Nalaten en schenken aan Mercy Ships wordt belastingvrij

Nalaten en schenken aan Mercy Ships is belastingvrij

Sinds 1 juli 2021 voorziet het Vlaams Gewest een extra stimulans voor het schenken en nalaten aan goede doelen. U hoeft geen erf- of schenkbelasting meer te betalen wanneer u een goed doel iets schenkt of nalaat in uw testament.

Wat veranderde er precies?

Sinds juli 2021 geldt er een nultarief voor erkende goede doelen, terwijl dit tarief voorheen 8,5 procent bedroeg voor een nalatenschap en 5,5 procent bij een schenking. Dat geldt ook als u bij leven schenkt aan een goed doel.

Elke euro die u op die manier nalaat aan Mercy Ships, zal dus volledig gaan naar waarvoor ze bestemd is. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het Waals Gewest bedraagt de erf- en schenkbelasting aan goede doelen 7%.

Wat met het duolegaat?

Sinds 1 juli 2021 levert de techniek van het duolegaat geen fiscaal voordeel meer op en wordt in sommige gevallen zelfs onuitvoerbaar. We raden u daarom aan om, als dat nog nodig is, uw testament aan te passen.

U kan hiervoor beroep doen op de juristen van testament.be, gratis en in alle vertrouwelijkheid. U kunt ook een notaris raadplegen om u hierin te begeleiden. In Brussel en Wallonië blijft de techniek van het duolegaat bestaan.

Verder lezen:

  • Wilt u meer weten over de nieuwe fiscale regeling rond duolegaten? Bekijk dan zeker ook deze infofiche.
  • Zal uw duolegaat nog het gewenste effect hebben? Het antwoord in 5 vragen.
  • Voor vragen of advies kan u altijd terecht bij Carla Reynders. Zij helpt u graag verder, gratis en in alle vertrouwelijkheid.