Vrijwilliger worden aan boord van de Africa Mercy is voor doeners. Elke dag verbeteren of redden gemotiveerde vrijwilligers ingrijpend de levens van mensen in extreme armoede. Mensen die met de meest vreselijke aandoeningen door het leven gaan.

Onze vrijwilligers maken met hun inzet een grote impact in de wereld, ze brengen een verandering teweeg die mensen hun leven lang vooruit helpt.

Het zijn die vrijwilligers die het ziekenhuisschip doen werken. U kan daar deel van uitmaken, ook als u geen medicus bent. Dat kan voor korte of lange termijn, als mecanicien, chirurg, zeeman of verpleegkundige… Wie vrijwilligerswerk wil doen dat verschil maakt, is bij Mercy Ships op het juiste adres.

 

Welke functies kan je als vrijwilliger in Afrika uitoefenen?

vrijwilliger worden in Afrika Mercy Ships vrijwilliger worden in Afrika Mercy Ships vrijwilliger worden in Afrika Mercy Ships

 

Introductieweekend

Heb je er wel eens aan gedacht om vrijwilliger te worden bij Mercy Ships, maar wil je eerst eens rustig met ervaren bemanningsleden over de (on)mogelijkheden praten? Of heb je vragen over een carrière bij Mercy Ships? Dan is het Introduction to Mercy Ships (IMS) iets voor jou! Tweemaal per jaar organiseert Mercy Ships Global een IMS-weekend, speciaal voor geïnteresseerden en toekomstige bemanning uit heel Europa. Onderwerpen als ‘Wat is Mercy Ships?’, ‘Hoe bouw ik persoonlijke ondersteuning op?’, ‘Vacatures en sollicitatieprocedure’, ‘Hoe is het leven aan boord?’ komen aan bod.

In het programma is er voldoende tijd voor een persoonlijk gesprek met ervaren Mercy Shippers om je persoonlijke situatie door te praten. De weekenden worden gehouden op de m/v Horizon, in de haven van Rotterdam.

 

Het eerstvolgende IMS-weekend gaat door op 27, 28 en 29 maart 2020.

Omdat de deelnemers uit heel Europa komen, is de voertaal Engels. De kosten voor het gehele weekend zijn 170 euro (inclusief 2 nachten logies, 6 maaltijden).

 

Infonamiddag

Past een weekend voor u minder, maar wenst u toch meer informatie over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships? Kom dan naar een infodag.

  • Er is nog geen nieuwe infodag gepland

 

Kosten

Wie vrijwilliger wordt bij Mercy Ships betaalt zijn of haar eigen reis-en verblijfkosten. Op die manier maken we een maximale impact en gaat er maar liefst 79% van onze donaties effectief naar de medische programma’s van Mercy Ships in Afrika.

De verblijfkosten voor de vrijwilliger dekken de accommodatie en de maaltijden aan boord en de verzekering en eventuele repatriëring. Verblijfskosten worden maandelijks betaald en bedragen momenteel $ 700 (603 euro) maar er is korting voor alumni, voor vrijwilligers die langdurig aan boord blijven en voor mensen die het On Boarding trainingsprogramma hebben gevolgd.

 

Maandelijkse verblijfkosten

vrijwilliger worden in Afrika Mercy Ships

De reiskosten zijn uw vervoer van en naar het ziekenhuisschip. De prijs voor uw vliegtickets zijn natuurlijk afhankelijk van de periode en het land waar de Africa Mercy is aangemeerd. Momenteel is dat Senegal, volgend jaar Liberia. Op het vliegveld wordt u altijd opgehaald door iemand van de bemanning.

 

Hoe moet ik mijn vrijwilligerswerk bekostigen?

Vrijwilliger worden bij Mercy Ships heeft dus een prijskaartje. Nochtans zien we dat vele van onze vrijwilligers hun verblijf op het ziekenhuisschip niet volledig zelf bekostigen. Zoals gezegd is Mercy Ships voor doeners. Heel wat vrijwilligers organiseren zelf een inzamelactie, een spaghetti-avond of kloppen aan bij vrienden en familie om hun verblijf op het ziekenhuisschip te sponsoren. Die laatste krijgen in ruil nieuws vanop het schip en kunnen bovendien hun steentje bijdragen aan ons ambitieus project.

Wie geld wil inzamelen om zijn of haar vrijwilligerswerk te organiseren, kan een informatiepakket aanvragen via info@mercyships.be met logo’s, beeldmateriaal en een sjabloon van een PowerPoint-presentatie. Zo overtuigt u alle sympathisanten van het belang van uw engagement.

 

Waarom moet ik betalen?

Mercy Ships kiest ervoor haar vrijwilligers niet te betalen om de hulpverlening zo effectief mogelijk te houden. Geen lonen voor vrijwilligers betekent meer geld en middelen voor hulpverlening aan de allerarmsten. Mercy Ships is ook zeker van het engagement van de vrijwilliger, die dit doet om zijn naasten te helpen en niet uit eigenbelang.

 

Hoe gebeuren de betalingen?

U kan ervoor kiezen om maandelijks te betalen of meteen het hele bedrag van uw engagement over te maken.

Er is aan boord van het ziekenhuisschip een intern banksysteem waarmee u uw betalingen kan regelen. Dat banksysteem laat ook toe om je geld veilig te bewaren totdat u het nodig hebt. Alle aankopen aan boord – zoals in het Starbucks café of in de Ship Shop – kunnen ook via dat systeem verlopen.

 

Moet ik dan nog eten kopen?

Uw verblijfkosten zijn genoeg voor uw overnachtingen en u krijgt daarnaast 3 maaltijden per dag. Ook kunt u doorlopend koffie, thee, limonade en gekoeld en zuiver water verkrijgen zonder extra kost.

 

Vrijwilligerswerk in België

Indien u iets wil doen voor Mercy Ships maar niet aan boord kunt, is er ook de mogelijkheid om ons in België te helpen. Lees hier wat u in België voor ons kan doen.

 

LEES MEER:

Veel gestelde vragen

Samen met ruim 400 anderen werk je op ziekenhuisschip Africa Mercy in een Afrikaans land (of tijdens Shipyard) om met jouw talenten direct of indirect medische hulp voor mensen in armoede mogelijk te maken. Niet alleen het leven van de patiënten, maar ook jouw eigen leven wordt voorgoed veranderd door dit avontuur!

Als vrijwilliger solliciteer je op een vacature van één van de 150 posities aan boord. Mercy Ships werkt met vrijwilligers die geen salaris ontvangen. Iedereen betaalt zijn eigen kost en inwoning, reiskosten, vaccinaties en andere uitgaven.

Er zijn niet alleen chirurgen en verpleegkundigen aan boord, maar bijvoorbeeld ook koks, boekhouders, techneuten, leraren en zelfs een kapper! Een schip gevuld met mensen vanuit alle hoeken van de wereld. Een overzicht van de meer dan 150 verschillende posities:

>> Medische functies
>> Technische functies
>> Algemene functies

Dit is afhankelijk van de functie. Vanaf twee weken tot minstens twee jaar. Als je voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt je gevraagd het Onboarding programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord.

Vrijwilligers dienen minimaal 18 jaar oud te zijn. Er is geen maximumleeftijd. We verwachten van al onze vrijwilligers dat ze in goede fysieke conditie zijn. Alle vrijwilligers wordt gevraagd een medische verklaring, doktersverklaring en een complete inentingenlijst in te dienen. Sommige medische aandoeningen kunnen uitsluiting betekenen, door maritieme regelgeving en gebrek aan beschikbaarheid van de juiste medische zorg.

Omdat het schip niet voldoet aan de eisen voor rolstoelgebruikers is het voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen niet mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op de Africa Mercy.

Momenteel is er één schip in de vaart, de Africa Mercy. De thuishaven voor 450 bemanningsleden. Lees er hier alles over. In 2020 komt er een tweede schip in de vaart. Deze krijgt de naam Global Mercy en wordt op dit moment gebouwd in China. Op dit schip kunnen 600 bemanningsleden wonen. Meer informatie.

Engels. Mercy Ships is een internationale organisatie en wij werken met vrijwilligers uit meer dan veertig verschillende landen. Door deze hoeveelheid aan nationaliteiten is Engels de voertaal binnen de organisatie. De Engelse taal hoef je niet perfect te spreken. De gemiddelde Nederlander kan zich met zijn/haar Engels prima redden aan boord. Op het kantoor in Nederland wordt wel Nederlands gesproken.

Er wordt slechts twee keer per jaar gevaren, periodes van ongeveer twee weken. De Africa Mercy ligt tien maanden in de haven van een Afrikaans land. Het schip zal dan hooguit wat schommelen. In de zomerperiode (juni) vaart het schip naar een haven (op de Canarische Eilanden) voor onderhoud. Het ziekenhuis is dan gesloten. In augustus vaart het schip terug naar Afrika.

Doordeweeks wordt er in de eetzaal drie keer per dag (in het weekend twee keer) op vaste tijden een gevarieerde maaltijd aangeboden (lopend buffet). Er staan tevens elke maaltijd brood en salades klaar. Het menu is per week aangegeven. Vlees en groenten worden apart geserveerd. Helaas kunnen we niet voldoen aan speciale diëten (zoals glutenvrij, veganistisch). Er is aan boord ook een keuken voor de bemanning, waarin je het eten wat je in de Ship Shop of op de lokale markt hebt gekocht, kunt klaarmaken. Je bent vrij om te eten in de lokale restaurants.

Zodra je op de luchthaven in het land van bestemming bent aangekomen, staan wij klaar om je met de auto naar het schip te brengen.

Aan boord zijn er hutten voor één tot tien personen. Afhankelijk van je functie, lengte van je verblijf en of je met je gezin komt, word je ingedeeld. De kans is dus aanwezig dat je op een kamer komt met 6-8 personen, ieder uit een eigen cultuur en met eigen slaapgewoonten.

In de meeste slaapkamers staan stapelbedden en er is vaak geen raam. Wel vind je op de meeste gedeelde slaapkamers een of meerdere badkamers, voor ieder een kleine kast voor je spullen, een gedeelde, kleine zitruimte en er is WiFi!

Op je kamer heb je beperkt ruimte voor je spullen, houd daar rekening mee. Je eigen plek in de slaapkamer kun je versieren/personaliseren met de hulp van magneten (vrijwel alle muren zijn van metaal), waarmee je kaartjes, foto’s en dergelijke kunt ophangen.

Dit is afhankelijk van je functie en in welke periode je aan boord bent. Het medische personeel heeft natuurlijk veel contact met de patiënten. Maar ook als je bijvoorbeeld in de eetzaal werkt zijn er mogelijkheden om de patiënten te ontmoeten. Je kunt meedoen aan de 'hospital experience', dat is een rondleiding langs alle medische afdelingen.

Daarnaast kun je elke avond op ziekenbezoek op de zalen, en als je rooster het toelaat, kun je elke middag op deck 7 terecht als de patiënten een uurtje naar buiten gaan. Als je wat langer aan boord bent kun je meedoen met 'Befriend a patient', daarbij word je aan een patiënt toegewezen en kun je hem of haar regelmatig bezoeken. Ook kun je je inschrijven voor de Mercy Ministries, je gaat dan met een groepje vrijwilligers bijvoorbeeld op bezoek in het HOPE Center (het patiëntenonderkomen aan wal), bij een weeshuis of dovenschool.

Van half augustus tot begin juni is het schip in Afrika. Buiten deze periode is het schip voor onderhoud op de Canarische Eilanden, is het ziekenhuis gesloten en zijn er geen patiënten aan boord.

De veiligheid van de bemanning heeft de hoogste prioriteit. Voorafgaand aan het besluit om ergens heen te varen, wordt er door het voorbereidingsteam en de diverse ambassades en overheidsfunctionarissen overlegd over de veiligheid. Mercy Ships vaart alleen naar landen waar de situatie stabiel is.

Aan boord wordt de beveiliging gedaan door zes beveiligers, die fulltime in dienst zijn van Mercy Ships en dag en nacht het schip bewaken. Hoewel het schip altijd binnen een half uur moet kunnen wegvaren in geval van nood, is deze situatie in het bestaan van Mercy Ships gelukkig nog niet voorgekomen.

