• Mercy Ships in Sierra Leone

Mercy Ships in Sierra Leone

Mercy Ships is vereerd om op uitnodiging van de regering van Sierra Leone in 2023 terug te keren naar de haven van Freetown voor een nieuwe werkperiode.

Het zal de zesde keer zijn dat Mercy Ships Sierra Leone bezoekt, maar de allereerste keer dat ons nieuwe ziekenhuisschip, de Global Mercy, in dit land aanmeert. Julius Maada Bio, president van Sierra Leone: “Het ziekenhuisschip van Mercy Ships zal als platform dienen waar onze gezondheidswerkers worden opgeleid om onze medische capaciteit verder op te bouwen.”

“De trainingsprogramma’s zullen er bovendien voor zorgen dat de impact van Mercy Ships nog lang zal doorwerken, ook als het schip de kust van Sierra Leone weer heeft verlaten. Deze samenwerking ondersteunt onze visie om te zorgen voor een goed functionerend, nationaal gezondheidssysteem dat efficiënte, hoogwaardige zorg levert die toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen.”

Hoop en genezing bieden

De meeste recente werkperiode van Mercy Ships in Sierra Leone vond plaats in 2011. “We zijn blij om aan te kondigen dat we een toekomstige terugkeer naar Sierra Leone plannen”, aldus Gert van de Weerdhof, CEO Mercy Ships International.

“Dit wordt onze zesde werkperiode waarin we samenwerken met dit land. We gaan nu een belangrijke fase in waarin we de huidige behoeften in kaart brengen en nagaan hoe we het beste kunnen helpen om hoop en genezing te bieden aan hen die enorme behoefte hebben aan chirurgische zorg.”

Waarom Sierra Leone?

De nood in Sierra Leone is groot, net als het potentieel van dit land. Sierra Leone is een snel groeiend land met meer dan 8,6 miljoen inwoners en staat op plaats 182 van de 189 landen in de Human Development Index, die Mercy Ships gebruikt om te beoordelen waar haar diensten het meest nodig zijn. In 2015 waren er naar schatting slechts 0,2 chirurgen, anesthesisten en verloskundigen per 100.000 mensen beschikbaar in Sierra Leone.

Naast directe chirurgische zorg is er in het land dringend nood aan opgeleide medische professionals die in hun land kunnen bijdragen aan een blijvende verbetering van toegang tot veilige chirurgie. Aan boord van de Global Mercy – die ook als opleidingscentrum zal worden ingezet – zal ook in deze behoefte worden voorzien.

Sierra Leone 2021

In 2021 hebben we onze bestaande programma’s in Sierra Leone voortgezet. We werken in deze landen samen met Freedom From Fistula, een lokale niet-gouvernementele organisatie (ngo). We financierden chirurgische zorg en onderwijs en investeerden in empowerment van vrouwen die lijden aan obstetrische fistels.

Fistel kent ingrijpende gevolgen

Een fistel is een open verbinding tussen blaas of endeldarm en het geboortekanaal. Deze fistels ontstaan doordat, als een bevalling onvoldoende snel vordert, het baby’tje druk uitoefent op de weefsels in het bekken van de moeder. In Nederland zou je dan een keizersnede doen. Bij deze langdurige bevallingen zonder adequate medische zorg verliezen vrouwen vaak hun kind. Dat is al traumatisch op zich. Vervolgens worden ze echter ook vaak verstoten door hun familie en gemeenschap omdat ze door de fistels incontinent zijn. In ons land behoren zulke fistels tot het verleden, maar in Afrika ervaren dagelijks duizenden vrouwen de ingrijpende gevolgen.