• Schenk een legaat Mercy Ships

Schenk een legaat

Wilt u in de toekomst ook graag nog iets betekenen voor de meest kwetsbare mensen op deze wereld? Door Mercy Ships als erfgenaam in uw testament op te nemen, vaart uw droom op ons nieuwe ziekenhuisschip mee naar de armste landen van de wereld. En dit voor de komende 50 jaar!

Door een legaat na te laten aan Mercy Ships werkt u samen met de vele vrijwilligers aan boord aan een betere medische zorg voor duizenden mensen en geeft u arme patiënten de kans op een beter leven.

Nalaten en schenken aan Mercy Ships is belastingvrij

In het Vlaams Gewest bedragen de tarieven in de schenkbelasting en de erfbelasting voor de giften aan goede doelen 0%.

De fiscale regeling rond duolegaten levert in het Vlaams Gewest dan weer geen fiscaal voordeel meer op.

Schenk een legaat

Ontvang onze gratis infobrochure

Lees alles over het schenken van een legaat in onze infogids. Vul hieronder uw gegevens in, dan bezorgen wij hem gratis bij u thuis.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* Hulp nodig of vragen? Contacteer ons via info@mercyships.be

Hoe Mercy Ships opnemen in uw testament?

Er zijn verschillende manieren om een goed doel op te nemen in uw testament. U kunt simpelweg Mercy Ships aanduiden als legataris in uw testament. U kunt ook kiezen voor de techniek van het duolegaat of een bijzonder legaat met last, althans in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het Waals Gewest.

In het Vlaams Gewest is het duolegaat echter niet meer aangewezen (zie verder). Wat u het best kiest, hangt af van uw situatie. U bespreekt dit best met uw notaris of u kan gratis onze infobrochure opvragen voor advies.

De twee centrale vragen zijn:

  • Heeft u reservataire erfgenamen – kinderen en/of een echtgenoot – of niet?
  • Hoeveel wilt u geven aan Mercy Ships en hoeveel aan anderen?

3 soorten legaten

Een legaat is een gift bij testament van het geheel of een deel van uw vermogen. Iedereen kan in principe een legaat aan één of meerdere goede doelen opnemen in zijn/haar testament.

U heeft de keuze tussen drie soorten legaten:

1. Een algemeen legaat: alle goederen van uw nalatenschap, behalve het gedeelte dat u nalaat op een andere manier (via een bijzonder legaat of een legaat onder algemene titel).

2. Een legaat onder algemene titel: een bepaald percentage van uw goederen, of alle roerende of onroerende goederen of een deel daarvan.

3. Een bijzonder legaat: een bepaalde som geld of een precies omschreven goed, zoals een huis, een schilderij, een juweel.

Wanneer is een legaat interessant?

Een legaat is interessant in twee gevallen:

1. U heeft reservataire erfgenamen en u wenst een bepaald deel van uw vermogen of bepaalde goederen (volgens de nieuwe erfwet maximum 50%) na te laten aan Mercy Ships. Dan wordt Mercy Ships begunstigde van dat deel van uw vermogen of van die goederen.

2. U heeft geen reservataire erfgenamen en u wenst uw volledige vermogen na te laten aan Mercy Ships. Dan wordt Mercy Ships begunstigde van uw volledige vermogen. In beide gevallen betaalt Mercy Ships lage erfbelastingen/successierechten, in Vlaanderen vanaf 1 juli 2021 zelfs geen meer.

Geen fiscale besparing via het duolegaat

Een andere mogelijkheid om na te laten aan Mercy Ships, is het duolegaat. Deze formule kreeg de voorbije jaren steeds meer bekendheid en kende steeds meer succes.

In het Vlaams Gewest heeft men voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 echter een einde gesteld aan de fiscale besparing die de doorgaans verre familieleden, vrienden en kennissen via de techniek van het duolegaat genieten. Het blijft wel mogelijk om een duolegaat in een testament op te nemen, maar het fiscaal voordeel zal verdwijnen.

> Zal mijn duolegaat nog het gewenste effect hebben? Het antwoord in 5 vragen.

Mercy Ships opnemen in uw testament? Vermeld de volgende gegevens:

Mercy Ships Belgium vzw – Excelsiorlaan 89/2, 1930 Zaventem

Rekeningnummer: BE90 0016 0298 6432
Ondernemingsnummer: 0821 900 695

Tientallen erflaters namen Mercy Ships het voorbije jaar op in hun testament

‘Toen ik met iemand van testament.be sprak, kwam Mercy Ships aan bod. Ik las onlangs dat hun schip in de haven van Antwerpen ligt. Veel geld heb ik niet, maar mijn huis en enkele duizenden euro’s gaan na mijn dood naar Mercy Ships en een andere vereniging. Op die manier weet ik dat het goed terecht komt.’

– Eric Cuppens, 63 jaar

Geschiedenis Mercy Ships

Samen hoop en genezing brengen

‘Ik vind het bijzonder dat u nadenkt om iets van wat u in uw leven heeft opgebouwd na te laten aan Mercy Ships. Daarmee geeft u iets zeer kostbaars. U geeft namelijk niet alleen iets van uw bezit door. Nee, het is veel meer dan dat. U helpt ons om samen hoop en liefde door te geven aan vergeten armen. Bedankt daarvoor!’

– Don Stephens, oprichter van Mercy Ships