Hoe Mercy Ships opnemen in uw testament?
Er zijn verschillende manieren om een goed doel op te nemen in uw testament. U kunt simpelweg Mercy Ships aanduiden als legataris. U kunt ook kiezen voor de techniek van het duolegaat of een bijzonder legaat met last, althans in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het Waals Gewest.
Wat u het best kiest, hangt af van uw situatie. U bespreekt dit best met uw notaris of u kan hierboven gratis onze infobrochure opvragen voor advies.
De twee centrale vragen zijn:
- Heeft u reservataire erfgenamen – kinderen en/of een echtgenoot – of niet?
- Hoeveel wilt u geven aan Mercy Ships en hoeveel aan anderen?
3 soorten legaten
Een legaat is een gift bij testament van het geheel of een deel van uw vermogen. Iedereen kan in principe een legaat aan één of meerdere goede doelen opnemen in zijn/haar testament.
U heeft de keuze tussen drie soorten legaten:
1. Een algemeen legaat: alle goederen van uw nalatenschap, behalve het gedeelte dat u nalaat op een andere manier (via een bijzonder legaat of een legaat onder algemene titel).
2. Een legaat onder algemene titel: een bepaald percentage van uw goederen, of alle roerende of onroerende goederen of een deel daarvan.
3. Een bijzonder legaat: een bepaalde som geld of een precies omschreven goed, zoals een huis, een schilderij, een juweel.
Wanneer is een legaat interessant?
Een legaat is interessant in twee gevallen:
1. U heeft reservataire erfgenamen en u wenst een bepaald deel van uw vermogen of bepaalde goederen (volgens de nieuwe erfwet maximum 50%) na te laten aan Mercy Ships. Dan wordt Mercy Ships begunstigde van dat deel van uw vermogen of van die goederen.
2. U heeft geen reservataire erfgenamen en u wenst uw volledige vermogen na te laten aan Mercy Ships. Dan wordt Mercy Ships begunstigde van uw volledige vermogen. In beide gevallen betaalt Mercy Ships lage erfbelastingen/successierechten, in Vlaanderen vanaf 1 juli 2021 zelfs geen meer.
Geen fiscale besparing via het duolegaat
Een andere mogelijkheid om na te laten aan Mercy Ships, is het duolegaat. Deze formule kreeg de voorbije jaren steeds meer bekendheid en kende steeds meer succes.
In het Vlaams Gewest heeft men voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 echter een einde gesteld aan de fiscale besparing die de doorgaans verre familieleden, vrienden en kennissen via de techniek van het duolegaat genieten. Het blijft wel mogelijk om een duolegaat in een testament op te nemen, maar het fiscaal voordeel zal verdwijnen.
> Zal mijn duolegaat nog het gewenste effect hebben? Het antwoord in 5 vragen.