Hebt u al nagedacht over uw nalatenschap? U krijgt de kans om met uw vermogen uw droom voor een betere wereld te realiseren. Om iets buitengewoons te doen. Leven geven. Door Mercy Ships als erfgenaam in uw testament op te nemen, vaart uw droom op een ziekenhuisschip mee naar de armste landen van de wereld. Het schip brengt medische hulp op plaatsen waar geen geschoolde dokters of goed uitgeruste ziekenhuizen zijn. Uw droom wordt werkelijkheid.

Mercy Ships in uw testament

Uw vermogen is meer dan geld, gebouwen, aandelen, juwelen of kunst. Het is een stuk van uzelf. En ook van de familie. Het is het resultaat van bepaalde keuzes, van waarden, van idealen. Wat gebeurt ermee als u sterft? Als u niets doet, dan bepaalt de wet aan wie uw vermogen toekomt.

Dan komt het in handen van mensen die misschien helemaal geen voeling hebben met uw idealen. Wij hopen dat u uw droom voor een betere wereld herkent in wat wij doen. Als dat zo is, waarom zou u uw vermogen na uw dood dan niet aan ons toevertrouwen? U stelt een testament op en bepaalt daarin zelf welk deel van uw vermogen u aan Mercy Ships schenkt.

Die vrijheid om te beslissen wat u aan ons schenkt, word beperkt als u nog kinderen en een echtgenote of samenwonende partner hebt (omdat een echtgenote of partner geen bloedverwant is). Zij hebben bij wet recht op een gedeelte van uw nalatenschap. Over het andere gedeelte kunt u vrij beschikken. Het vrije beschikbaar gedeelte van het vermogen is steeds de helft, ongeacht het aantal kinderen.

 

Vier mogelijkheden

Een eigenhandig geschreven testament moet nu aan volgende voorwaarden voldoen:

Plaats en datum
Handgeschreven en geen doorhalingen
Onderaan: Naam, voornaam en handtekening 

Een zelfgeschreven testament laat u het best – via een notaris – registreren bij het Centraal Register van Testamenten. Wilt u zeker zijn van een correct opgesteld testament waarin u op de juiste manier uw legaat vastlegt, dan doet u daarvoor het best beroep op een notaris. Hieronder sommen we de belangrijkste types legaten op.

Algemeen legaat

Als uw nalatenschap voor 100% vrij beschikbaar is, kunt u heel uw vermogen aan ons nalaten. U maakt ons daarmee tot uw algemene legataris.

Legaat onder algemene titel

U laat bijvoorbeeld een gedeelte van uw bezittingen (bv. een bepaald percentage van uw bankrekeningen) aan ons na.

Bijzonder legaat

U laat een aantal welbepaalde bezittingen (bv. de inhoud van uw effectenrekening of een gebouw) aan ons na.

Duolegaat

U verdeelt uw nalatenschap in twee delen. Het ene deel laat u na aan een of meer familieleden of vrienden. Het andere aan ons. Wij nemen de erfbelasting van alle begunstigden op ons. Omdat wij als goed doel van een gunstig belastingtarief genieten, ontvangen uw familieleden of vrienden op die manier netto meer dan met een legaat zonder ons als begunstigde. Hoe dat fiscaal werkt, ziet u in het voorbeeld hieronder:

 

Een voorbeeld:

Uw nalatenschap bedraagt 500.000 euro. U wenst dat bedrag na te laten aan twee erfgenamen (vriend, neef…) die u dierbaar zijn. Ze krijgen elk evenveel. We gebruiken daarbij de tarieven van het Vlaamse Gewest (8,5%). Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (12,5%) en het Waalse Gewest (7%) gelden andere tarieven.

Legaten tabel basistarieven

 

Persoonlijk advies nodig?

Carla Reynders helpt u graag verder. Zij staat klaar om uw vragen te beantwoorden. Alles is bespreekbaar. Alles blijft vertrouwelijk.

 

Mercy Ships opnemen in uw testament? Gebruik dan de volgende gegevens:

Mercy Ships Belgium vzw
Excelsiorlaan 89/2, 1930 Zaventem
Ondernemingsnummer: BE 0821.900.695

 

LEES MEER:

CONTACTADRES

Mercy Ships Belgium vzw
Meirbrug 1 bus 1
2000 Antwerpen
Telefoonnr. +32 3 275 40 30
info@mercyships.be

HOOFDZETEL

Excelsiorlaan 89/2
1930 Zaventem
Telefoonnr. +32 2 503 64 03