• Fisteloperaties Mercy Ships

Fisteloperaties

Het verwelkomen van een nieuwe baby in de familie zou een gelukkig en feestelijk moment moeten zijn. Maar ieder jaar houden zo’n 100.000 vrouwen in de wereld een akelige aandoening aan hun bevalling over. Vrouwen die geen toegang tot goede verloskundige zorg hebben, moeten vaak een lange en zware bevalling ondergaan. In veel gevallen overleeft het kindje de bevalling niet en blijft de moeder met een fistelprobleem achter, waardoor ze constant urine verliest. Mercy Ships biedt daarom gratis fisteloperaties aan.

Ons doel is het uitvoeren van hersteloperaties voor vrouwen die lijden aan incontinentie als gevolg van een fistel. Dit is een beschadiging van de blaas die ontstaat na een moeilijke bevalling zonder keizersnede.

Wat is een fistel?

Een fistel is een open verbinding tussen blaas of endeldarm en het geboortekanaal. Deze fistels ontstaan doordat, als een bevalling onvoldoende snel vordert, het baby’tje druk uitoefent op de weefsels in het bekken van de moeder. In België zou je dan een keizersnede doen.

Bij deze langdurige bevallingen zonder adequate medische zorg verliezen vrouwen vaak hun kind. Dat is al traumatisch op zich. Vervolgens worden ze echter ook vaak verstoten door hun familie en gemeenschap omdat ze door de fistels incontinent zijn. In ons land behoren zulke fistels tot het verleden, maar in Afrika ervaren dagelijks duizenden vrouwen de ingrijpende gevolgen.

De verwoestende gevolgen van een obstetrische fistel

De impact van een obstetrische fistel gaat veel verder dan alleen het fysieke probleem. Doordat vrouwen met deze aandoening incontinent zijn geworden, worden ze vaak uit hun gemeenschap, en soms zelfs uit hun familie, verstoten. Dit leidt dikwijls tot grote schaamtegevoelens en eenzaamheid. Voor vrouwen die zich geen operatie kunnen veroorloven is er geen einde in zicht: zonder chirurgische ingreep zal deze aandoening waarschijnlijk de rest van hun leven bepalen.

Vanwege de sociale en emotionele gevolgen van deze aandoening vormt het zoeken naar hulp natuurlijk een grote uitdaging. Voor veel vrouwen is sociale uitsluiting een deprimerend en pijnlijk onderdeel van hun aandoening. Naar het schip toegaan om hulp te krijgen betekent dat ze zich onder grote groepen mensen moeten begeven en vaak moeten ze er ver voor reizen. Iedere vrouw die voor een fisteloperatie aan boord stapt, heeft alleen al door naar ons toe te komen ongelooflijk veel obstakels overwonnen.

‘Ik word wakker in een droog bed. Mijn probleem is weg!’
– Bibiane uit Benin herstelde van een fisteloperatie

Fisteloperaties voor vrouwen in Afrika

Fisteloperaties Mercy Ships
Fisteloperaties Mercy Ships

Samen vieren

Als een vrouw van een obstetrische fistel wordt bevrijd, verandert dit haar fysieke, emotionele en sociale welzijn. Aan boord vieren we dit door middel van de ‘Dress Ceremony’. Iedere keer als er een lichting patiënten van een fisteloperatie is hersteld, komen we met z’n allen bij elkaar om dit heugelijke feit te vieren.

De vrouwen krijgen allemaal een mooie jurk en mogen hun verhaal delen. Het is één groot feest van kleuren en knuffels en… er wordt altijd gedanst. Want herstel na een fisteloperatie houdt meer in dan de fysieke genezing van een nare aandoening. Het betekent dat vrouwen de kans krijgen om weer aan de maatschappij deel te nemen en zich weer met de gemeenschap te verbinden. Ze krijgen de kans om vanuit de schaamte de vrijheid tegemoet te lopen.

