fbpx

Focus op preventie en medische hulp

8 april 2020

> Stop samen met ons corona in Afrika en doe een gift!

Mercy Ships België wil er alles aan doen om een verdere uitbraak en verspreiding van het coronavirus in Afrika te voorkomen. Daarom hebben wij een Afrika-steunfonds opgericht van 225.000 euro. Met dit steunfonds willen wij de lokale overheden en zorginstellingen ondersteunen en ervoor zorgen dat ook de allerarmsten in deze onzekere tijden toegang blijven hebben tot medische hulp.

Waarom een Afrika-steunfonds?

Afrika is het continent dat lang bespaard gebleven is van het nieuwe coronavirus, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van COVID-19. Deskundigen waarschuwen bovendien dat het aantal gevallen wordt onderschat en er verwoestende effecten van het virus op komst zijn in Afrika.

In de landen in West-Afrika zijn de zorgsystemen erg kwetsbaar. De bevolking heeft er weinig tot geen toegang tot veilige, tijdige en betaalbare gezondheidszorg en de nood aan efficiënte en bereikbare medische hulp is erg groot. Door de gebrekkige gezondheidsinfrastructuur kan een verdere verspreiding van het coronavirus in deze landen catastrofale gevolgen hebben. Door dit Afrika-steunfonds te lanceren willen wij de toenemende besmettingen in Afrika tegengaan en de lokale overheden en zorginstellingen ondersteunen in hun strijd tegen COVID-19.

Dit steunfonds van 225.000 euro zal ingezet worden in Senegal, Guinee, Liberia, Benin en Kameroen.

Waarom Senegal, Guinee, Liberia, Benin en Kameroen?

De landen die Mercy Ships België met dit steunfonds ondersteunt zijn landen waar wij tot voor kort operationeel waren en de intentie hebben om snel terug op het terrein actief te zijn. Deze partnerlanden behoren bovendien tot de armste in de wereld volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties. Door onze goede band met deze landen kunnen we een snelle en maximale impact verwezenlijken.

Hoe wordt dit steunfonds besteed?

1. Medisch materiaal voor de lokale hulpverleners in de strijd tegen COVID-19, o.a. gezichtsmaskers, schoenovertrekken, veiligheidsbrillen en gelaatsschermen.

2. Online trainingen waarmee lokale hulpverleners worden opgeleid en ondersteund voor het verzorgen van ernstig zieke patiënten.

3. Preventie door de lokale bevolking te informeren over de risico’s en impact van het virus en hoe zij zich kunnen beschermen.

4. Directe en dringende zorgverlening aan zieke patiënten.

* Indien Mercy Ships België met deze oproep meer geld zou ophalen dan nodig voor het Afrika-steunfonds, dan zal het extra geld besteed worden voor medische hulpverlening in de betrokken landen.

Oproep Krépin Diatta – Senegalees voetbalinternational van Club Brugge:

Oproep Hugo Broos – ex-bondscoach van Kameroen en ambassadeur van Mercy Ships: