fbpx

Maritieme en technische vrijwilligers

Wat maritieme en technische vrijwilligers doen aan boord

Het schip meert telkens acht tot tien maanden aan in een haven in Afrika, vaart dan vier tot zes weken per jaar om een droogdok te bereiken waar er zes tot acht weken onderhoud plaatsvindt. Ten alle tijde is er veel maritiem en technisch personeel nodig. Maritiem personeel om o.a. de brug te bemannen, (maritiem) technisch personeel om de machinekamer en heel het schip te bemannen.

Van de machinekamer tot de brug staan vrijwilligers in voor het 150m lange ziekenhuisschip de Africa Mercy. Alle functies die u kan verwachten op een schip, moeten ook hier ingevuld worden plus nog enkele meer. Wat u moet doen hangt dus grotendeels af van welke specifieke functie u uitoefent.

Functies aan boord kunt u vinden via deze pagina.

Net zoals alle vrijwilligers verblijft u aan boord in een kajuit. Vanaf de rang van officier is een eenpersoonskajuit mogelijk.

Vrijwilligers staan in voor hun eigen reis- en verblijfkosten.

Voor bepaalde functies geld een voorkeur voor een minimumperiode aan engagement. Dat is voor

– Dekmatroos: 3 maanden
– Matroos: 2 jaar
– Bootsman: 2 jaar
– Kapitein (dringend) : 3 jaar

– Elektricien/ elektrotechnieker: 3 maanden
– Mecanicien : 3 maanden
– Ingenieur: 2 jaar
– Specialist opslag: 12 maanden

Wilt u meer lezen over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships in het algemeen? Lees dan hier verder.

Veel gestelde vragen

De bemanning op de brug en in de machinekamer bestaat uit personeel met en zonder zeemanspapieren, dit is afhankelijk van de positie. Voor de Belgisch vrijwilligers geldt elke dag aan boord als 'sea time'. U dient echter wel in functie te zijn in uw maritiem vakgebied. Alle technische bemanningsleden moeten beschikken over een geldig certificaat van de Basic Training (BT) volgens de STCW-normen. Voor bemanningsleden met een licentie is een geldig certificaat van bekwaamheid vereist, in aanvulling op de andere specifieke eisen die in de functieomschrijving staan vermeld. Mis je een certificaat? We kunnen je wellicht helpen aan bepaalde certificaten via ons Maritime Training Center. Werken aan boord is een mooie kans om je maritieme carrière op te starten en ervaring op te doen.