Tandartsenkliniek Guinee Mercy Ships

Mercy Ships richt tandartsenschool op in Guinee

Stelt u zich eens voor dat uw tandpijn zo ernstig wordt dat het plots levensbedreigend is, gewoon omdat de tandartsen in uw land niet voldoende zijn opgeleid. In landen zoals Guinee, met weinig of geen toegang tot goede tandheelkundige zorg, kunnen gemakkelijk te genezen gebitsaandoeningen uitgroeien tot heel ernstige aandoeningen. Met de oprichting van een plaatselijke tandartsenschool zal Mercy Ships studenten tandheelkunde opleiden in een praktijkgerichte leeromgeving en zo een duurzame impact maken in het land.

Tandartsenschool in Guinee

In de hoofdstad van Guinee vond Mercy Ships een oud universiteitsgebouw dat al 20 jaar lang dienstdoet als de enige tandartsschool van het land. Het gebouw was verouderd en had niet eens meer een klinische plek waar studenten patiënten konden ontvangen – nochtans een belangrijk onderdeel voor praktijkvakken en training van tandartsen.

In samenwerking met lokale partners renoveerde Mercy Ships het universiteitsgebouw om er een moderne, veilige en professionele tandartsenschool van te maken. Met het oprichten van een plaatselijke tandartsenkliniek wil Mercy Ships plaatselijke studenten tandheelkunde opleiden in een praktijkgerichte leeromgeving en zo een duurzame impact maken.

Toen ons ziekenhuisschip – de Africa Mercy – in 2019 uit het land vertrok, werd het gebouw overgedragen aan de universiteit. Het doet nu verder dienst als universitair opleidingscentrum. De lokale studenten die een opleiding tandheelkunde volgen, krijgen nu een betere opleiding en kunnen daarna in eigen land betere zorg verlenen.

Duurzame impact

De nieuwe tandartsenschool moet relatief eenvoudige ingrepen snel en in grote hoeveelheid mogelijk maken. Op tien maanden tijd zal Mercy Ships er 20.000 gratis tandheelkundige ingrepen uitvoeren. Daarnaast wil Mercy Ships er ook voorlichting over mondhygiëne geven en nieuwe tandartsen opleiden of extra scholing geven. Dat in het kader van ons tandheelkundig programma.

Guinee is een van de armste landen ter wereld en dat vertaalt zich ook in een slechte mondhygiëne bij vele mensen. Voor vele inwoners is een tandenborstel en tandpasta een luxeproduct. Een ander probleem daarbij is dat ze niet weten waarom een goede mondhygiëne belangrijk is. Daarom geven ze er niet om, maar wanneer ze dan mond- en tandaandoeningen krijgen kunnen ze de behandeling niet betalen. Zo worden aandoeningen erger en erger, tot in het slechtste geval bacteriële infecties de dood als gevolg kunnen hebben. Andere aandoeningen zijn bijvoorbeeld gezwellen of extreme kiespijn.

Via programma’s voor medische capaciteitsopbouw investeert Mercy Ships in opleiding, infrastructuur en mentorschap om het zorgsysteem van onze partnerlanden duurzaam te versterken.

> Lees meer over ons tandheelkundig programma