Mark Shrime Mercy Ships

Dr. Mark Shrime aan het woord

Dr. Mark Shrime is professor aan de Harvard Medical School, stafmedewerker van de Massachusetts oog- en oorkliniek en vrijwillig chirurg bij Mercy Ships. Hij is een gespecialiseerde KNO-chirurg (keel-, neus- en oorchirurg) en een toonaangevende academicus op het gebied van wereldwijde chirurgie die armoede bestrijdt. Zijn werk omvat vooral het uitwerken van de beste methodes voor het verbeteren van medische competenties. In zijn geval meer specifiek, het verbeteren van de chirurgische bekwaamheid en de methodes die toegepast worden in de ontwikkelingslanden. Hij is een geassocieerd professor en directeur van het onderzoekcentrum voor de wereldgezondheidszorg aan de Harvard Medical School.

Africa Mercy

Twee maanden per jaar staat dr. Shrime er op om afstand te nemen van zijn dagtaak. Hij gaat dan terug naar het ziekenhuisschip de Africa Mercy. “Het zijn eerlijk gezegd de twee maanden van het jaar die me echt helpen focussen op de praktische aspecten van mijn professionele loopbaan. Op de Africa Mercy doe ik zelf deze dingen, die ik anders enkel bestudeer en onderzoek, om er over te schrijven of te praten. Het laat mij beseffen waarom ik doe wat ik doe de rest van de tijd “.

Hoe ziet “de rest van de tijd” er dan echt uit voor dr. Shrime? Een deel ervan omvat de ‘Lancet Commission on Global Surgery’ die hij omschrijft als “A beautiful collaborative effort” (een mooie samenwerking). De ‘Lancet ‘is een toonaangevend Brits medisch tijdschrift dat de huidige stand van de medische hulp in de lagelonenlanden bestudeert en aan de hand daarvan doelen vastlegt die men tegen 2030 zou moeten bereiken. Mark: “Dit team van adviseurs en onderzoekers is samengesteld uit mensen van 111 verschillende landen. Het werd samengebracht rond het grondbeginsel dat iedreen, waar ook ter wereld, toegang moet hebben tot een volledige, veilige en betaalbare medische zorg, wanneer zij dat nodig hebben.”

Infrastructuur

“De vier belangrijke pijlers – beschikbaarheid, veiligheid, betaalbaar en op tijd – betekenen bovendien dat iedereen volledige toegang moet krijgen tot elke medische behandeling en dat dit niet beperkt is tot chirurgische ingrepen. Het is bijvoorbeeld vastgesteld dat over heel de wereld vijf miljard mensen geen mogelijkheid hebben om een noodzakelijke chirurgische behandeling te ondergaan.

Er kan wel een operatieruimte voorzien zijn, maar deze is dan niet per definitie veilig. Zo kan er ook een veilige operatiekamer zijn, maar de operatie moet ook betaalbaar zijn. Dat is één van de vele problemen van de huidige medische zorg in de betrokken landen en die kan je niet oplossen door enkel maar meer operatiekamers te voorzien, of door alleen chirurgen op te leiden. Om dit probleem op te lossen, moet je het hele plaatje bekijken en ook alles, maar dan ook alles voorzien.”

“Je moet rekening houden met de infrastructuur en de nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit, de afzuiging en water, de opleiding, de biomedische technologie,… Het is echt niet eenvoudig om dit allemaal te realiseren en waarschijnlijk is dat ook één van de redenen dat de medische behandelingen nog nooit op al deze factoren gericht zijn geweest. Maar als je in staat bent om dit allemaal te realiseren, dan ben je theoretisch in staat om de algemene gezondheidszorg op te waarderen en verder op te bouwen.”

Vrije tijd

Wauw! Is er dan nog vrije tijd over naast dit alles? Blijkbaar wel. Wanneer dr. Shrime geen onderzoek doet of opereert, tracht hij zo goed mogelijk fit te blijven. Jaren geleden dacht hij ernstig na over zijn gezondheid, nadat hij merkte dat hij er niet slanker op werd. Wat begon met rotsklimmen als hobby, ging langzaam over in een liefde voor hindernislopen. In een opwelling deed hij mee aan een try-out voor de tv-show ‘American Ninja Warrior’ en werd ook geselecteerd! Hoewel zijn eerste ronde eigenlijk nooit op televisie is gekomen, blijft Mark volop trainen. Hij wil kost wat het kost de ‘American Ninja Warrior’s’ nationale finale bereiken en vindt hiervoor dan ook de meest creatieve manieren uit om te trainen op het schip!

Heeft men eigenlijk Ninja vaardigheden nodig om te overleven op de Africa Mercy? In het geheel niet! Volgens dr. Shrime: “Ik hou van de fantastische mensen waarmee ik samenwerk. Het is ook geen gewoon ziekenhuis, het is veeleer een familie, een groep van vrienden. We eten samen, maken samen uitstapjes, spelen spelletjes samen en dan zijn we nog tot 1:00 uur ’s nachts bijeen in operatiekamer om samen te werken. Je vindt dit soort kameraadschap, dit soort broeder- en zusterschap, niet in ziekenhuizen waar ik voordien gewerkt heb. Het voelt hier veel sterker aan als ‘heelkunde’ in de brede zin van het woord, de enige manier waarop het hoort te zijn.”