Kinderziekenhuis Mercy Ships

Bouw samen met Mercy Ships aan een nieuw kinderziekenhuis in Guinee

Herinnert u zich Guinee nog? In 2018-2019 lag de Africa Mercy hier een jaar lang aangemeerd. Meer dan 2.000 patiënten kregen een levensreddende behandeling aan boord. Toen viel al op dat velen er zeer erg aan toe waren. Guinee is dan ook één van de armste landen ter wereld en toegang tot medische zorg is er nagenoeg onbestaand voor gewone mensen. Met de bouw van een nieuw kinderziekenhuis willen wij in Guinee blijvend gratis en professionele geneeskundige zorg aanbieden, dag na dag, óók als ons ziekenhuisschip er niet is.

Welkom in Guinee: kleurrijk, gastvrij… en straatarm.

  • Guinee (hoofdstad: Conakry) behoort tot de armste landen ter wereld. 
  • 25% van de bevolking moet rondkomen met minder dan 1,5 euro per dag.
  • Meer dan de helft van de 13 miljoen inwoners is jonger dan 15 jaar.
  • Het land is ongeveer even groot als het Verenigd Koninkrijk.
  • In het hele land zijn er nog geen 20 kinderartsen. Een kindercardioloog is er zelfs niet.
  • De kindersterfte onder vijf jaar behoort in Guinee tot de hoogste ter wereld.

Kinderziekenhuis Mercy Ships

Het eerste kinderziekenhuis in Guinee dat alle zorg op één plek aanbiedt

Er bestaat momenteel geen enkel pediatrisch centrum waar men terecht kan voor alle zorg. Voor een veel voorkomende aandoening moeten ouders al snel op consultatie op vier verschillende plekken in de hoofdstad. De overgrote meerderheid heeft zelfs het geld niet voor die verplaatsingen. Daardoor wordt er in veel gevallen noodgedwongen afgezien van medische zorg, met vreselijke gevolgen voor de zwaar getroffen kinderen. 

Één centrale plek 

In het nieuwe kinderziekenhuis, in een buitenwijk van Conakry, vinden kinderen en hun ouders eindelijk één centrale plek waar ze terecht kunnen voor alle onderzoeken en de bijhorende behandelingen. Het ziekenhuis wordt o.a. uitgerust met de nodige consultatieruimtes, een operatiekwartier, medische beeldvorming, een patiëntenverblijf, een apotheek en een labo. 

Zorg- en opleidingscentrum tegelijk 

Guinee kent een schrijnend gebrek aan pediatrisch personeel. En dat in een land met bijna 7 miljoen kinderen jonger dan 15 jaar! Daarom zal het Heilige Harten Kinderziekenhuis ook dienst doen als opleidingscentrum voor gespecialiseerde kinderartsen en verpleegkundigen. Op die manier wordt de zorg blijvend verzekerd, vele generaties lang.

Heilige Harten: een robuuste partner 

De congregatie van de Heilige Harten, de moederorde van pater Damiaan, heeft een sterke reputatie in de zorg voor minderbedeelden. Met hun ngo Hope Ignited zijn ze een betrouwbare lokale partner voor de uitbouw van het kinderziekenhuis in Conakry. Zij hebben eerder enkele gezondheidscentra in het land met succes gebouwd en gerenoveerd, bieden medische zorg en leiden actief plaatselijk zorgpersoneel op.

Samen met deze partner willen wij zo snel mogelijk starten met de bouw van het nieuwe kinderziekenhuis in Guinee, met als eerste stap: de bouw van de ziekenhuisafdeling. Deze bestaat uit een operatiekwartier, 4 consultatiekamers een isolatiekamer, een observatiekamer en een ontwaakkamer.

Kinderziekenhuis Mercy Ships

Onder het goedkeurend oog van dr. David Ugai 

Dr. David Ugai heeft een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger bij Mercy Ships. Sinds 2012 werkt hij als tandarts voor Mercy Ships en vandaag stuurt hij een team aan van 13 vrijwillige tandartsen. Samen hebben zij meer dan 6.000 patiënten een gratis tandheelkundige behandeling kunnen geven sinds de Africa Mercy in 2018 aanmeerde in Guinee. 

Uniek tandheelkundig programma 

In 2019 richtte dr. Ugai een opleidingskliniek op in de Gamal Abdel Nasser Universiteit in Conakry. Hier vindt sindsdien het enige tandheelkundige programma van het land plaats. Naast het bieden van tandheelkundige ingrepen, begeleidt en traint het team van dr. Ugai in dit gebouw Guinese tandartsen en studenten tandheelkunde. Lokale studenten en tandartsen krijgen er praktijklessen en worden opgeleid om zelf patiënten te kunnen behandelen.

Kinderziekenhuis Mercy Ships

Duurzame impact 

Naast zijn werk als tandarts is dr. Ugai teamleider van het Medical Capacity Buidling-programma van Mercy Ships in Guinee. In die hoedanigheid volgt hij nauwgezet alle duurzame projecten van Mercy Ships in het land op. Zo zal hij ook nauw toezien op de bouw van het Heilige Harten Kinderziekenhuis in Conakry. Van zodra het ziekenhuis operationeel is, zal hij controle uitvoeren op o.a.: 

  • De aanwending van de gebouwen en het materiaal. 
  • Het aantal verzorgde patiënten.
  • Het aantal Afrikaanse gezondheidswerkers dat wordt opgeleid in het ziekenhuis en het aantal uren training dat ze krijgen.

Bouw mee met Mercy Ships aan het Heilige Harten kinderziekenhuis in Guinee

Wij willen zo snel mogelijk starten met de bouw van het nieuwe kinderziekenhuis in Guinee, met als eerste stap: de bouw van de ziekenhuisafdeling.

Daarvoor hebben we 165.000 euro nodig. 

Deze heel bijzondere plannen wachten op u om werkelijkheid te worden. Wij nodigen u dan ook heel graag uit om mee te bouwen aan dit fantastische project. 

> Doe vandaag nog uw gift. Hartelijk dank!