• Navire-hôpital Africa Mercy

Ziekenhuisschip Africa Mercy

De Africa Mercy is samen met de Global Mercy het huidige ziekenhuisschip van Mercy Ships en speciaal ingericht om onze patiënten in de armste landen van Afrika te helpen. Aan boord van de Africa Mercy werken 450 fantastische vrijwilligers die professionele medische hulp verlenen: dokters, verpleegkundigen, maar ook ingenieurs, technici en nog veel meer.

Geschiedenis

De Africa Mercy is het huidige ziekenhuisschip van Mercy Ships. Het was vroeger een Deense treinferry, de Droning Ingrid, en het werd geschonken door de Balcraig Foundation in 1999. Dame Norma Major doopte het schip in het jaar 2000 de ‘Africa Mercy’. Vanaf dan werd het schip helemaal omgebouwd in de scheepswerf van A&P in Newcastle-upon-Tyne in het Verenigd Koninkrijk.

De heruitrusting van 37 miljoen euro werd bekostigd door o.a. de Oak Foundation, de Balcraig Foundation en talloze schenkingen van bedrijven en individuele donateurs. Het was de grootste heruitrusting in zijn soort ooit. Een vergelijkbaar nieuw schip met vijf operatiekamers en tweëentachtig ziekenhuisbedden kopen, zou meer dan dubbel zoveel hebben gekost.

Ziekenhuis

Het ziekenhuis neemt met 1200 m² het grootste deel van het oorspronkelijke spoordek in. Het is onderverdeeld in kwadranten, met o.a. bevoorrading, vijf operatiekamers, herstel/intensive care afdelingen en lage-afhankelijkheidsafdelingen. In totaal zijn er 82 ziekenhuisbedden beschikbaar.

Een medische team van uitsluitend vrijwilligers bemant het ziekenhuis. Het voert medische en chirurgische ingrepen uit aan boord waar patiënten niet voor hoeven te betalen. Er gebeuren operaties als het verwijderen van cataracts en tumoren, lensimplantatie, reconstructie van gespleten lippen en open gehemeltes, orthopedische chirurgie en operaties van vesico-vaginale fistels.

Het ziekenhuis beschikt over een CT-scanner en een röntgenapparaat, een laboratorium en een Nikon Coolscope, een mobiele en hoogtechnologische microscoop. Indien nodig, kunnen er zo diagnoses vanop locatie doorgestuurd worden naar specialisten in het buitenland via satelliet.

Programma’s aan land

Naast de operaties aan boord, werken er ook teams samen met lokale partners in plaatselijke dorpen aan land met het schip als uitvalsbasis. Ze verstrekken een brede waaier aan diensten om de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking te verhogen: een tandkliniek, een oogkliniek, gezondheidsopvoeding voor de gemeenschappen, HIV/aids preventie, water- en afvalverwerkingsprojecten zoals het boren van bronnen, constructie of renovatie en landbouw en microondernemingsprojecten.

Samen met plaatselijke leiders, overheden en nationale ministeries van gezondheid bepalen onze teams de noden in de gezondheidszorg. Ze ondersteunen in de planning en het toezicht op de projecten, de overdracht van vaardigheden door training en ondersteuning in de financiering van bouwprojecten.

Lopende projecten focussen op het ontwikkelen van bijstand voor medische infrastructuur zoals ziekenhuizen.

Veiligheid

Het schip biedt een controleerbare, afgebakende ruimte. 24 op 24 staat die zone onder toezicht van een team van ex-Ghurka’s (Brits-Nepalese elite legereenheid). Ze controleren de identiteit van iedereen die het schip betreedt en houden toezicht via een arsenaal aan beveiligingscamera’s. Brand, een groot risico op schepen, wordt geblust dankzij het hoogtechnologisch “Hi-Fog” sproeisysteem.

Indien er brand uitslaat lokaliseert de rookdetectie de exacte locatie van de brand en wordt er meteen geblust. De machineruimtes kunnen, indien nodig, bliksemsnel gevuld worden met CO2-gas om een brand meteen te doven.

Bemanning

De Africa Mercy heeft ontmoetings- en werkruimtes en biedt kajuiten voor een permanente bemanning van ongeveer 400 vrijwilligers aan. Al meer dan 10.000 mensen uit 90 landen hebben aan boord van het schip gewerkt sinds 2007.

De 474 bedden aan boord zijn verdeeld over 26 familiekajuiten, 25 kajuiten voor koppels en de overige zijn groepskajuiten met badkamer en toilet.

De Africa Mercy in cijfers

Africa Mercy ziekenhuisschip Mercy Ships
Lengte152 m
Breedte23,7 m
Bruto tonnage16.572
Bouw1980, Elsinore, Denemarken
RegistratieMalta
Bemanningscapaciteit474
Cargo capaciteit1.724 m³
Hoofdmotoren4 B&W (elk 3.120 kW)
Diepgang6 m
Gekeurd doorBureau Veritas

Meer over Mercy Ships

Wie we zijn Mercy Ships

Mercy Ships maakt medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmste mensen ter wereld.

Missie Senegal Mercy Ships

Voor een periode van 9 maanden lag ons ziekenhuisschip aangemeerd in Senegal om er gratis medische hulp te bieden.

Ziekenhuisschepen Mercy Ships

Ontdek hoe onze ziekenhuisschepen al meer dan 40 jaar medische hulp brengen naar de allerarmste landen.