Jos Claes en Catherine Vandewaeter Mercy Ships

Anesthesiste Catherine Vandewaeter en chirurg Jos Claes zetten zich in voor veilige chirurgie in Senegal

Het wordt een steeds belangrijker onderdeel in het werk van Mercy Ships: Medical Capacity Building (MCB), in het Nederlands ‘medische capaciteitsopbouw’. Ofwel: het trainen van medische professionals in de landen die we bezoeken. Twee vrijwilligers die zich onlangs hebben ingezet in het MCB-programma in Senegal zijn anesthesiste Catherine Vandewaeter en NKO-chirurg Jos Claes.

Grote nood aan veilige chirurgie

In West-Afrika staan we voor een enorme uitdaging, want er is een groot tekort aan goed opgeleid medisch personeel. Hierdoor sterven er jaarlijks duizenden mensen aan aandoeningen die te voorkomen of goed te behandelen zijn.

Om dit tekort aan te pakken, investeert Mercy Ships in kwaliteitsvolle opleidingen, zowel op onze ziekenhuisschepen als aan wal. Door lokale gezondheidswerkers op te leiden kunnen zij op hun beurt honderden patiënten in hun land behandelen wanneer ons ziekenhuisschip het land verlaten heeft.

Als Project Facilitators stonden vrijwilligers Catherine Vandewaeter en Jos Claes in Senegal in voor verschillende taken binnen het Safe Surgery-team. Dit team reisde het hele land door om opleidingen en trainingen over veilige chirurgie te geven in lokale ziekenhuizen.

Opleidingen voor veilige anesthesie

Als anesthesiste gaf Catherine Vandewaeter samen met andere instructeurs van Mercy Ships opleidingen doorheen het land voor veilige anesthesie bij zwangere vrouwen.

Catherine Vandewaeter: “Het leek mij een ideale uitdaging om ook eens het land in te trekken en opleidingen te geven om het duurzame beleid van Mercy Ships mee te ondersteunen. Het is een andere manier om om te gaan met mijn beroep en om mijn passie en kennis te kunnen doorgeven op andere plaatsen.”

“Het belang van deze opleidingen is de duurzaamheid van het project en het cascade-effect. Door lokale mensen te onderrichten die de boodschap doorgeven, kunnen we heel veel gezondheidswerkers bereiken die het effect op veel patiënten kunnen overdragen. Het is dus een heel duurzaam project met een groot effect.” 



Catherine Vandewaeter Mercy Ships

Catherine Vandewaeter samen met de cursisten in Senegal.



WHO-checklist

Jaarlijks sterven wereldwijd ongeveer 4,2 miljoen mensen binnen 30 dagen na een operatie. Daarom zijn veilige chirurgie en een schone werkomgeving van cruciaal belang. De WHO-checklist voor veilige chirurgie blijkt complicaties en sterfte met meer dan 30% te verminderen.

Jos Claes legde tijdens zijn opleidingen in veilige chirurgie in Dakar dan ook de nadruk op het belang van de checklist van de WHO.

Jos Claes: “Het Safe Surgery-project van Mercy Ships is op zich een schitterend concept. Hoewel we nog stappen kunnen zetten binnen dit programma, was de eindbalans van mijn reis zeker positief!”


Jos Claes Mercy Ships

Chirurg Jos Claes geeft lokale chirurgen in Senegal een opleiding in veilige chirurgie.


Jos Claes Mercy Ships

Jos Claes doorloopt de WHO-checklist met één van zijn cursisten.


Duurzame impact

Dankzij het MCB-programma kan Mercy Ships niet alleen vele patiënten een nieuw leven geven op het schip, maar kunnen we ook in het land zelf een blijvende impact maken door lokale gezondheidswerkers op te leiden en te trainen, zodat zij na het vertrek van het schip anderen op hun beurt kunnen helpen. Op die manier worden lokale gezondheidssystemen ondersteund en fundamenteel versterkt.

> Lees meer over de duurzaamheidsprogramma’s van Mercy Ships