Jens Segers Mercy Ships

Jens Segers: Je voelt je een schakel in een groter geheel

Mercy Ships heeft vrijwilligers met allerlei achtergronden en vaardigheden nodig om ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschepen operationeel te houden. Eén van de taken van derde stuurman Jens Segers is het controleren van de reddingsboten. Ze zullen hopelijk nooit nodig zijn, maar moeten wel altijd gebruiksklaar zijn. Dankzij vrijwilligers zoals Jens kan de bemanning erop vertrouwen dat alle veiligheidsvoorzieningen op het schip werken en klaar staan in geval van nood. Jens vertelt ons meer over zijn eerste ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships in Afrika. 

Mijn naam is Jens Segers. Ik ben 26 jaar en ik ben maritiem vrijwilliger bij Mercy Ships. In 2022 ging ik voor de eerste keer als vrijwilliger aan boord van de Global Mercy in de koopvaardij als 3de stuurman. Ik vervulde een maritieme functie die ik ook in het dagelijks leven uitvoer, maar deze keer in een heel andere context. Het was interessant om op een andere type vaartuig te varen dan een gastanker en ervaring op te doen op een passagiersschip dat een heel andere regelgeving heeft. Door de vele families aan boord heerst er bovendien een heel andere sfeer.

(Lees verder onder de foto)

Jens Segers Mercy Ships

Jens Segers als 3de stuurman aan het werk op de Global Mercy.

Oproep

Reeds als kind ben ik in contact gekomen met Mercy Ships via een documentaire op tv. Eén van de afleveringen ging over de Africa Mercy. De impact van het ziekenhuisschip in Afrika liet een grote indruk op me na. Daarna ben ik Mercy Ships eigenlijk een beetje uit het oog verloren, tot ik vele jaren later via LinkedIn een oproep tegenkwam. Mercy Ships zocht maritieme vrijwilligers om te helpen op het nieuwe ziekenhuisschip, de Global Mercy.

Voor ik aan boord ging van de Global Mercy in Afrika, hielp ik als vrijwilliger bij Mercy Ships in België. Ik hielp onder meer mee op de Libelle Winterfair-beurs, op de Global Mercy in de haven van Antwerpen en als gids op diezelfde Global Mercy in de haven van Rotterdam.

Een verschil maken

Door mijn job op zee ben ik vaak weg van de alledaagse drukte die aan wal heerst. Toen ik de eerste keer op open zee was met enkel water rondom mij, kreeg ik een andere blik op de wereld. Ik begon me af te vragen hoe ik een verschil kon maken. Mercy Ships paste perfect in dat plaatje. Dankzij mijn vaarlicentie en maritieme ervaring kon ik mijn professionele kennis inzetten voor een goed doel.

Ook het medische aspect bij Mercy Ships sprak mij heel erg aan. Als maritieme vrijwilligers moesten we ‘advanced medical care’ cursussen volgen en hebben we stage gelopen in een ziekenhuis zodat we ook een grondige basis meekregen van eerste medische hulp.

(Lees verder onder de foto)

Jens Segers Mercy Ships

Als Life Saving Appliance Officer stond Jens in voor het onderhoud aan de reddingsmiddelen aan boord zoals de reddingsboten, vloten en reddingsvesten.

Derde stuurman

Na mijn aanmelding kon ik voor de eerste keer aan boord van de Global Mercy als derde stuurman (‘3rd Officer’). Op het schip zijn er verschillende stuurmannen en elk heeft zijn eigen specifieke taken en verantwoordelijkheden. Ik was de LSA officer (Life Saving Appliance Officer). Dit hield in dat ik al het onderhoud deed aan de reddingsmiddelen aan boord zoals de reddingsboten, vloten en reddingsvesten. Ik gaf daarnaast opleidingen aan de maritieme bemanning over hoe ze de reddingsboten en vloten konden laten zakken tot in het water.

Iedere dag werd een andere stuurman of ‘duty officer’ aangeduid. Als stuurman ben je verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord en volg je de onderhoudswerken op die op dat moment bezig zijn. En ook als was ik aan boord tijdens een schipyard periode en waren er op dat moment geen operaties op het schip, voelde ik dat ik een schakel was in een groter geheel. Het bracht me heel veel voldoening om te weten dat ik de Global Mercy mee kon helpen klaarmaken voor haar eerste werkperiode.

(Lees verder onder de foto)

Jens Segers

Jens kijkt uit naar zijn volgende werkperiode bij Mercy Ships: “Als alles goed verloopt, zal ik dit jaar aan boord gaan van de Africa Mercy in Zuid-Afrika.”

Deel van de community

Als zeevarende in het dagelijkse leven ben ik het gewoon om in een multicultureel team te werken. Maar aan boord van de Global Mercy kwam ik in contact met nog zo veel meer verschillende nationaliteiten en culturen. Dit maakte mijn eerste avontuur bij Mercy Ships heel interessant. En ook al ging ik niet zo heel lang aan boord, ik voelde me onmiddellijk deel van de community.

Mijn vrijwilligerswerk op het ziekenhuisschip heeft mij ook als persoon veranderd. Ik ben over het algemeen veel rustiger geworden. In de scheepvaart werk je vaak onder een grote druk. Dankzij mijn werk bij Mercy Ships kan ik dit nu beter relativeren dan vroeger.

Wat ik andere mensen zou willen aanbevelen? Gewoon doen! Het is moeilijk om in woorden te beschrijven hoe bijzonder de community aan boord is en hoeveel voldoening dit vrijwilligerswerk je geeft.

Zuid-Afrika

Mijn avontuur bij Mercy Ships is dus zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb me zelfs al opnieuw aangemeld als maritieme vrijwilliger. Als alles goed verloopt, zal ik dit jaar aan boord gaan van de Africa Mercy tijdens haar onderhoudsperiode in Durban in Zuid-Afrika.

> Heb jij net als Jens zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen.