• Ziekenhuisschepen Mercy Ships

Onze ziekenhuisschepen

Wist je dat Mercy Ships al meer dan 40 jaar bestaat? We zijn actief in België sinds 2010, maar de internationale organisatie is al veel langer werkzaam. We tonen je graag welke impact onze ziekenhuisschepen al 40 jaar lang maken. Want de Global Mercy en de Africa Mercy zijn dan wel de huidige, maar zeker niet onze eerste ziekenhuisschepen.

Waarom een ziekenhuisschip?

80% van de wereldbevolking woont op niet meer dan 150 km afstand van een havenstad. Daarom is een schip de beste manier om deze mensen te bereiken met de hulp die ze nodig hebben.

Het gebruik van ziekenhuisschepen is een relatief goedkope manier om het grootste deel van de wereldbevolking met ontwikkelingshulp te bereiken. Een ziekenhuisschip biedt een beschermde en schone omgeving om de kans op infecties minimaal te houden.

Onze ziekenhuisschepen zijn ook niet afhankelijk van externe factoren in een land. Er is schoon drinkwater en er zijn sanitaire voorzieningen.

Global Mercy, ziekenhuisschepen Mercy Ships

Ziekenhuisschip Global Mercy | 2021 – heden

Ons nieuwste en grootste ziekenhuisschip – de Global Mercy – is in staat om meer dan twee keer zoveel gratis chirurgie en medische opleidingen mogelijk te maken in de armste landen. De verwachting is dat het schip 50 jaar lang mee zal gaan.

In die tijd zullen er meer dan 150.000 levens aan boord worden veranderd, alleen al door chirurgie. Dankzij onze trouwe donateurs en vrijwilligers kunnen we hiermee onze medische hulpverlening in Afrika meer dan verdubbelen.

Africa Mercy, ziekenhuisschepen Mercy Ships

Ziekenhuisschip Africa Mercy | 2007-heden

De Africa Mercy is samen met de Global Mercy het huidige ziekenhuisschip van Mercy Ships. Speciaal ingericht om onze patiënten in de armste landen van Afrika te helpen. Aan boord van de Africa Mercy werken 450 fantastische vrijwilligers die professionele medische hulp verlenen: dokters, verpleegkundigen, maar ook ingenieurs, technici en nog veel meer. Het schip was vroeger een Deense treinferry, de Droning Ingrid, en het werd geschonken door de Balcraig Foundation in 1999.

Ziekenhuisschip Anastasis | 1978-2007

In 1978 maakte oprichter Don Stephens zijn droom waar. Hij kon dan het eerste schip aankopen om het om te bouwen tot een ziekenhuis. Het ging om de Victoria, een Italiaans schip dat van 1953 tot 1978 dienst deed als cruise.

Mercy Ships bouwde het schip helemaal om, met 3 operatiekamers, een ziekenzaal met 40 bedden, een tandkliniek, een afdeling voor radiologie, drie laadruimtes, gemiddeld 350 werkende vrijwilligers en ruimte voor 20 landvoertuigen zoals jeeps. Toen het af was, herdoopte Mercy Ships het schip tot de Anastasis, Grieks voor ‘opstanding’.

De Anastasis was van 1978 tot en met 2007 de voornaamste uitvalsbasis voor Mercy Ships. Tijdens haar levensspanne passeerden er 25.000 vrijwilligers die in totaal 18.800 operaties uitvoerden aan boord. De tandkliniek was goed voor 137.000 tandheelkundige behandelingen.

Het schip was verder een platform voor de opleiding van meer dan 4.000 lokale medische professionals. In 2007 werd het schip vervangen door de Africa Mercy.

Anastasis, ziekenhuisschepen Mercy Ships
Caribbean Mercy, ziekenhuisschepen Mercy Ships

Ziekenhuisschip Caribbean Mercy | 1994-2006

De Polarlys, een Noorse ferry van 80 meter lang, werd in 1994 aangekocht door Mercy Ships. Ze deed uiteindelijk 12 jaar dienst als ziekenhuisschip de Caribbean Mercy. Aan boord konden 120 vrijwilligers verblijven. Er was een oogoperatiekamer en laadruimte voor medicijnen.

De Caribbean Mercy deed voornamelijk havens aan van ontwikkelingslanden in Centraal-Amerika. Haïti en Nicaragua zijn daar twee voorbeelden van.

De Caribbean Mercy was het platform voor hulpverlening aan 348.800 personen ter waarde van 76 miljoen euro. Er vonden maar liefst 7000 operaties op plaats. 18.200 personen kregen een gratis tandbehandeling door middel van het ziekenhuisschip.

Ziekenhuisschip Island Mercy | 1983-2001

In 1983 kreeg Mercy Ships een bijzondere donatie: de Petite Forte. Het was een oude ferry van ongeveer 50 meter lang. Mercy Ships rustte het schip uit voor tandbehandelingen en oogoperaties.

Het kreeg dan de naam de Island Mercy. Dat omdat in tegenstelling tot de Anastasis dit schip een minder grote diepgang had en ook rivieren kon opvaren.

De Island Mercy werd voornamelijk ingezet in de ontwikkelingslanden in Zuid-Amerika en de Stille Oceaan. De vrijwillig bemanning van de Island Mercy verwezenlijkte 145.000 diensten ter waarde van 51 miljoen euro en had een rechtstreekse invloed op 113.000 mensen.

Daaronder waren 1.150 operaties en 29.370 tandheelkundige ingrepen. In 2001 werd de Island Mercy verkocht na 17 jaar dienst.

Island Mercy, ziekenhuisschepen Mercy Ships

Meer over Mercy Ships

Missie Senegal Mercy Ships

Voor een periode van 10 maanden ligt ons ziekenhuisschip aangemeerd in Afrika om er gratis medische hulp te bieden.

Mercy Ships België

Ook vanuit ons land willen wij de meest urgente chirurgische nood in ontwikkelingslanden aanpakken.

Partners Mercy Ships

Dankzij onze trouwe partners kunnen wij een blijvende impact maken in het leven van duizenden patiënten in Afrika.