20.000 ingrepen plus opleidingen en voorlichting

24 september 2018

Voor de werkperiode in Guinee renoveert Mercy Ships een oud universiteitsgebouw dat 20 jaar geleden dienst deed als de enige tandartsschool van het land. Bedoeling is om er een moderne, veilige en professionele tandkliniek van te maken. Daarin kunnen de vrijwillige artsen van Mercy Ships duizenden mensen met tandproblemen de nodige zorg verstrekken, want de nood is hoog in Guinee.

Waarom is de tandkliniek nodig?

De tandkliniek moet relatief eenvoudige ingrepen snel en in grote hoeveelheid mogelijk maken. Op tien maanden tijd wil Mercy Ships er 20.000 gratis tandheelkundige ingrepen uitvoeren. Daarnaast wil Mercy Ships er ook voorlichting over mondhygiëne geven en nieuwe tandartsen opleiden of extra scholing geven. Dat in kader van ons tandheelkundig programma.

Guinee is een van de armste landen ter wereld en dat vertaalt zich ook in een slechte mondhygiëne bij vele mensen. Voor vele inwoners uit Guinee is een tandenborstel en tandpasta een luxeproduct.

Een ander probleem daarbij is dat ze niet weten waarom een goede mondhygiëne belangrijk is. Daarom geven ze er niet om, maar wanneer ze dan mond- en tandaandoeningen krijgen kunnen ze de behandeling niet betalen.

Zo worden aandoeningen erger en erger, tot in het slechtste geval bacteriële infecties de dood als gevolg kunnen hebben. Andere aandoeningen zijn bijvoorbeeld gezwellen, een rot gebit of extreme kiespijn.

Hoe pakt Mercy Ships de renovatie aan?

In de hoofdstad van Guinee vond Mercy Ships een oud universiteitsgebouw. Dat is al 20 jaar lang de enige tandartsschool van het land. Het gebouw heeft momenteel niet eens meer een klinische plek waar studenten patiënten kunnen ontvangen – nochtans een belangrijk onderdeel voor praktijkvakken en training van tandartsen.

Mercy Ships zal de renovaties en reparaties die nodig zijn uitvoeren. Dat in samenwerking met lokale, kwalitatieve partners. De werken worden uitgevoerd in lijn met de toekomstige plannen voor de tandartsopleidingen en de specifieke operationele noden van Mercy Ships.

Wanneer het ziekenhuisschip de Africa Mercy vertrekt, wordt het gebouw overgedragen aan de universiteit. Het zal dan verder dienst doen als universitair opleidingscentrum. Zo is het project ook duurzaam om de mondhygiëne van Guinee permanent te verbeteren. De studenten die studeren voor tandarts, krijgen hierdoor een betere opleiding en kunnen daarna in eigen land betere zorg verlenen.