• Infant Feeding Programma

Infant Feeding-programma

Ons ziekenhuisschip – de Africa Mercy – voorziet in professionele medische verzorging voor de armste landen ter wereld. Daarnaast biedt het medische team op het schip ook educatieve programma’s en begeleiding aan om de medische zorg verder uit te breiden.

Een voorbeeld hiervan is het Infant Feeding-programma, het voedingsprogramma voor zuigelingen. Dit programma heeft als doel om extreem ondervoede baby’s te voorzien van levensnoodzakelijke voeding. Met een speciaal dieet komen zij op gewicht en zijn ze sterk genoeg om een operatie te krijgen.

Infant Feeding Programma
Baby Paul

Emotionele en sociale steun

Voor baby’s die geboren worden met een gespleten lip en gehemelte is het zeer moeilijk om voldoende melk te drinken. De diëtiste van Mercy Ships, Jessica King, verklaart de belangrijkste doelen van het programma als volgt: “Het allerbelangrijkste doel is om de baby’s tijdig en op verantwoorde wijze op het gewicht te brengen dat vereist is voor een succesvolle operatie.

Daarbij komt dat een gespleten lip een blijvende en heel zichtbare misvorming is, die ertoe leidt dat moeders – als gevolg van de sociale druk – het zeer moeilijk hebben om de aandoening van hun baby te accepteren. Om hen te ondersteunen trachten we een relatie met de moeders op te bouwen, waarbij we de emotionele en sociale steun leveren er ervoor zorgen dat ze van hun baby’s kunnen houden en ze blijven verzorgen.”

Infant Feeding Programma
Infant Feeding Programma

Een nieuwe toekomst

Tijdens elke missie helpt het Infant Feeding-programma ongeveer 20 tot 30 baby’s. Het programma draagt ook de wekelijkse kosten van het transport dat ervoor zorgt dat deze baby’s regelmatig naar het schip komen. De regelmatige consultaties zijn essentieel voor het opvolgen van hun gezondheidstoestand en om eventuele bijkomende medische problemen vast te stellen.

Naast baby’s met gespleten lip en een open gehemelte, komen ook andere ernstig ondervoede baby’s op consultatie. Ze kunnen lijden aan verschillende aandoeningen – zoals tumoren of noma – een gangreneuze ziekte die leidt tot weefselvernietiging in het gezicht, vooral aan de mond en wangen. Het is van vitaal belang dat ook deze kinderen voldoende op gewicht komen voor de operatie.

Een van de meest voorkomende behandelingen in het Infant Feeding-programma is het toedienen van een natuurlijk voedingssupplement, afkomstig van de moringaboom. De bladeren van deze boom bevatten heel veel van de noodzakelijke eiwitten en vitamines en ze kunnen op verschillende manieren gegeten worden: rauw, gedroogd of gekookt. De baby’s krijgen door dit supplement een gezond gewicht en een krachtiger immuunsysteem, zodat ze sterk genoeg zijn om een operatie te krijgen.