Aminata kreeg een nieuwe toekomst

Diep in het binnenland van Guinee woont Aminata met haar moeder, zusje en broertje. Mercy Ships kwam dit meisje tegen toen ze met hun ziekenhuisschip de Africa Mercy in Guinee lagen. Aminata is een lief, verlegen meisje van 8 jaar oud, maar door ondervoeding lijkt het alsof ze nog maar 4 is. Als mensen naar haar kijken houdt ze vlug haar hand voor haar mond. Eten doet ze alleen als ze helemaal alleen is. Zodra er anderen bij zijn, weigert ze om ook maar iets in haar mond te stoppen. De schaamte overheerst.

Aminata Mercy Ships
Aminata Mercy Ships

Gespleten lip

Aminata is geboren met een gespleten lip. Daardoor heeft ze niet alleen moeite met eten, maar wordt ze ook nog eens uitgelachen door andere kinderen, omdat ze haar mond niet dicht kan doen. Vaak huilt ze zachtjes voor zich uit, alleen, in een donker hoekje van het huis. Ze durft inmiddels zelfs niet meer met anderen samen te eten.

Haar oom Osoman, die in Conakry woont, voelt zich verantwoordelijk voor het gezin van zijn zus, en specifiek voor Aminata, zijn nichtje. Als Mercy Ships in Guinee aanmeert, reist hij dan ook direct af naar het binnenland om Aminata op te halen. Maar helaas, tegen de tijd dat hij het dorp heeft bereikt is de screening over en was de kans op een operatie verkeken, dachten ze.

Aminata Mercy Ships
Aminata Mercy Ships

Tweede kans

Maar gelukkig meert de Africa Mercy van Mercy Ships voor de tweede keer aan in Conakry. Dit keer ziet Osoman vlak na de screening op tv dat Mercy Ships weer in Guinee is. Zou hij nu weer te laat zijn? Osoman geeft de hoop niet op, hij weigert zich erbij neer te leggen. Met Aminata aan de hand stapt hij vastberaden binnen bij een screeningslocatie voor tandheelkundige problemen. En dan gaat het snel. Het tandheelkundig team belt naar het schip om te vragen of Aminata langs mag komen voor een chirurgisch onderzoek.

Dankzij de volharding van haar oom loopt Aminata een paar minuten later de kliniek uit met een afspraakkaartje voor een onderzoek! Een wonder, zowel voor Aminata als voor haar oom!

Aminata
Aminata Mercy Ships

Maaltijd delen

Aan boord van de Africa Mercy wordt gewerkt aan de lichamelijke én psychische gezondheid van Aminata. Allereerst corrigeren de chirurgen, die allen vrijwillig op het schip werken, haar gespleten lip zodat ze voortaan haar mond dicht kan doen. Ze hoeft voortaan niet meer bang te zijn om uitgelachen te worden. De liefde van vrijwilligers aan boord helpt haar om uit haar schulp te kruipen. Ze is nog wat onzeker, maar zal snel de maaltijd weer durven delen met haar oom, tante en neefjes. Ze doet nu weer volledig mee!

Osoman, Aminata’s oom, blijft ook na de operatie voor haar zorgen: “Ik hoop dat Aminata een goede toekomst krijgt nu ze geopereerd is. Na haar herstel breng ik haar naar school. Ik wil haar hier in de stad houden zodat ze een betere kans heeft in het leven.”

Aminata kan weer écht meedoen dankzij de gratis operatie die ze bij Mercy Ships kreeg. Ze werd niet alleen genezen van haar gespleten lip, maar ook bevrijd van sociale angst en schaamte. Deze maanden voert Mercy Ships actie om juist mensen als Aminata te kunnen helpen.

Ontmoeting met Cath Luyten

Cath Luyten is voor het derde jaar op rij ambassadeur van Mercy Ships. Drie jaar geleden is ze voor het eerst aan boord gegaan toen ons ziekenhuisschip in Guinee lag. Daar leerde ze de verlegen Aminata kennen.

“Ik herinner mij nog goed dat ik haar zag in een tentje op de kade, samen met haar oma. Ze waren twee dagen onderweg geweest naar het schip. Je merkte dat het meisje dat ondertussen al 7 jaar was zich heel erg schaamde voor haar aandoening. Ze lachte niet. En wanneer je iets vroeg, antwoordde ze met een hand voor haar mond. Dat verminkte mondje was erg confronterend.

Aminata had wel het geluk gehad dat ze het overleefd heeft, want 7 jaar eerder probeerden ze het schip al te bereiken voor een operatie, maar omdat ze van ver kwamen hadden ze letterlijk de boot gemist. De dag na haar lip- en gehemeltereconstructie ontmoette ik haar opnieuw. Ze was nog onder de indruk van de pijn, maar je zag al een concreet verschil. Ondertussen is Aminata een gelukkig meisje dat weer durft te lachen.”

Cath Luyten Aminata Mercy Ships