni) vaart het schip naar een haven (op de Canarische Eilanden) voor onderhoud. Het ziekenhuis is dan gesloten. In augustus vaart het schip terug naar Afrika.

Jouw aanmelding

De aanmelding gebeurt online bij onze collega’s op het hoofdkantoor in Texas via apply.mercyships.org.

Het invullen van je gegevens hoeft niet per se in één keer, je kan tussendoor uitloggen, je gegevens blijven gewoon bewaard. Wanneer alle antwoorden zijn ingevuld kan het aanmeldingsformulier digitaal verzonden worden.

Wanneer je de aanmeldingsformulieren hebt verzonden komen die bij onze collega’s in Texas aan. Binnen een aantal weken ontvang je van hen een bevestiging en in principe een algemene aanvaarding. Vervolgens zijn er twee opties: Je positie is beschikbaar of je positie is op dat moment jammer genoeg ingevuld. Wanneer je positie niet beschikbaar is, kom je in onze “Talent Pool” terecht. Daarin bewaren we je gegevens tot de gewenste positie vrijkomt.

Let wel: “Talent Pool” betekent nog geen acceptatie. Dit traject start wanneer je positie beschikbaar komt.

Is je positie beschikbaar, dan word je een voorstel van data gedaan. Ben je deze data beschikbaar dan start de volgende fase. Jouw aanmelding wordt door drie afdelingen beoordeeld. In Texas bekijken ze je medische gegevens, aan boord bekijken Chaplaincy en de afdeling waar je komt te werken jouw aanmelding. Dit neemt zo’n twee tot zes weken in beslag.

Afhankelijk van de functie waarvoor je je aanmeldt, kan het zijn dat er een gesprek zal worden gehouden via Skype of telefoon. We houden deze ‘interviews’ niet voor vrijwilligers die zich aanmelden voor een periode korter dan een jaar. In een dergelijk gesprek gaat het vooral om een goed begrip van je opleiding en werkervaring, en of de functie goed bij je zal passen. Verder kunnen er details worden besproken over het werk en wat je kunt verwachten wanneer je geaccepteerd wordt.

Het is ook mogelijk dat we een kort gesprek houden wanneer er vragen zijn rondom het beheersen van de Engelse taal, vanwege de vereiste van CEFR Engels level B1. Is een goede beheersing van het Engels vereist binnen Mercy Ships? Ja. Een goede beheersing van de Engelse taal is nodig voor alle functies binnen onze organisatie. Het vloeiend Engels kunnen spreken is vereist voor sommige hogere functies.

Op dit moment hanteren we geen ‘proeve van bekwaamheid’, maar dien je je niveau van beheersing van een vreemde taal aan te geven tijdens de aanmeldingsprocedure. Hiervoor wordt de Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) als referentie gebruikt. Alle vrijwilligers moeten op niveau B1 zitten op deze CEFR-schaal (Independent User – Threshold or Intermediate, of hoger, om aan boord te kunnen werken.

Samenvatting van level B1:

Het kunnen begrijpen van de hoofdpunten van algemeen taalgebruik over
onderwerpen als werk, school en vrije tijd.
Het kunnen omgaan met situaties die zullen voorkomen tijdens het reizen
naar een gebied waar een dergelijke taal wordt gesproken.
Het kunnen schrijven van eenvoudige, samenhangende tekst over onderwerpen
die bekend zijn of die van persoonlijke interesse zijn.
Het kunnen beschrijven van ervaringen en gebeurtenissen, dromen en ambities
en het kort kunnen weergeven van redenen en verklaringen voor meningen en
plannen.
Ben je dit allemaal doorlopen en ben je geschikt voor de positie (werkervaring, beschikbare periode, competenties), dan ontvang je de belangrijkste mail namelijk de ‘Offer Letter’! Hierin staat dat je welkom bent aan boord en worden je data bevestigd.

Dan zijn er nog wel een aantal actiepunten voor jou. Het gaat om zaken als het mailen van je inentingenlijst, de gegevens van je vluchten en de financiën. Je ontvangt een mail van de financiële afdeling (FinACE) in Texas met vragen over de financiering van je reis, kost en inwoning. Er staat veel informatie in deze mail, maar het gaat erom dat je de vijf vragen in het mailtje beantwoordt. Bij vraag 1 kun je uitgaan van de hoogte van de crewfees + een bedrag voor ‘zakgeld’. Een richtlijn is 200 dollar, maar dat is helemaal afhankelijk van hoeveel je zelf extra wilt uitgeven aan restaurants en tripjes. Vlak voor je gaat krijg je je visum toegestuurd.

We vragen twee referenties: een werkgever en een geestelijk leider/voorganger. Let op! Deze moeten in het Engels aangeleverd worden. Als je als medische professional aan boord gaat, gebruik dan het ‘Medical Professional Reference Form’ in plaats van het formulier voor de referentie van een werkgever. Is het niet mogelijk om een geestelijk leider/voorganger te vragen als referentie, vraag dan een mentor of coach om dit formulier voor je in te vullen.

Voor je vertrek krijg je van de collega’s op het hoofdkantoor een aantal visumdocumenten/protocollen toegestuurd van het Afrikaanse land waar je naartoe gaat. Deze papieren moet je in kleur afdrukken en bij je paspoort houden, zowel in België als bij aankomst in Afrika. Belangrijk: vergeet je deze papieren, dan kom je het land niet uit.

Voor veel landen geldt dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn na het vertrek uit het land waar het schip ligt. Hou hier aub rekening mee.

Van zodra je aangenomen bent voor een bepaalde functie bij de organisatie krijg je ook de data waarop je verwacht wordt. Met deze data kun jij je ticket gaan boeken. Boek geen ticket voordat je een definitief ‘ja’ van acceptatie hebt ontvangen en een bevestigingsmail hebt gehad van de financiële afdeling in Texas. De data die je hebt doorgekregen, zijn de aankomst- en vertrekdatum.

Zodra je de acceptatiebrief hebt ontvangen vanuit het kantoor in Texas en je hebt de exacte data doorgekregen wanneer je aan boord mag komen meewerken, kun je de vaccinaties gaan halen. Hiervoor krijg je bij je aanmelding een lijst met vereiste vaccinaties, die je uiterlijk vier weken voor vertrek ingevuld dient terug te sturen. Het gaat om de volgende vaccinaties:

Verplicht voor alle volwassen bemanningsleden:
> Yellow Fever
Gele koorts, eenmalig, levenslang geldig.
> Hepatitis B
Serie van 3. Zorg dat je in ieder geval de eerste twee hebt voordat je gaat.
Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.
> MMR – Measles, Mumps, Rubella
Bij ons bekend als ‘Bof, Mazelen en Rodehond’ (BMR). Hiervoor zijn drie mogelijkheden:
1) een serie van 2 vaccinaties. In Nederland geldt dat je deze als kind hebt gehad als je mee hebt gedaan aan het Rijksvaccinatieprogramma. Na 14 maanden krijg je de eerste en de tweede als je 9 jaar bent. Mocht je de exacte data niet meer weten, dan is dit een richtlijn.
2) Een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen .
3) Door het aangeven dat je de ziekten heb doorgemaakt, maar dan moet je als volwassene nog wel een booster krijgen.
> Tetanus/Diphtheria
In Nederland aangeboden als ‘Difterie, Tetanus en Polio’ (DTP). Deze moet je halen als je ‘m in de afgelopen tien jaar niet gehad hebt.
>Tuberculosetest
Om besmetting te voorkomen nemen we zo min mogelijk risico, daarom verwachten we dat iedere vrijwilliger deze test doet. Het gaat hierbij om de Mantouxtest (skintest). Is de uitslag negatief, dan hoef je niets te doen. Is de uitslag positief, dan is er een longfoto vereist. De Mantouxtest moet je maximaal een jaar geleden gehad hebben, een longfoto vijf jaar. Daarnaast vragen we je een korte vragenlijst in te vullen.
Let op! Als je een BCG-vaccinatie gehad hebt, werkt de Mantouxtest niet. Je moet dan een bloedonderzoek laten doen, bijvoorbeeld de Quanitferontest. Wanneer dit niet mogelijk is, is een longfoto het alternatief. Als je in het verleden een positieve uitslag van de Mantouxtest hebt gehad, is de longfoto en de vragenlijst verplicht.

Verplicht voor vrijwilligers die werken in het ziekenhuis, de tandartskliniek en de machinekamer:
> Typhoid
Buiktyfus, via injectie tot twee jaar terug geldig, via de mond tot vijf jaar terug geldig.
> Hepatitis A
Serie van 2. Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.

Aanbevolen voor volwassen bemanningsleden:
> Typhoid
Buiktyfus, via injectie (max. twee jaar geleden), via de mond (max. vijf jaar geleden).
> Hepatitis A
Serie van 2. Je kunt ook een bewijs van immuniteit aanleveren door het labresultaat bij te voegen.
> Pertussis (Whooping Cough)
Kinkhoest
> Polio booster
Geldig als je deze in de afgelopen tien jaar gehad hebt.
> HIB (Haemophilus influenza type B)
Booster
> Meningitis ACWY
Hersenvliesontsteking, geldig als je deze in de afgelopen vijf jaar gehad hebt.
> Rabies
Hondsdolheid, serie van 3.

Kinderen:
Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen bij zijn met de vaccinaties die ze in hun kindertijd krijgen. Informeer als ouders ook bij een reiskliniek of kinderen aanvullende vaccinaties kunnen krijgen voor ze aan boord gaan. Neem alle vaccinatiedocumentatie mee naar de Africa Mercy. De prik voor gele koorts is vereist voor kinderen van negen maanden en ouder.

Vraag vooraf bij je ziektekostenverzekeraar of de vaccinaties vergoed worden. Verschillende verzekeraars vergoeden de inentingen geheel of gedeeltelijk, maar soms moet je dan naar een specifieke locatie om de vaccinaties te halen. Bij aankomst aan boord wordt je gevraagd je inentingenboekje te laten zien. Deze wordt samen met je paspoort in een kluis bewaard tijdens je verblijf aan boord.

Als je de loopbrug op bent gelopen, kom je terecht bij de receptie en word je welkom geheten door een van onze gastheren/vrouwen. Hij/zij geeft je informatie over het schip en je krijgt een paar formulieren die ingevuld moeten worden. Vervolgens geef je je paspoort en inentingenboekje af, deze worden in de kluis bij de receptie bewaard. Daarna ga je op de foto en krijg je een badge, die je altijd bij je moet dragen. Je krijgt de cabin toegewezen, waar een welkomstboekje ligt met informatie.

Binnen de eerste 24 uur aan boord krijg je een
complete tour over het schip en word je verwacht bij de volgende meetings:

> New Crew Orientation

Op je eerste maandagmorgen krijg je van het
HR-team aan boord een algehele oriëntatie van het leven op het schip, inclusief
tijden en locaties van de services voor de bemanning, en de Community meetings.

> Basic Familiarization—Safety & Security

Bij deze meeting legt de Safety Officer de
veiligheidsregels uit en de procedures in geval van nood met betrekking tot de
Africa Mercy. De Ship Security Officer wijst je op de regels rondom de
beveiliging/veiligheid op het schip en in de havenstad en omgeving.

De eerste werkdag na aankomst aan boord word je
verwacht op je werkplek en kun je, nadat je de nodige instructies hebt gehad,
aan het werk!

Het leven aan boord van onze ziekenhuisschepen

> Geldbank voor de bemanning
> Fitnessruimte
> Internetcafé
> Postkantoor
> Ship Shop
> Starbucks Café
> Snackbar
> Keuken voor de bemanning
> (klein) zwembad
Voordat de Africa Mercy in een land arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center (patiëntenverblijf aan land). Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.

De volgende producten zijn normaal gesproken verkrijgbaar in de Ship Shop, zolang de voorraad strekt. Het kan zijn dat producten opraken voordat de volgende container arriveert, zorg daarom dat je in ieder geval voldoende voorraad hebt voor twee weken. Let op: in het weekend zijn het winkeltje en de bank aan boord gesloten, hou hier rekening mee als je in het weekend arriveert.
Persoonlijke verzorging
> Dove personal care (voor man/vrouw)
> Wegwerpscheermesjes en scheerschuim
> Tandpasta en tandenborstels
> Lotions, zonnebrandcrème en insectenspray
> Hygiëneproducten voor vrouwen (Always, Tampax, OB)
> Handzeep en desinfecterende handgel
> Waspoeder en wasmiddel
> Pincetten, nagelschaartjes, nagellakremover
> Lippenbalsem

Schoonmaakartikelen
> Afwasmiddel, sponzen
> Allesreiniger

Keukengerei
> Pedaalemmerzakken, hersluitbare zakjes
> Handdoeken
> Mokken

Etenswaren
> Assortiment chocoladerepen en snoep
> Assortiment kauwgom en pepermunt
> Chips en crackers
> Cake en koekjes
> Popcorn
> Bakpakketten
> Frisdranken en sappen
> Graanrepen en nootjes
> Verschillende soorten soep
> Ontbijtalternatieven
> Zelfgemaakte zoete en hartige snacks

Andere producten
> Magneten (om dingen op te hangen in je hut)
> Enveloppen (verschillende maten)
> CD-R, CD-RW en DVD-R
> Batterijen
> UK-stekkers
> Telefoonkaarten
> Basisbenodigdheden voor computer
> Pennen, potloden, plakband, krijt, markeerstiften, lijmstiften, kleurpotloden
> Oordopjes
> Fietshelmen
> Waterflessen
> Ballonnen
> Inpakpapier

Merchandise Mercy Ships
> Verschillende T-shirts
> Kaarten, stickers en magneten
> Keycords
> Mokken
> Waterflessen

Souvenirs
> Een assortiment lokale sierraden, sleutelhangers en tassen
> Een verscheidenheid aan sierraden en andere zelfgemaakte dingen door bemanning

Ja, op onze ziekenhuisschepen is er een internetcafé.

Daarnaast kun je met je eigen laptop/tablet/smartphone op het WiFi-netwerk aan
boord. Tevens is er in elke hut een draadloze verbinding. De inloggegevens
hiervoor krijgt je bij aankomst aan boord. Hou er rekening mee dat het internet
best traag kan zijn, met name in de ochtend- en avonduren. Afhankelijk van de
snelheid van het internet kan het zijn dat het volgende niet is toegestaan:
grote downloads, het gebruik van Skype, Facetime, webcams en het streamen van
video’s.

Voor sommige functies is een uniform vereist. Weet je niet zeker of dit voor jouw functie zo is, neem dan contact op met de Placement Facilitator (de persoon die jou je Acceptance letter heeft gestuurd).

Reception, Purser & Hospitality:
Dit is het uniform: wit overhemd + epauletten, lange zwarte broek of zwarte rok en nette, dichte zwarte schoenen.

Zelf meenemen:

 • Mannen: lange zwarte broek en zwarte, nette, dichte schoenen.
 • Vrouwen: lange zwarte broek of zwarte rok tot over de knie en zwarte, nette, dichte schoenen.Wil je zeker weten dat er overhemden in jouw maat zijn, neem ze dan van thuis mee (die geschikt zijn voor epauletten).

Medisch personeel:
Voor alle vrijwilligers die in direct contact staan met de patiënten is er medische werkkleding (scrubs) aan boord. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. Deze moet je, in tegenstelling tot de scrubs aan boord, zelf wassen. Het is voor OK-personeel aan te raden om eigen OK-schoeisel mee te nemen. Elke vrijdag is er een ‘Crazy Scrub’ event waarbij alle medische staf z’n eigen meegebrachte maffe scrubs mag aandoen naar het werk.

