Mercy Ships is een goed doel dat de laatste jaren uitsluitend in de (kust)landen van West-Afrika werkt. Want daar wonen de armsten van deze wereld.

Volgens de Lancet Commission on Global Surgery sterven er elk jaar meer dan 17 miljoen mensen door een gebrek aan veilige chirurgische zorg. Jaarlijks sterven er in Afrika 5,7 miljoen mensen door gebrek aan veilige chirurgie. Er is dringend behoefte aan chirurgische capaciteit en opleiding om dit probleem in ontwikkelingslanden aan te pakken. Mercy Ships zet zich in voor het vergroten van haar eigen chirurgische en opleidingscapaciteit en voor het vergroten van het bewustzijn van de noodzaak en de impact van chirurgie in deze landen.

Van de landen die Mercy Ships dient, is de toegang tot veilige, bereikbare en betaalbare chirurgie uiterst beperkt. Veel mensen sterven door armoede aan ziekten die gemakkelijk kunnen worden genezen door chirurgische ingrepen.

Laag inkomen, weinig hoop

  • In Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara – zoals Togo en Guinee – moet zo’n 69% van de bevolking leven van minder dan € 1,70 per dag.
  • De bevolking heeft er weinig tot geen toegang tot veilige, tijdige en betaalbare gezondheidszorg.
  • In deze lage-inkomenslanden heeft 85% van alle kinderen vóór de leeftijd van 15 jaar een chirurgische ingreep nodig. Aangezien deze vaak uitblijft ontstaan er complicaties, levenslange handicaps en vroege overlijdens.

Enorme uitdaging

Wereldwijd hebben vijf miljard mensen geen toegang tot veilige operaties. In landen met lage inkomens en landen met een lager middeninkomen hebben negen van de tien mensen geen toegang tot elementaire chirurgische zorg. Achter elk nummer zit een naam, een gezicht en een verhaal. Dit inspireert de vrijwilligers van Mercy Ships om al meer dan 40 jaar te doen wat ze doen: levens veranderen door zich als vrijwilliger in te zetten in de armste landen van Afrika.

In de Afrikaanse culturen waarin we werken komt het vaak voor dat wanneer iemand een aandoening heeft, hij of zij als vervloekt wordt gezien of verdacht wordt van hekserij. Deze persoon wordt buiten de samenleving gezet en in veel gevallen verstoten en gedwongen tot een leven in afzondering. Zonder de juiste medische behandeling of operatie sterft hij of zij een langzame dood. Zelfs kleine verwondingen of infecties kunnen, door gebrek aan de juiste medische zorg, levensbedreigend worden.

Grenzen verleggen, levens veranderen

Mercy Ships begon in 1978 met zijn eerste missie om hoop en genezing te brengen in Afrika. Sindsdien bereiken we elk jaar meer en meer mensen en kunnen we steeds meer levensveranderende operaties bieden.

In 2018 werden er 2.522 levensveranderende operaties uitgevoerd, evenals 32.017 tandheelkundige ingrepen. Meer dan 22.146 potentiële patiënten werden gescreend voor een operatie en meer dan 1369 lokale Afrikaanse zorgprofessionals werden getraind. Elke haven brengt nieuwe uitdagingen, nieuwe successen en nieuwe levens.

Directe hulp en medische capaciteitsopbouw

Mercy Ships pakt het probleem aan met behulp van een ziekenhuisschip: de Africa Mercy. Het schip is uitgerust met de medische faciliteiten om de meest voorkomende medische aandoeningen in Afrika te opereren en te behandelen. Ten eerste wordt er directe medische hulp geboden aan patiënten die acuut een operatie en/of andere medische behandelingen nodig hebben. Ten tweede wordt het lokale medische personeel getraind om de kwaliteit van medische zorg te verhogen.

Er worden niet alleen artsen en verpleegkundigen getraind, maar ook agrariërs. Zij krijgen landbouwtraining, zodat ze gezond voedsel kunnen verbouwen met als gevolg dat het lichaam beter bestand is tegen ziektes en infecties. ten derde worden klinieken en ziekenhuizen gebouwd of gerenoveerd, zodat er meer medische faciliteiten zijn waar het lokale medische personeel zorg kan blijven verlenen, lang nadat het schip vertrokken is.

Omdat Mercy Ships medische hulp biedt aan iedereen ongeacht geslacht, religieuze achtergrond of maatschappelijke status, zijn er verschillende sociaal-maatschappelijke effecten:

  • De lokale bevolking ziet dat een aandoening er niet is vanwege een vloek of hekserij, maar dat het een medisch probleem is dat opgelost kan worden met een medische behandeling.
  • De waarde van ieder mensenleven krijgt meer betekenis in de maatschappij.
  • Goede gezondheidszorg wordt uitgemeten over een heel leven, van het begin (gezond voedsel) tot het einde (palliatieve zorg).
  • Het belang van kennisdeling en het trainen van medisch personeel wordt gezien als een belangrijke manier om langetermijnzorg mogelijk te maken.