Paul werd gered van de hongerdood

Paul was van bij zijn geboorte ten dode opgeschreven. Wegens een aangeboren afwijking kon hij niet eten. Ongeveer 1 op 500 baby’s wordt geboren met een gespleten lip en/of een gespleten verhemelte. In België zijn dat er zowat 200 per jaar. Die afwijking kan gelukkig makkelijk gecorrigeerd worden met een reeks operaties waarbij de lip en het gehemelte gesloten worden. Maar voor de armsten ter wereld ligt dat anders. Voor baby Paul bijvoorbeeld.

De geboorte van Paul was voor zijn mama een ware nachtmerrie. Pauls gezicht was vreselijk misvormd. Zijn lip en gehemelte waren gespleten en verbonden met zijn neus. Door zijn misvorming kreeg baby Paul geen druppel melk naar binnen.

Baby Paul Mercy Ships
Baby Paul Mercy Ships

Levensbedreigend

In landen zonder goede gezondheidszorg zijn eenvoudige operaties onveilig of veel te duur. De meeste kinderen met een gespleten lip worden dus niet behandeld. Doordat ze moeilijk kunnen eten en drinken, worden ze meestal niet ouder dan vijf jaar. En omwille van hun afwijkende uiterlijk worden ze vaak niet geaccepteerd door hun gemeenschap.

Baby Paul Mercy Ships
Baby Paul Mercy Ships

Hoe baby Paul gered werd

Ook baby Paul werd geboren met een gespleten lip en een open gehemelte. Zijn mondje sloot daardoor niet goed, en er was een opening tussen de neusholte en de mond. Daardoor kon zijn moeder, Francoise, hem geen borstvoeding geven. Ook aan een fles kon Paul niet zuigen. Het gevolg: in plaats van bij te komen, woog Paul elke dag minder. Toen hij drie maand oud was, woog hij nog maar 2 kilo. “Elke nacht bleef ik wakker om hem te troosten, zijn honger moet pijnlijk geweest zijn. Maar ik kon niets anders doen”, zegt Francoise. “Mensen uit ons dorp noemden hem een monster en spotten met hem. Ik verwachtte elk moment dat hij ging sterven.”

Toen hoorde Francoise op de radio dat de Africa Mercy in de haven van Conakry (Guinee) lag, en dat Paul daar geholpen zou kunnen worden. Ze maakte de verre reis. Aan boord werd Paul opgevangen door diëtiste Lee-Ann Borrow James. “De eerste keer dat ik hem zag, schrok ik: een baby met flinterdunne bleke huid, strakgespannen over kleine beenderen en ingevallen wangen. Paul woog minder dan bij zijn geboorte.” Paul was zelfs te zwak om geopereerd te worden en moest eerst aansterken. Hij kreeg voeding via een spuit en later een sonde.

Drie maanden later woog baby Paul 6,4 kilogram, drie keer zoveel als toen hij op het schip kwam. Vervolgens kreeg hij een operatie aan zijn gespleten lip en verhemelte. De operatie was een groot succes, waardoor Paul nu de toekomst hoopvol tegemoet kan zien.

Baby Paul Mercy Ships
Word vrijwilliger in Afrika

Dankzij onze vrijwillige chirurgen

Op ons ziekenhuisschip werken zo’n 450 vrijwilligers waaronder chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers. Zij worden niet vergoed, integendeel: zij betalen zélf de kosten van hun reis en verblijf aan boord. Op die manier kunnen wij zo veel mogelijk middelen inzetten voor een veilige en toegankelijke medische zorg. In Conakry konden wij meer dan 2000 chirurgische ingrepen uitvoeren en 8.000 tandpatiënten behandelen.

Voor haar werking is Mercy Ships afhankelijk van giften. Een gift van 40 euro volstaat al om de medicatie voor een operatie als die van Paul te betalen.

Help kinderen zoals baby Paul en doe een gift. Elke gift van minimaal 40 euro die je dit jaar nog doet, levert uitzonderlijk een belastingvermindering van 60 procent op. Als je 100 euro schenkt, kost je dat op het einde van de rit dus slechts 40 euro.