Deck & Engineering:
Meenemen naar het schip:
– Laarzen met of schoenen met stalen neuzen.
– Twee overalls (optioneel voor Deck Officers). Er is een aantal overalls aan boord aanwezig, maar als je zeker wilt weten dat je de juiste maat hebt, neem het dan zelf mee.

 • Deck & Engineering Officers: tenminste een paar (lange en korte) kakibroeken en kakishirts (geschikt voor epauletten) voor algemeen werk en ‘on duty’-dagen, en een zwarte flanellen broek. Deze kleding kun je bijvoorbeeld bij www.vakkleding.nl kopen of bij Zalando.

Epauletten hoef je niet mee te nemen, aangezien er aan boord Amerikaanse epauletten worden gedragen. Er is veelal wel werkkleding aan boord, maar het is altijd afwachten of het je maat is. Veiligheidsmiddelen voor dek en machinekamer zijn aan boord aanwezig, ook oorkappen. Mocht je over aangemeten gehoorbescherming beschikken, neem deze dan zeker mee naar het schip.

Galley & Dining Room:
– Je krijgt een uniform (overhemd). Deze zijn er in allerlei maten en worden aan boord verstrekt. Draag daaronder een zelf meegebracht T-shirt.
– Ook zijn er zwarte broeken vereist en aan boord beschikbaar. Wil je zeker weten dat je er een hebt die goed en lekker zit, neem deze dan zelf mee.
– Daarnaast draag je een pet met het logo van Mercy Ships en een schort, deze krijg je aan boord.
– Verder vereist: schoenen met profielzool. Geen schoenen met gaten aan de bovenkant. Plastic overschoenen zijn beperkt beschikbaar.
– Let op: in de Galley kan het erg warm zijn. Ook kun je tijdens het werken vuil worden, dus breng kleding mee die vuil mag worden.

Ja. Mercy Ships raadt je ten zeerste aan om jezelf te beschermen tegen malaria als je naar (West-)Afrika gaat, waar het schip momenteel ligt. Neem hiervoor contact op met de huisarts of travelclinic/ggd, zodat zij je kunnen informeren over de vormen van bescherming tegen malaria. Zij geven je vervolgens een voorschrift, zodat je de medicatie kunt afhalen bij de apotheek. Ook al zijn malariatabletten ook aan boord te verkrijgen, toch wordt je vriendelijk verzocht om een voorraad van thuis mee te nemen (voor maximaal 3 maanden).

Zowel bij de Onboarding in Texas als op het schip ligt er een set beddengoed en een handdoek voor je klaar. Heb je nog een set nodig of wil je meer handdoeken, neem deze dan van thuis mee.

Gebruik geen ‘hardcase’-koffer, maar een die enigszins inklapbaar is, om zo ruimte te besparen in je hut. De volgende items zijn aan te bevelen:

