Mercy Ships, eerste patiënt in Madagaskar.

Operaties aan boord van de Africa Mercy in Madagaskar gestart

Eind mei kreeg onze eerste patiënt in Madagaskar een gratis operatie aan boord van de Africa Mercy. Dr. Gary Parker, vrijwilliger en huischirurg van Mercy Ships, leidde dinsdagochtend de operatie van Anjara. Het meisje van 10 maanden oud leed aan een gespleten lip en open gehemelte.

Tijdens de werkperiode van Mercy Ships in Madagaskar, die loopt tot eind 2024, zullen onze vrijwillige chirurgen meer dan 1.000 operaties uitvoeren. Daarnaast zullen er medische opleidingen plaatsvinden voor honderden lokale zorgverleners.

Dit is de vierde missie van Mercy Ships in Madagaskar, na eerdere werkperiodes in 1996, 2015 en 2016. Tijdens deze vorige werkperiodes heeft Mercy Ships samengewerkt met de regering en het Ministerie van Volksgezondheid om meer dan 6.400 chirurgische ingrepen en 52.400 tandheelkundige behandelingen aan te bieden. Daarnaast werden meer dan 2.000 lokale gezondheidswerkers opgeleid.

Huischirurg Gary Parker opereert Anjara

Dinsdag 28 mei om 8.30 uur. Tijdens een ingetogen moment gaf Dr. Parker, vrijwilliger en huischirurg van Mercy Ships, het startsein voor de operatie van Anjara. Het meisje van 10 maanden oud leed aan een gespleten lip en open gehemelte.

Anjara’s ouders spraken hun diepe dankbaarheid uit: “We zijn ontzettend dankbaar dat het ziekenhuisschip van Mercy Ships naar ons land kwam en onze dochter geholpen kon worden aan boord. Ze kan nu net zoals alle andere kinderen zijn. We hopen dat Mercy Ships zijn fantastische werk kan voortzetten om ook andere kinderen in nood te helpen.”

Verdubbeling van de impact in Afrika

Met de werkperiode van de Africa Mercy in Madagaskar heeft Mercy Ships op dit moment 2 schepen operationeel in Afrika. In maart 2024 startte reeds het tandheelkundige programma op de Africa Mercy, waarna deze week de eerste operatie volgde. Met de Global Mercy actief in Sierra Leone en de Africa Mercy in Madagaskar, hoopt Mercy Ships in totaal meer dan 5.000 operaties en meer dan 28.000 tandheelkundige behandelingen uit te voeren, en meer dan 2.800 medische professionals op te leiden.

Waarom Madagaskar?

De inwoners van het eiland Madagaskar hebben een zeer beperkte toegang tot medische zorg. Slechts 20% van de bevolking kan binnen 2 uur de noodzakelijke chirurgische zorg bereiken. 95% van de bevolking kan een medische ingreep niet betalen. Met het grote tekort aan artsen – er zijn slechts 20 artsen beschikbaar per 100.000 mensen – is een chirurgische behandeling voor velen onbereikbaar of onbetaalbaar (bron: BMJ Global Health).