Elke werkperiode worden er zo’n 200 dagwerkers aangenomen uit het land zelf. Zij komen alleen overdag aan boord en werken bijvoorbeeld als vertaler of in de keuken of eetzaal. Een deel van de bemanningsleden werkt samen met de dagwerkers. Hoe vaak en met welke regelmaat hangt af van de functie.

Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, mits je je houdt aan de veiligheidsregels van de Ship Security Officer (SSO). Voordat de Africa Mercy in een land in Afrika arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center. Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org.

Op het schip zelf zijn ook tal van activiteiten mogelijk. Op dek 8 bevindt zich een (klein) zwembad. Ook is er een internetcafé en een grote bibliotheek met boeken en dvd’s. Er is een ‘huiskamergedeelte’ waar je spelletjes kunt doen, puzzelen, bijkletsen (door te skypen met het thuisfront) of mailen. Of je kunt terecht in het (jawel!) Starbuckscafé. Voor de muziekliefhebber: er zijn een vleugel en verschillende andere muziekinstrumenten aanwezig. Ook kun je fitnessen in een kleine fitnessruimte. ’s Ochtends wordt er door veel mensen hardgelopen op de kade.

Deze zomer ligt de Africa Mercy in Las Palmas, Gran Canaria. Voor augustus 2018-juni 2019 staat Guinee op het programma. In het seizoen 2019-2020 zal het schip in Dakar, Senegal verblijven.

Wat onze vrijwilligers zeggen

Ik dacht altijd dat je een dokter of verpleegkundige moest zijn om te helpen in Afrika. Niets is minder waar bij Mercy Ships!

Deborah Beliën

In de operatiekamer heerst grote samenhorigheid en de medische zorg aan boord van het schip is gewoon topklasse!

Dr. Emil Sherif

Iedereen wil zijn uiterste best doen om de kwaliteit te verbeteren van het leven van de mensen die wij dienen

John Borrow

Het leven aan boord

Een nieuw huis

Wanneer je aan boord komt werken, verblijf je ook aan boord. Je nieuwe ‘huis’ deel je met meer dan 400 andere vrijwilligers. Elke hut aan boord is voorzien van een badkamer en een bureautje, een kast en natuurlijk een bed. Wanneer je alleen komt, verblijf je vaak in een hut met meerdere stapelbedden. Dit betekent dat je een ruimte deelt met 3 tot 9 anderen. Een klein aantal hutten is gereserveerd voor koppels.

Smakelijk

Aan boord krijg je elke dag 3 maaltijden. Het eten is gevarieerd en bestaat uit warme en koude maaltijden. Het departement ‘food services’ staat elke dag klaar om alle vrijwilligers en vertalers te voorzien van lekker eten. Mocht je zin hebben in eens iets anders, dan kan je tegen een kleine vergoeding snacks en andere lekkernijen in ons winkeltje of in het Starbucks Café halen.

Het comfort van thuis

Het schip is eigenlijk een klein dorp en voorziet in alles wat je mogelijk kan bedenken of nodig hebt. Er is een wasserette, kapsalon, een bank, fitnessruimte, loungeruimtes en zelfs een kliniek voor tandzorg en medische consultaties in geval van nood. Daarnaast is er vrijwel overal aan boord (incl. jouw hut) WiFi.

Avontuur

Hoe dan ook wordt dit een ervaring om nooit te vergeten. De vriendschappen die ontstaan aan boord zijn voor altijd. Om alle indrukken te kunnen verwerken kun je in het weekend eropuit met vrienden. Naar het strand, de markt of deelnemen aan een ‘Mercy Ministry’ waarbij je bijvoorbeeld een weeshuis of gevangenis bezoekt. Het contact met de lokale bevolking voegt een extra dimensie toe aan deze unieke ervaring die je nooit zult vergeten.

Kom ons team versterken!

Wij zijn dringend op zoek naar

Academy Principal

  • Location: Africa Mercy
  • Departement: Academy
  • Commitment: 2 years
Contact

Dental Hygienist

  • Location: Africa Mercy
  • Departement: Dental Services
  • Commitment: 2 weeks
Apply

IT Support Specialist

  • Location: Africa Mercy
  • Departement: IT Department
  • Commitment: 3 months
Apply

Al eerder met ons meegeweest?