 • Een tas of iets dergelijks voor je was.
 • Een kleine zaklamp/hoofdlampje
 • Zonnebril
 • Muggenspray
 • Zonnebrandcrème
 • Reis(koffie)beker (voor als je je drinken overal mee naar toe wilt nemen). Aan boord krijg je een hervulbare (water)fles waar 1 liter in kan.
 • Broodtrommel/bakjes voor de lunch in het weekend (die je bij het ontbijt al moet klaarmaken).
 • UK-stekker(s) (alle spanning aan boord is 220 volt, waarvoor je deze UK-stekker nodig hebt)
 • Slaapzak, muskietennet, hangmat, wereldstekker (voor degenen die ook in het land willen reizen)
 • Paracetamol en dergelijke.
 • Voorgeschreven medicatie. Ga je voor langer dan tien maanden, neem dan in ieder geval mee voor 6-12 maanden, waarvan voor minimaal twee weken in je handbagage. Voor vragen, neem contact op met de apotheker aan boord via pharmacist.afm@mercyships.org.
 • Draag je lenzen? Neem dan ook een bril mee. Door de weersomstandigheden en het klimaat in Afrika kan het dragen van lenzen misschien tegenvallen. Vergeet in ieder geval de lenzenvloeistof niet, want die is aan boord niet verkrijgbaar.
 • Muziekinstrumenten (beperkte ruimte)
 • Rugzak, simpele (kleine) schoudertas met rits voor in de stad.
 • Strand/reishanddoek
 • Oordopjes
 • Magneten (de meeste muren op het schip zijn van metaal)
 • USB-stick (kan handig zijn om foto’s van het intranet op over te zetten)
 • Sweater/vest. Aan boord is er airconditioning, hierdoor kan het soms koud zijn.
 • Aan boord krijg je een handdoek. Wil je er meer dan een, neem dan handdoeken mee.
 • Aan boord krijg je een set beddengoed. Heb je een extra set nodig, neem deze dan van thuis mee.
  > Op het schip is er altijd wel iets te vieren, dus heb je nog ballonnen, slingers, verjaardagskaartjes: die zijn altijd welkom!

Wat je zeker niet mag meenemen:

> Grote koffers (neem geen koffer met harde buitenkant mee)
> Grote muziekinstrumenten
> Vuurwapens of wapens van welke aard ook
> Kaarsen
> Draadloze apparaten met butaanbrandstof
> Producten die bleekmiddel bevatten
> Dure sieraden
> Dure elektronica
> Items die je wilt schenken aan de lokale bevolking/patiënten (speelgoed, poppen, kleurboeken etc.). Als je dit wilt, neem hiervoor dan contact op met ons kantoor via info@mercyships.be
> Geneesmiddelen die niet voor persoonlijk gebruik zijn, tenzij dat van tevoren met de apotheek aan boord is afgesproken. Voor vragen hierover kun je terecht bij pharmacist.afm@mercyships.org.

Aan boord zijn er hutten voor één tot tien personen. Afhankelijk van je functie, lengte van je verblijf en of je met je gezin komt, word je ingedeeld. De kans is dus aanwezig dat je op een kamer komt met 6-8 personen, ieder uit een eigen cultuur en met eigen slaapgewoonten.

In de meeste slaapkamers staan stapelbedden en er is vaak geen raam. Wel vind je op de meeste gedeelde slaapkamers een of meerdere badkamers, voor ieder een kleine kast voor je spullen, een gedeelde, kleine zitruimte en er is WiFi!

Op je kamer heb je beperkt ruimte voor je spullen, houd daar rekening mee. Je eigen plek in de slaapkamer kun je versieren/personaliseren met de hulp van magneten (vrijwel alle muren zijn van metaal), waarmee je kaartjes, foto’s en dergelijke kunt ophangen.

Uw verblijfkosten zijn genoeg voor uw overnachtingen en u krijgt daarnaast 3 maaltijden per dag. Ook kunt u doorlopend koffie, thee, limonade en gekoeld en zuiver water verkrijgen zonder extra kost.

Doordeweeks wordt er in de eetzaal drie keer per dag (in het weekend twee keer) op vaste tijden een gevarieerde maaltijd aangeboden (lopend buffet). Er staan tevens elke maaltijd brood en salades klaar. Het menu is per week aangegeven. Vlees en groenten worden apart geserveerd. Helaas kunnen we niet voldoen aan speciale diëten (zoals glutenvrij, veganistisch, …). Er is aan boord ook een keuken voor de bemanning, waarin je het eten wat je in de Ship Shop of op de lokale markt hebt gekocht, kunt klaarmaken. Je bent ook vrij om te eten in de lokale restaurants.

