Emmanuel op bedje met zwart vak kijkt in camera

Hoe langer we wachten, hoe meer risico hij loopt

Emmanuel is drie maanden oud en weegt al 9 kilogram. “Wat een gezonde baby”, denkt u misschien, maar een derde van zijn lichaamsgewicht komt van een tumor. Emmanuel lijdt aan ‘teratoma’, wat in het Grieks zo veel wil zeggen als ‘monstergezwel’.

Woekerend weefsel

Dat woord is niet overdreven: voor de geboorte met een keizersnede verwarden de dokters het gezwel voor Emmanuels hoofd. Bij de echografieën dachten ze namelijk dat Emmanuel een erg groot hoofd had. Dat bleek achteraf een gezwel te zijn, ontstaan door woekerend weefsel aan zijn staartbeen.

Leocadie, Emmanuels moeder, is er het hart van in. Ze is blind, maar voelt de misvorming aan het achtereind van haar baby. “Ik kan niet meer stoppen met huilen. Zal Emmanuel ooit school lopen? Zal hij ooit vrienden maken? . En vooral: zal mijn baby blijven leven?”

Daar houdt de miserie niet op. Door de grootte van het gezwel drommen vele kijklustigen zich om Emmanuel heen, om foto’s te nemen van het gezwel of zomaar, als voyeurs. “Maar omdat ik blind ben, kan ik mijn baby niet beschermen”, legt de wanhopige Leocadie uit. “Ik hoor de camera’s klikken, ik voel handen naar hem tasten, maar ik sta er machteloos bij. Verschrikkelijk is dat!”

Niet kwaadaardig, toch dodelijk

CMA180314 EMMANUEL PAT14530 BEFORE WARD MOTHER ST001 LO

Zelfs omwikkeld in doeken merkt een aandachtige kijker het gezwel onder Emmanuel op.

Expliciete foto’s van het gezwel zijn niet gepast om te tonen, maar aan het achtereind van baby Emmanuel kan u zien dat er iets niet klopt. Luiers aandoen lukt bovendien ook niet. Deze tumor is gelukkig niet kwaadaardig, maar als hij niet wordt verwijderd is hij alsnog dodelijk.

Dr. Emil Sherif, een Canadese chirurg, doet vrijwilligerswerk aan boord van de Africa Mercy. Hij behandelde eerder al jonge kinderen met grote gezwellen, en is ervan overtuigd dat Emmanuel te redden valt. “Op zo’n jonge leeftijd is het resultaat vaak uitstekend. Hoe langer we wachten, hoe meer risico Emmanuel loopt.”

Operatie van negen uur

Sherif hielp al meerdere patiënten

De Canadese Chrirug Emil Sherif (midden) hielp eerder al jonge patiënten met een enorm gezwel.

Dr. Sherif ontvangt geen loon, maar voor de ingreep die nodig is op Emmanuel is heel wat materiaal nodig. “De operatie duurt tussen de acht à negen uur. Daarvoor is heel wat verdoving en apparatuur nodig. Maar als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we hem redden. Dat is wat ik zo mooi vind aan Mercy Ships. Dat we wél degelijk kunnen helpen. Kan u zich inbeelden hoe het moet zijn om je baby met zo’n gezwel te zien en er niets aan te kunnen doen? Ik… ik kan het niet. Ik zou eraan kapotgaan.”

Met een gift kan u Emmanuel van zijn monstergezwel afhelpen. En niet alleen hem, duizenden anderen kunnen een operatie krijgen op het ziekenhuisschip van Mercy Ships. Maak vandaag nog het verschil en doe een gift via de knop rechts bovenaan. Bedankt!