• Tandheelkundig programma Mercy Ships

Tandheelkundig programma

Goede mondzorg is meer dan alleen een stralende lach. Met ons tandheelkundig programma helpen wij patiënten met het voorkomen van tandvleesaandoeningen, gaatjes en andere problemen.

In ontwikkelingslanden is tandheelkundige zorg vaak niet aanwezig of onbetaalbaar. Veel mensen in Afrika hebben nog nooit een tandarts gezien. Tandenborstels en tandpasta worden gezien als luxeartikelen. In ons tandheelkundig programma voeren wij gratis tandheelkundige behandelingen uit bij onze patiënten en geven wij hen ook gratis tandenborstels. Ons Dental Team werkt in een kliniek aan wal en voert allerlei tandartsbehandelingen uit.

Het effect van een tandartsbehandeling kan net zo groot zijn als een andere operatie (staar, ortho, tumorverwijdering) want als iemand met heftige kiespijn geholpen kan worden, zal deze persoon weer in staat zijn om te werken. Naast de behandelingen geeft het team ook voorlichting over goede mondzorg en hygiëne.

Tandheelkundig programma
Tandheelkundig programma

Resultaat Guinee

De Africa Mercy verbleef van augustus 2018 tot en met mei 2019 in Conakry, de hoofdstad van Guinee. We streefden ernaar om 6.413 – 8.550 patiënten tandheelkundige zorg te geven. Het resultaat: 7.900 patiënten.

Resultaat Senegal

De Africa Mercy verbleef van augustus 2019 tot maart 2020 in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het resultaat: 5.591 patiënten kregen tandheelkundige zorg.

Rit Borremans

Rit Borremans: “Het ziekenhuisschip voelt als mijn tweede thuis”

Rit Borremans ging in 2007 als eerste Vlaamse vrijwilliger aan boord van ons ziekenhuisschip en is intussen een bekend – maar vooral geliefd – gezicht. Ze trok in 2016 ook samen met haar dochter en voormalig Ketnet-wrapster Charlotte Leysen met Mercy Ships naar Benin. “De tandarts waar ik al 32 jaar assistente was, ging met pensioen. Dat was voor mij een goed moment om zo’n project als vrijwilligster in het buitenland te kunnen doen.”

Mercy Ships richt tandartsenkliniek op in Guinee

Door een tekort aan goed opgeleide tandartsen hebben veel mensen in Guinee geen toegang tot eenvoudige tandheelkundige ingrepen. In landen met een gebrekkige toegang tot tandheelkundige zorg kunnen gemakkelijk te genezen gebitsaandoeningen uitgroeien tot ernstige aandoeningen.

Met de oprichting van een plaatselijke tandartsenkliniek wil Mercy Ships plaatselijke studenten tandheelkunde opleiden in een praktijkgerichte leeromgeving en zo een duurzame impact maken in het land.