Op het vliegveld word je opgehaald door medewerkers van Mercy Ships. Zij zullen duidelijk te herkennen zijn. Bij aankomst in Afrika is het aan te raden om de naam Mercy Ships zichtbaar op je kleding te dragen. Hiermee ben je herkenbaar voor je collega’s op het vliegveld en eventueel in het vliegtuig voor andere Mercy Shippers.

Dat kan. Voor meer informatie hierover kan je ons altijd een seintje geven.

Dit is afhankelijk van je functie en in welke periode je aan boord bent. Het medische personeel heeft natuurlijk veel contact met de patiënten. Maar ook als je bijvoorbeeld in de eetzaal werkt zijn er mogelijkheden om de patiënten te ontmoeten. Je kunt meedoen aan de ‘hospital experience’, dat is een rondleiding langs alle medische afdelingen.

Daarnaast kun je elke avond op ziekenbezoek op de zalen, en als je rooster het toelaat, kun je elke middag op deck 7 terecht als de patiënten een uurtje naar buiten gaan. Als je wat langer aan boord bent kun je meedoen met ‘Befriend a patient’, daarbij word je aan een patiënt toegewezen en kun je hem of haar regelmatig bezoeken. Ook kun je je inschrijven voor de Mercy Ministries, je gaat dan met een groepje vrijwilligers bijvoorbeeld op bezoek in het HOPE Center (het patiëntenonderkomen aan wal), bij een weeshuis of dovenschool.

Van half augustus tot begin juni is het schip in Afrika. Buiten deze periode is het schip voor onderhoud op de Canarische Eilanden, is het ziekenhuis gesloten en zijn er geen patiënten aan boord.

De veiligheid van de bemanning heeft de hoogste prioriteit. Voorafgaand aan het besluit om ergens heen te varen, wordt er door het voorbereidingsteam en de diverse ambassades en overheidsfunctionarissen overlegd over de veiligheid. Mercy Ships vaart alleen naar landen waar de situatie stabiel is.

Aan boord wordt de beveiliging voorzien door zes beveiligers, die fulltime in dienst zijn van Mercy Ships en dag en nacht het schip bewaken. Hoewel het schip altijd binnen een half uur moet kunnen wegvaren in geval van nood, is deze situatie in het bestaan van Mercy Ships gelukkig nog niet voorgekomen.

Elke werkperiode worden er zo’n 200 dagwerkers aangenomen uit het land zelf. Zij komen alleen overdag aan boord en werken bijvoorbeeld als vertaler of in de keuken of eetzaal. Een deel van de bemanningsleden werkt samen met de dagwerkers. Hoe vaak en met welke regelmaat hangt af van de functie.

Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, mits je je houdt aan de veiligheidsregels van de Ship Security Officer (SSO). Voordat onze ziekenhuisschepen in een land in Afrika aankomen, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center. Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen? Neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.

Op het schip zelf zijn ook tal van activiteiten mogelijk. Op dek 8 bevindt zich een (klein) zwembad. Ook is er een internetcafé en een grote bibliotheek met boeken en dvd’s. Er is een ‘huiskamergedeelte’ waar je spelletjes kunt doen, puzzelen, bijkletsen (door te skypen met het thuisfront) of mailen. Of je kunt terecht in het (jawel!) Starbuckscafé. Voor de muziekliefhebber: er zijn een vleugel en verschillende andere muziekinstrumenten aanwezig. Ook kun je fitnessen in een kleine fitnessruimte. ’s Ochtends wordt er door veel mensen hardgelopen op de kade.

Benieuwd naar de unieke ervaringen van onze vrijwilligers aan boord?

Word vrijwilliger in België bij Mercy Ships

Liever vrijwilliger worden in België?

Ook in ons land kan je Mercy Ships helpen bouwen aan een betere gezondheidszorg in Afrika. In een stand staan om mensen te ontmoeten, in een school of bedrijf spreken over de werking van Mercy Ships of het geven van een presentatie tijdens een infomiddag: het zijn allemaal voorbeelden van vrijwilligerswerk dat je in België voor ons kan doen.

Kijk snel hoe je in België je steentje kan bijdragen.