Fisteloperaties Mercy Ships

Vrouwen vieren hun herstel tijdens de Dress Ceremony.

Een nieuw begin voor vele vrouwen

‘Vijf jaar lang leed ik aan deze aandoening… maar nu is dat afgelopen. Ik word wakker in een droog bed. Mijn probleem is weg!’ vertelt Bibiane uit Benin, een moeder van vijf kinderen die herstelde na een fisteloperatie.

Nadat Jacqueline een obstetrische fistel had opgelopen, werd ze door haar man verlaten en door haar gemeenschap verstoten. Eindelijk, na acht jaar incontinent te zijn geweest, kwam Mercy Ships naar Kameroen en werd Jacqueline van deze aandoening bevrijd: ‘Ik heb genoeg van de manier waarop ik moest leven, maar nu ben ik sterker en heb ik meer perspectief!’

Een zware bevalling die haar kindje niet overleefde, liet Mairamou met een gebroken hart en een akelig fistelprobleem achter. Iedere dag bad ze om genezing. Na haar operatie aan boord van de Africa Mercy in Kameroen, was Mairamou na zeven jaar eindelijk klaar voor een nieuw begin: ‘Er heeft een grote verandering in mijn hart plaatsgevonden. Eerst was ik bezorgd en had ik negatieve gedachten. Ik ben een ander persoon nu. Ik ben vrij om te gaan waar ik wil. Mijn zorgen zijn verdwenen!’

Fisteloperaties Mercy Ships

Na haar operatie aan boord van de Africa Mercy in Kameroen, was Mairamou (rechts) eindelijk klaar voor een nieuw begin.

Dankzij onze fantastische vrijwilligers

De operatie is de start van het herstelproces, maar de gemeenschap aan boord speelt haar eigen unieke rol in het herstel. Niet alleen het medische team brengt hoop en genezing aan de vrouwen die aan dit programma deelnemen. Van de Day Crew die ons helpt door te vertalen, tot de vrijwilligers aan de receptie die hen met een brede glimlach begroeten: iedereen aan boord levert een eigen bijdrage om ervoor te zorgen dat de vrouwen zich gezien en gewaardeerd voelen.

De impact is groot. In de woorden van Tam Lowe uit Australië, een oud-teamleidster van het klinische fistel-team: ‘Wij als Westerse vrouwen maken dit soort dingen niet mee. Het is fijn om deze vrouwen hun leven terug te kunnen geven, want ze zijn een stukje van zichzelf kwijtgeraakt door wat ze hebben doorgemaakt. Nu kunnen ze terug naar huis gaan en zeggen ‘Kijk eens. Ik ben terug.’

Fisteloperaties Mercy Ships
Fisteloperaties

Langdurige samenwerking met lokale organisaties

Op welke manier – naast het bieden van gratis operaties om obstetrische fistels te verwijderen – investeert Mercy Ships nog meer in de gezondheid van vrouwen in Afrika? We streven ernaar om een blijvende invloed in onze gastladen achter te laten door samen te werken met en te investeren in andere non-profitorganisaties en ziekenhuizen.

Via samenwerking en het geven van trainingen kunnen we, lang nadat ons schip vertrokken is, onze hulp voortzetten om het gezondheidszorgsysteem sterker te maken. Onze voortdurende samenwerking met Freedom from Fistula, een liefdadigheidsinstelling die voornamelijk in Madagaskar en Sierra Leone is gevestigd, draagt bij aan het bieden van gratis hersteloperaties voor vrouwen met een fistelprobleem.

Maar niet alleen dat, we richten ons ook op het verlenen van preventieve verloskundige zorg om ervoor te zorgen dat fistels überhaupt niet meer voorkomen.

Maak een fisteloperatie mogelijk

Wil jij het verschil maken voor vrouwen die elke dag lijden door een fistel? Maak een operatie voor hen mogelijk door een gift over te maken via onze donatiepagina. Alvast hartelijk bedankt!