Dirk Huyghe Mercy Ships

Dirk Huyghe vanop de Global Mercy: Een once in a lifetime experience!

Artikel uit Kerk & Leven

Even voorstellen: Dirk Huyghe (68 jaar) uit Mariakerke was in actieve dienst rijkswachter, maar sinds zijn pensionering ligt de focus vooral op vrijwilligerswerk. Dirk had ooit al info ingewonnen om als vrijwilliger mee te gaan aan boord van een ziekenhuisschip van Mercy Ships en toen het allernieuwste schip, de Global Mercy, enige tijd geleden aangemeerd lag in Antwerpen, werd zijn interesse opnieuw gewekt. Hij meldde zich onmiddellijk aan bij Mercy Ships en dit met gunstig gevolg. Van eind maart tot half juli 2022 kon Dirk voor de eerste keer dienst doen aan boord van de Global Mercy in het team van de ‘dining room’.

Een unieke ervaring

Zelf had hij eerder gedacht aan een job als fotograaf/videomaker omwille van zijn ervaring hierin of aan iets in verband met security (als gepensioneerd rijkswachter –politieman). Maar voor dergelijke eerder gespecialiseerde taken wordt er verwacht dat je langer dan 3 maanden aan boord kan blijven.

Het idee belangeloos anderen te helpen heeft in het gezin van Dirk altijd wel een belangrijke rol gespeeld. Dit nu te kunnen doen met gelijkgestemden van over de ganse wereld versterkte die interesse.

Dirk: “Ik was altijd wel wat (gezond) jaloers op de mensen van de medische sector die zich op zo’n ziekenhuisschip in Afrika kunnen inzetten. En nu kreeg ik zelf die kans, zij het dan voor een totaal andere functie.”

Een fijne ontmoeting

Bij aankomst in Dakar had Dirk een gesprek met Don Stephens, de oprichter van Mercy Ships die in 1978 het aandurfde om een 2de hands ferry boot aan te kopen en die vervolgens te laten ombouwen tot een ziekenhuisschip. Met dit schip de “Anastasis” startte het wonderlijk avontuur van Mercy Ships.

Stephens werd destijds geïnspireerd door moeder Teresa. Voor Dirk een heel bijzonder feit, want ook hij had ooit het genoegen deze “grote” dame meermaals te ontmoeten in Calcutta en met haar boeiende gesprekken te hebben.

En uiteraard is ze ook voor Dirk een bron van inspiratie en begeestering geworden. Een paar van haar uitspraken bleven hem bij: “Love one another as much as yourself” “Let us be instruments of God” – “Do small things with great love” en “Together we can do great things”.

Gezamenlijke drijfveer

Aan boord van het “schip van de naastenliefde” vond Dirk mensen met een gezamenlijke drijfveer:

“Als enthousiaste wielertoerist ben ik het gewend om de wereld rond te reizen en veel verschillende nationaliteiten te ontmoeten. Hier aan boord vind ik ze allemaal samen in één kleine ruimte en met één gemeenschappelijke motivatie: deel uitmaken van een groot en fantastisch raderwerk van vrijwilligers in allerlei vormen en kleuren om, rechtstreeks of onrechtstreeks, het leed van de allerarmsten in Afrika toch te proberen verzachten. Het is een aanmoediging voor wie gelooft en blijft ijveren voor de wenselijkheid van meer menselijkheid. Een once in a lifetime experience!”

Dirk Huyghe & crew Mercy Ships

De Belgische crew die aan boord ging van de Global Mercy. Van links naar rechts: Peter Heck, Gerd Heyninck, Peter Hermans, Danielle De Paepe, Dirk Huyghe, Christine Lutters, Guy Van Camp, Lucienne Beckers en Jesper Grant.

> Heb jij net als Dirk zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen.