Screening-Guinee-vrouw-kijkt-in-lens

Na de screening draait het operatiekwartier op volle toeren

De screening in Guinée is vlot verlopen. Bij de screening stromen er duizenden en duizenden zieken naar het ziekenhuisschip toe om onderzocht te worden. Mensen krijgen er te horen of ze al dan niet een gratis operatie krijgen.

Waarom is een eerste screening nodig?

Helaas kan Mercy Ships niet elke zieke helpen. Het ziekenhuisschip de Africa Mercy is groot, maar niet groot genoeg om zesduizend gecompliceerde operaties uit te voeren op een tijdsspanne van tien maanden. Er zijn wel eenvoudigere ingrepen die veel sneller gebeuren dan een moeilijke operatie. Een tandbehandeling bijvoorbeeld duurt niet zo lang. Daarom renoveerde Mercy Ships een kliniek aan wal speciaal hiervoor. Daar kunnen we wel duizenden mensen hulp verlenen.

Een ander probleem is de kwaliteit van de hulp en het type aandoening. Helpt het om een kwaadaardige tumor te verwijderen die na een jaar opnieuw aangroeit? Ja, maar niet ten koste van iemand die levenslang gebaat is als zijn of haar goedaardige tumor voorgoed verwijderd kan worden. Of een cataractoperatie: kies je ervoor een patiënt te genezen die pas over enkele jaren blind zal worden, of één die al blind is?

Mercy Ships kiest ervoor de mensen te helpen bij wie de nood het hoogst is. Om dat te kunnen doen is informatie nodig, informatie die bij de screening wordt verzameld. Dat wil niet zeggen dat er geen harde keuzes gemaakt moeten worden. Mirjam Hamer leidde deze screening als een van onze vrijwilligers. Ze getuigt over wat zo’n selectie met haar doet.

Hoe verloopt de screening?

Voor en tijdens de aankomst van het ziekenhuisschip de Africa Mercy, verspreidt Mercy Ships doorheen het land informatie van de screeningsmomenten. Zieken komen dan zelf naar het schip toe. Verschillende teams trekken ook het land in om patiënten te zoeken die zelf niet in staat zijn naar het schip toe te komen. Het vervoer van die mensen wordt door Mercy Ships geregeld.

Op het moment van de screening zelf staan onze vrijwillige verplegers klaar om mensen te spreken en te onderzoeken. Een gigantische rij vormt zich van zieken die zich aandienen. Wie in aanmerking komt voor een operatie krijgt dan een ‘ja’ te horen en krijgt een afspraak op het schip. Daarna is het aan chirurgen om de operatie te plannen. Zij wonen de screening niet bij omdat ze dan meer tijd hebben voor operaties. Nu de screening voorbij is, draaien de vijf operatiezalen aan boord op volle toeren.