Global Mercy Mercy Ships

De Global Mercy doorstaat met succes de laatste proefvaarten

Persbericht – Antwerpen, 10 mei 2021 – De Global Mercy™, het nieuwste ziekenhuisschip van Mercy Ships, heeft zopas de laatste diepwaterproefvaarten in Azië afgelegd en is nu bijna klaar voor oplevering. Het schip wordt eind augustus in Antwerpen verwacht, waar het verder zal worden ingericht. Het gaat onder meer over de installatie van medische apparatuur en IT-systemen en de bevoorrading van het schip. In het voorjaar van 2022 hoopt Mercy Ships met de Global Mercy een werkperiode te kunnen starten in Dakar (Senegal), de eerste van wellicht vele nieuwe missies de komende 50 jaar.

Volledig getest

Tijdens een lange vaart in Azië zijn onder andere de motorprestaties en brandstofverbruik, navigatie- en radioapparatuur en de noodsystemen aan een uitgebreide inspectie onderworpen. Ook hebben snelheidstests, manoeuvreerbaarheidstests, motor- en boegschroeftests en veiligheidsevaluaties plaatsgevonden. ‘De diepwaterproeven waren de laatste hordes die genomen moesten worden vóór de oplevering. Ik ben blij te kunnen zeggen dat de Global Mercy alle tests succesvol heeft doorstaan. Het schip kan volledig operationeel worden verklaard en het voldoet aan de strenge normen en specificaties’, zegt een trotse Jim Paterson, Marine Executive bij Mercy Ships.

Jim-Paterson-tijdens-de-proefvaartJim Paterson tijdens een proefvaart

Afwerking in Antwerpen

Eind augustus wordt de Global Mercy in Antwerpen verwacht waar de laatste hand zal worden gelegd aan het ziekenhuisgedeelte. Dat zal gebeuren met grote steun van Port of Antwerp, partners en schenkers. Het schip krijgt 6 operatiekamers, 200 bedden, een laboratorium, algemene poliklinieken en oog- en tandheelkundige klinieken. De totale oppervlakte van de ziekenhuisafdeling bedraagt 7.000 m².

Operaties én opleidingen

Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk te kunnen verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met opleiding en training van lokale zorgverleners in de allerarmste landen in Afrika. Tijdens haar missies biedt de Global Mercy plaats aan 950 personen, onder wie 641 bemanningsleden, die bestaan uit vrijwilligers van over de hele wereld. Naast het ziekenhuis bevat het schip eersteklas opleidingsfaciliteiten waarmee Mercy Ships bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de lokale medische zorg in vele landen voor tenminste de komende 50 jaar.

De-Global-Mercy-tijdens-de-proefvaartDe Global Mercy doorstond de proefvaarten met succes

Unieke internationale samenwerking

De Global Mercy is een uniek schip in de passagiersklasse: 174 meter lang, 28,6 meter breed en een bruto tonnage van 37.000. Het is het eerste in zijn soort gebouwd op de Tianjin Xingang scheepswerf in China. Het project kwam tot stand na een doorgedreven internationale samenwerking van o.a. Zweedse (RoRo AB), Finse (Deltamarin), Franse (Barry Rogliano Salles), Britse (Lloyd’s Register) en Port of Antwerp met een aantal Belgische bedrijven. De Global Mercy vaart onder de vlag van Malta en zal in Afrika worden ingezet.

Over Mercy Ships

Mercy Ships maakt medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten in de wereld. Meer dan 1.000 professionele vrijwilligers werken jaarlijks gratis mee op het huidige ziekenhuisschip – de Africa Mercy – en betalen hun eigen reis- en verblijfkosten.

Voor beeldmateriaal (foto & video), interviews en meer informatie:
carla.reynders@mercyships.be | +32 495 268 331