• Geschiedenis Mercy Ships

Geschiedenis

Mercy Ships begon met een droom: ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische zorg te bieden. Door de jaren heen heeft Mercy Ships met een handvol schepen meer dan twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden geholpen met medische operaties en ontwikkelingsprojecten. En elke dag, met elke operatie, elke patiënt, brengen we die droom in vervulling.

 • Oprichter Don Stephens in 1981.
 • Geschiedenis Mercy Ships
 • Zwart-witfoto van de bemanning van Mercy Ships van 1978-1987, genomen in 1984.
 • Foto van de bemanning van de Anastasis in 1987 in Mexico.
 • Geschiedenis Mercy Ships
 • Anastasis Mercy Ships

Hoe het begon

In 1964 raast de orkaan Cleo over de Bahama’s, waar de negentienjarige Don Stephens met een team van Jeugd met een Opdracht (JmeO) verblijft. Terwijl ze schuilen voor de storm in een oude vliegtuighangar hoort Don een gebed dat zijn leven voor altijd zou veranderen.

Het gebed is van een meisje dat bidt om een ziekenhuisschip, gevuld met vrijwilligers en medische apparatuur, om hulp te bieden aan mensen in nood. Dertien jaar later start Don Stephens een avontuur dat leidt tot het oprichten van Mercy Ships.

Don gaat samen met een team van JmeO op zoek naar een geschikt zeeschip om zijn droom van een ziekenhuisschip voor de allerarmsten werkelijkheid te zien worden. In 1978 wordt zijn droom realiteit met de aankoop van het eerste schip, de Anastasis.

In de jaren daarna komen er meer schepen bij, zoals de Island Mercy en de Caribbean Mercy. Deze schepen zijn ingezet in verschillende werelddelen, zoals Azië en Centraal-Amerika. De Anastasis is voornamelijk in Afrika ingezet.

In 2007 werd een belangrijke mijlpaal bereikt met het in de vaart brengen van het nieuwste schip, de Africa Mercy, het grootste en vijfde schip van Mercy Ships. Deze spannende en meeslepende geschiedenis is beschreven in het boek Ships of Mercy van Don Stephens.

17 februari 1987

Operatie eerste patiënt

In de haven van Lazaro Cardenas in Mexico verwelkomde Mercy Ships de allereerste patiënt voor een operatie op het eerste ziekenhuisschip in haar geschiedenis, de Anastasis.

Mevrouw ‘Señora’ Refugio Camacho kreeg aan boord een cataractoperatie, uitgevoerd door dokter Bob Dyer.

De ziekenhuisschepen van Mercy Ships door de jaren heen

 • De Island Mercy (1983-2001).
 • De Caribbean Mercy (1994-2006).
 • De Anastasis (1978-2007).
 • De Africa Mercy (2007-heden).
 • De Global Mercy (2021-heden).

De ligplaatsen van Mercy Ships door de jaren heen

Ligplaatsen Geschiedenis Mercy Ships

Mercy Ships vandaag

Sinds 1978 heeft het werk van Mercy Ships meer dan 2,5 miljoen kansarme mensen bereikt. De eerste vier schepen zijn, na jaren van trouwe dienstverlening, wegens ouderdom uit de vaart gehaald.

De Africa Mercy – het huidige ziekenhuisschip van Mercy Ships – kreeg er in 2021 een grote zus bij: de Global Mercy. Een nieuw schip met nog meer plaats voor patiënten en medische teams en met ontelbare nieuwe kansen om te bouwen aan duurzame gezondheidszorg in Afrika.

De Global Mercy werd in de haven van Antwerpen ingericht tot het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Daarna begon het aan een jarenlange reis langs de armste landen om er gratis medische hulp aan te bieden.

Vandaag worden de Africa Mercy en de Global Mercy samen ingezet en dankzij de capaciteiten van beide schip zijn er nu meer medische operaties en ontwikkelingsprojecten mogelijk dan voorheen.

Meer over Mercy Ships

Missie Senegal Mercy Ships

Voor een periode van 10 maanden ligt ons ziekenhuisschip aangemeerd in Senegal om er gratis medische hulp te bieden.

Ziekenhuisschepen Mercy Ships

Ontdek hoe onze ziekenhuisschepen al meer dan 40 jaar medische hulp brengen naar de allerarmste landen.

Mercy Ships België

Met het verlangen om vanuit België meer voor Mercy Ships te kunnen betekenen, is in 2010 Mercy Ships België opgericht.